Σήμερα ή αύριο η απόφαση Ανωτάτου για την υπόθεση Πραξούλας-ΡΙΚ

10:25 29/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Σήμερα ή αύριο αναμένεται η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην εκδίκαση της υπόθεσης μεταξύ “Πραξούλας Αντωνιάδου Κυριακού και Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου” για ισότιμη προβολή με τους άλλους κύριους ανθυποψηφίους της για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Πραξούλα Αντωνιάδου Κυριακού καταχώρησε αίτηση στις 25 Ιανουαρίου 2013 με την οποία ζητεί την ακύρωση απόφασης του ΔΣ του ΡΙΚ που λήφθηκε βάσει σχετικού νόμου, και με την οποία “έκρινε ότι η υποψηφιότητα της δεν εμπίπτει εντός των σχετικών προνοιών

του νόμου, με αποτέλεσμα να μην θεωρείται `Υποψήφιος Πρόεδρος’ εν τη εννοία του νόμου”.
Ο συνήγορος της κ. Αντωνιάδου Κυριακού, Μάριος Γεωργίου στην αγόρευση του το πρωί ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ισχυρίστηκε ότι η πελάτης του καλύπτει τις προϋποθέσεις που θέτουν οι πρόνοιες του νόμου, αφού η ίδια ηγείται του πολιτικού κόμματος Ενωμένων Δημοκρατών, το οποίο έχει πολιτική δράση εδώ και 20 περίπου χρόνια, από το 1993.

Είπε ακόμη ότι οι Ενωμένοι Δημοκράτες είναι πολιτικό κόμμα και είναι το παράρτημα των Φιλελευθέρων Δημοκρατών στην Κύπρο, που είναι το τρίτο σε δύναμη κόμμα στο Ευρωκοινοβούλιο και ως εκ τούτου είναι προσβολή προς την έννομη τάξη να μην αναγνωρίζονται οι Ενωμένοι Δημοκράτες και κατ’ επέκταση το ALDE, ως Κοινοβουλευτικό κόμμα.
Περαιτέρω, ανέφερε ότι η πελάτης του είναι άτομο το οποίο, κατά την αντίληψη του συνετού μέσου πολίτη, έχει διαδραματίσει ή διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο στην πολιτική ή οικονομική ή κοινωνική ζωή της Κύπρου ή είναι προσωπικότητα που απολαμβάνει κύρους ή και σεβασμού μεταξύ μέρους του εκλογικού σώματος.

Στο Δικαστήριο κατατέθηκε και γραπτή δήλωση από τον ηγέτη του κόμματος των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων Δημοκρατών Sir Graham Watson, για τις διακρίσεις που γίνονται εις βάρος της προεδρικής υποψηφίας των Φιλελευθέρων, διακρίσεις που όπως αναφέρει γίνονται από τα τηλεοπτικά κανάλια και ιδιαίτερα από το κρατικό κανάλι ΡΙΚ.
Στην αγόρευση του, ο συνήγορος του ΡΙΚ Πολύβιος Πολυβίου είπε πως είναι απόφαση του Ιδρύματος η αξιολόγηση κατά πόσον οι Ενωμένοι Δημοκράτες είναι κόμμα ή όχι. Στην απόφαση του το ΡΙΚ, σημείωσε, κρίνει ότι οι Ενωμένοι Δημοκράτες τώρα δεν είναι πολιτικό κόμμα και παρέχει σχετική αιτιολογία στη βάση του νόμου.

Ο κ. Πολυβίου παρέθεσε στο Δικαστήριο κι άλλες παρόμοιες υποθέσεις-προσφυγές όπως Θράσου Γεωργιάδη, Χρίστου Ιωσηφίδη, στις οποίες οι αποφάσεις του Ανωτάτου ήταν όπως το Δικαστήριο δεν είναι ορθό να επεμβαίνει, αφού το θεσμικό όργανο είναι το ΡΙΚ.

Keywords
Τυχαία Θέματα