Σουηδοί βουλευτές συγχαίρουν την Λευκωσία για την Κυπριακή Προεδρία

11:33 29/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τα συγχαρητήρια της Σουηδίας προς την Λευκωσία για την άσκηση της Κυπριακής Προεδρίας τους Συμβουλίου της ΕΕ εξέφρασε κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σουηδίας, η οποία επισκέπτεται την Κύπρο.

Παράλληλα, Σουηδοί βουλευτές καταδίκασαν έντονα την τουρκική κατοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας και ζήτησαν την απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων από το έδαφος της Κύπρου.

Τα

μέλη της αντιπροσωπείας συναντήθηκαν το πρωί στη Βουλή με μέλη των Επιτροπών Οικονομικών και Εξωτερικών της Βουλής των Αντιπροσώπων, με τους οποίους αντάλλαξαν απόψεις για την τρέχουσα οικονομική κρίση, το Κυπριακό, ενώ συζήτησαν επίσης το Πολυετές Δημοσιονομικό πλαίσιο, την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και την ανεργία στις δύο χώρες.

Καλωσορίζοντας την κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι η Λευκωσία ανέλαβε την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ σε μια δύσκολη περίοδο, κατά την οποία η Ευρώπη αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη οικονομική κρίση από τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Είπε ότι έχουν γίνει ήδη αρκετά βήματα για ξεπεραστούν τα προβλήματα, πρόσθεσε όμως ότι χρειάζεται να γίνουν πολλά ακόμη στο μέλλον Εξέφρασε παράλληλα την ευχή η ΕΕ να ξεπεράσει την κρίση μέσα από τη συνεργασία και να παρθούν σύντομα τα αναγκαία μέτρα.

Μεταξύ άλλων, είπε ότι χρειάζεται να εφαρμοστεί καλύτερη και αποτελεσματικότερη εποπτεία των κρατών μελλών και πιο αυστηρή εφαρμογή του συμφώνου σταθερότητας της ΕΕ.

Τέλος ανέφερε ότι τα κοινοβούλια των κρατών μελών πρέπει να εμπλακούν περισσότερο στις διαδικασίες που αποφασίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να εκπροσωπούνται καλύτερα οι λαοί της Ευρώπης και να υπάρχει μεγαλύτερη λογοδοσία για τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε επίπεδο ΕΕ.

Λαμβάνοντας τον λόγο οι κύπριοι βουλευτές, καλωσόρισαν την σουηδική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία στην Κύπρο, αναφέρθηκαν στις καλές σχέσεις των δύο λαών, ενώ χαρακτήρισαν την Σουηδία πρότυπο αναφορικά με την δημοσιονομική πειθαρχεία και την περιβαλλοντική της πολιτική.

Παράλληλα αναφέρθηκαν στην «αντιφατική» στάση της σουηδικής Κυβέρνησης στο Κυπριακό και ιδιαίτερα στην στάση του Σουηδού Υπουργού Εξωτερικών Carl Bildt απέναντι στην Άγκυρα.

Οι βουλευτές χαιρέτησαν τέλος την πολυετή συνεισφορά της Σουηδίας στο ειρηνευτικό απόσπασμα των ΗΕ στην Κύπρο.

Σουηδοί βουλευτές καταδίκασαν από την πλευρά τους έντονα την τουρκική κατοχή και αναφέρθηκαν στην ανάγκη απόσυρσης των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο. Έκαναν επίσης λόγο για την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος στην βάση «του ενός νησιού – της μιας χώρας» και εξέφρασαν την ελπίδα να επαναρχίσει ο διάλογος μετά τις Προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου.

Παράλληλα ανέφεραν ότι η ενταξιακή προοπτική της Άγκυρας επιτρέπει στην ΕΕ να ασκεί πιέσεις στην Τουρκία να συμμορφωθεί στο Κυπριακό.

Άλλα θέματα που συζητήθηκαν κατά την συνάντηση ήταν η ΚΑΠ και η θέση της Σουηδίας αναφορικά με το επόμενο Πολυετές Δημοσι

Keywords
Τυχαία Θέματα