Σημαντικό για το ΠΔΠ θεωρεί η Κομισιόν το Ατυπο Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

17:42 29/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Σημαντικό για την περαιτέρω πορεία των διαπραγματεύσεων για το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ θεωρεί η Κομισιόν το Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία αύριο Πέμπτη.

Το θέμα απασχόλησε και το Κολέγιο των Επιτρόπων στη σημερινή του πρώτη συνεδρία μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Όπως ανέφερε η Εκπρόσωπος της Κομισιόν Πία Χάνσεν, η Κομισιόν προτείνει ένα ΠΔΠ που έχει στο επίκεντρό του την ανάπτυξη και τρόπους εξόδου από την οικονομική κρίση. Οι Επίτροποι,

υπογράμμισε, θεωρούν ότι το προτεινόμενο ΠΔΠ συμβάλλει στην ενδυνάμωση της ανάπτυξης και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

«Πρόκειται για ένα προϋπολογισμό όχι για τις Βρυξέλλες αλλά για τα κράτη μέλη και τους πολίτες μας» σημείωσε.

Η κ. Χάνσεν ανέφερε ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να συμφωνήσουν μέχρι το τέλος του έτους.

Οπως υπογράμμισε, τον Ιούνιο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι, «το ΠΔΠ θα πρέπει να υιοθετηθεί πριν το τέλος του 2012. Πρόκειται για ουσιαστικό ζήτημα, επειδή αφορά όλες τις ευρωπαϊκές πολιτικές επί όλων των θεμάτων».

«Πέραν του να καθορίσει το συνολικό ποσό της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης τα επόμενα χρόνια, η διαπραγμάτευση αυτή εμπεριέχει θεμελιώδεις επιλογές: ποιες είναι οι επενδυτικές προτεραιότητες για την επόμενη γενεά, ποιες πολιτικές στηρίζουν καλύτερα την ανάπτυξη, πώς θα εκμεταλλευτούμε καλύτερα τους πόρους κτλ», ανέφερε ο κ. Ρομπέι σε έγγραφό του τον Ιούνιο προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Σημειώνεται ότι κάποια κράτη μέλη ζητούν μείωση του προϋπολογισμού, άλλα συμφωνούν με την πρόταση της Κομισιόν ενώ το Ευρωκοινοβούλιο προειδοποιεί ότι η πρόταση της Κομισιόν είναι το ελάχιστο ποσό που θα αποδεχθεί. Η Κυπριακή Προεδρία έχει θέσει ως στόχο της την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μέχρι το τέλος του έτους.

«Αναμένουμε σημαντική πρόοδο τις επόμενες εβδομάδες, αρχής γενομένης από αύριο στο Συμβούλιο στη Λευκωσία και στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις 24 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες», τόνισε η κ. Χάνσεν.

Εξάλλου, για το ίδιο θέμα, ο Πατρίτσιο Φιορίλλι, Εκπρόσωπος του Επιτρόπου Γιάνους Λεβαντόβσκι αρμόδιου για το Δημοσιονομικό Προγραμματισμό και τον Προϋπολογισμό, είπε ότι στο Συμβούλιο στη Λευκωσία, η Κυπριακή Προεδρία θα ηγηθεί της συζήτησης για το θέμα και πρόσθεσε ότι ήδη η Κύπρος έχει πραγματοποιήσει διμερείς επαφές με τα κράτη μέλη για τις θέσεις τους και αύριο θα γίνει η πρώτη συζήτηση.

Μέχρι στιγμής, συνέχισε, δεν υπήρξε κάποια σημαντική πρόοδος, απλά οι χώρες εξέφρασαν τις θέσεις τους.

«Πιστεύω ότι το θέμα θα προχωρήσει αύριο. Πρέπει να περιμένουμε να δούμε» κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα