Σκληραίνει τη στάση της έναντι του ΔΝΤ η Λισαβόνα

07:43 19/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Λισαβόνα κάλεσε την Τετάρτη το ΔΝΤ να θέσει σε εφαρμογή τις προτάσεις του περί επιβράδυνσης των προγραμμάτων λιτότητας.

“Είναι σημαντικό τα λόγια των ηγετών των διεθνών (χρηματοοικονομικών) οργανισμών να συμβαδίζουν με τις πράξεις τους”, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομίας Αντόνιου Πιρές ντε Λίμα. Ο Πορτογάλος Υπουργός αναφερόταν στην δημοσίευση έκθεσης του ΔΝΤ στην οποία το Ταμείο εκτίμησε ότι τα προγράμματα λιτότητας στις ανεπτυγμένες

χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν κρίσεις, πρέπει να συνοδεύονται από “περιορισμούς στην ταχύτητα” εφαρμογής τους, ώστε να μην αποδεικνύονται “αντιπαραγωγικά” και να μην υποσκάπτουν την ανάπτυξη.

“Ελπίζω μόνο οι προτάσεις αυτές να υλοποιηθούν”, δήλωσε ο Πέδρου Μότα Σουάρες, Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Λίγη ώρα νωρίτερα ο Μάρκου Αντόνιου Κόστα, εκπρόσωπος του κεντροδεξιού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) της Πορτογαλίας, του Πρωθυπουργού Πέδρου Πάσους Κουέλιου, είχε καλέσει να “καταπολεμηθεί η θεσμική υποκρισία θεσμών όπως το ΔΝΤ, που διατυπώνουν ευσεβή ευχολόγια αλλά κατόπιν επιδεικνύουν μια άκαμπτη στάση κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων”.

Απόδειξη, σύμφωνα με τον ίδιο, της “άκαμπτης συμπεριφοράς” του ΔΝΤ είναι το γεγονός ότι “οι κοινωνικοί εταίροι αποχώρησαν (εκφράζοντας) μεγάλη δυσαρέσκεια” μετά τη συνάντησή τους με κλιμάκιο της διεθνούς τρόικας των δανειστών, οι οποίοι άρχισαν την Δευτέρα τη νέα αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της Πορτογαλίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα