Στα ανοικτά της Πάφου έφθασε το ερευνητικό σκάφος ”Ναυτίλος”

19:52 13/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Στα ανοικτά της Πάφου έφθασε σήμερα το απόγευμα το ερευνητικό σκάφος «Ναυτίλος». Στο σκάφος βρίσκεται ο ωκεανογράφος Ρόμπερτ Μπάλαρντ, όπου έφθασε στην Κύπρο με σκοπό να εξερευνήσει μαζί με τους συνεργάτες του το υποθαλάσσιο βουνό «Ερατοσθένης» που βρίσκεται στο βυθό της θάλασσας 60 μίλια νότια της Κύπρου και είναι περίπου 800 μέτρα βάθος.

Σε δηλώσεις του ο ωκεανογράφος Ρόμπερτ Μπάλαρντ ανέφερε πως ο «Ναυτίλος» είναι ένα από τα δύο

αμερικάνικα ερευνητικά πλοία.

«Εξερευνούμε τα πάντα, πηγαίνουμε εκεί που δεν έχει πάει κάποιος άλλος. Έχουμε στήριξη από γεωλόγους και βιολόγους καθώς και ωκεανογράφους για θεμελιώδης εξερευνήσεις και εργαζόμαστε με τους συναδέλφους μας στην Κύπρο», ανέφερε ο κ. Μπάλαρντ.

«Είμαι πολύ τυχερός, έχω κάνει πολλές ανακαλύψεις, 70 συνολικά, αυτός είναι ο 53ος χρόνος μου στη θάλασσα, έχω κάνει γύρω στις 150 εξερευνητικές αποστολές. Είμαι πιο γνωστός για την ανακάλυψη του Τιτανικού αλλά δεν νομίζω αυτή να ήταν η πιο σημαντική ανακάλυψή μου. Θεωρώ την πιο σημαντική τους υδροθερμικούς αγωγούς που δημιουργήθηκαν πάνω σε αυτούς μικροοργανισμοί», πρόσθεσε ο κ. Μπάλαρντ.

Ό κ. Μπάλαρντ σημείωσε «είμαι γεωλόγος και μου αρέσει να εξερευνώ τη γη».

Απαντώντας σε ερώτηση για το ποιες είναι οι προσδοκίες του, ο κ. Μπάλαρντ ανέφερε ότι «ποτέ δεν ξέρεις, πολλές φορές είναι πολύ ανιαρό να εξερευνάς για μέρες και μέρες ενώ ξαφνικά κάτι γίνεται εκεί που δεν το περιμένεις».

Ο κ. Μπάλαρντ ανέφερε ότι αυτός και οι συνεργάτες του εργάζονται με δορυφόρους.

«Οταν κάνουμε κάποια ανακάλυψη τη μεταφέρουμε στον κόσμο και ρωτάμε τι είναι, παρόλο που έχουμε πολλούς επιστήμονες στο σκάφος μπορεί να κάνουμε μια ανακάλυψη που να μην ξέρουμε τι είναι και να μας πει κάποιος που μας παρακολουθεί από το διαδίκτυο», είπε ο κ. Μπάλαρντ.

Σε δηλώσεις της η αρχηγός της αποστολής Κάθριν Κροφφ ανέφερε ότι η αποστολή του σκάφους είναι να κάνει εξερευνήσεις και να φέρνει αποτελέσματα στην επιφάνεια και να τα δίνει στον κόσμο όλο.

«Εχουμε δουλέψει στη μαύρη θάλασσα, στο Αιγαίο πέλαγος και θα είμαστε στην Κύπρο για τις επόμενες δύο βδομάδες», είπε η κα. Κροφφ.

Όπως ανέφερε η κ. Κροφφ στο ερευνητικό σκάφος στο οποίο επιβαίνουν 48 επιστήμονες υπάρχουν τρία τηλεχειριζόμενα βαθυσκάφη (Άργος, Ηχώ και Ηρακλής) τα οποία χρησιμοποιούνται για βιντεοσκοπήσεις στο βυθό.

«Πριν από δύο χρόνια εξερευνήσαμε το υποθαλάσσιο βουνό «Ερατοσθένης» και βρήκαμε ότι υπάρχει υγρό το οποίο πιθανόν να έχει μεθάνιο που είναι ένα είδος υδρογονάνθρακα, αλλά δεν εξερευνούμε υδρογονάνθρακες σε αυτή την περίπτωση», πρόσθεσε η κα. Κροφφ.

Οπως ανέφερε η κα. Κροφφ το ερευνητικό σκάφος θα βρίσκεται στην περιοχή για δύο βδομάδες και ο κόσμος μπορεί να παρακολουθεί ζωντανά τις έρευνες που διεξάγει στην περιοχή το σκάφος μέσω διαδικτύου.

«Ο επόμενος μας σταθμός είναι η Τουρκία. Δουλεύουμε 24 ώρες το 24ωρο», σημείωσε η κα. Κροφφ

Keywords
Τυχαία Θέματα