Σημαντική μείωση των θανάτων σε τροχαία στην Κύπρο το 2013

14:39 31/3/2014 - Πηγή: OnlyCY

Νέα σημαντική μείωση του αριθμού των θυμάτων τροχαίων στην Κύπρο, καταγράφουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2013. Μείωση σημειώθηκε και στο σύνολο της ΕΕ.

Οπως επισημαίνει η Κομισιόν, το 2013 είναι το δεύτερο κατά σειρά έτος στο οποίο σημειώθηκε εντυπωσιακή μείωση του αριθμού των ατόμων που σκοτώνονται στο ευρωπαϊκό οδικό δίκτυο. Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, ο αριθμός των νεκρών από τροχαία ατυχήματα μειώθηκε

κατά 8% σε σύγκριση με το 2012, μετά από μείωση κατά 9% μεταξύ 2011 και 2012.

Αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ είναι σήμερα σε καλή θέση για να επιτύχει το στρατηγικό της στόχο μείωσης κατά το ήμισυ των νεκρών από τροχαία μεταξύ 2010 και 2020. Η οδική ασφάλεια είναι μία από τις σημαντικότερες επιτυχίες της Ευρώπης. Η μείωση κατά 17% από το 2010 σημαίνει ότι έχουν σωθεί περίπου 9.000 ανθρώπινες ζωές.

Αναφορικά με την Κύπρο, το 2013 ανά εκατομμύριο κατοίκων, που είναι και ο τρόπος μέτρησης διεθνώς, στην Κύπρο αναλογούσαν 53 θάνατοι από 61 το 2012, με αποτέλεσμα μια μείωση της τάξης του 14%. Το 2001 αναλογούσαν 140 θύματα ανά εκατομμύριο κατοίκων.

Βελτίωση της κατάστασης σημειώθηκε και στην Ελλάδα, όπου ο αριθμός των θυμάτων ανά εκατομμύριο κατοίκων ήταν 81 το 2013 από 92 το 2012, που σημαίνει μια μείωση 12%. Το 2001 η Ελλάδα είχε 172 θύματα ανά εκατομμύριο κατοίκων.

Τα στοιχεία της Κομισιόν δείχνουν ότι ο αριθμός των θανάτων από τροχαία ατυχήματα εξακολουθεί να ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό σε όλη την ΕΕ. Κατά μέσο όρο σημειώθηκαν 52 θάνατοι από τροχαία ανά εκατομμύριο κατοίκους στην ΕΕ.

Οι χώρες με το χαμηλότερο αριθμό θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων εξακολουθούν να είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σουηδία, η Ολλανδία και η Δανία, όπου σημειώνονται περίπου 30 θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκων.

Μόλις πριν από λίγα χρόνια, το 2011, η πρόοδος στη μείωση του αριθμού των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων έπεσε στο απογοητευτικό 2%. Ωστόσο, η μείωση της τάξης του 9% το 2012 και του 8% το 2013 σημαίνει ότι τα κράτη μέλη έχουν επανέλθει σε σωστή πορεία για την επίτευξη του στρατηγικού στόχου.

Τα κράτη μέλη που έχουν σημειώσει πρόοδο, των οποίων όμως τα στοιχεία των θανατηφόρων τροχαίων εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλότερα από το μέσο όρο της ΕΕ (Πολωνία, Βουλγαρία, Κροατία, Λετονία, Λιθουανία και Ελλάδα), ενθαρρύνονται να εντείνουν τις προσπάθειές τους.

Άλλο ένα ανησυχητικό χαρακτηριστικό όσον αφορά τις στατιστικές είναι η κατάσταση των ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου, είναι ο αριθμός των πεζών που χάνουν τη ζωή τους μειώνεται σε μικρότερο βαθμό από τον αναμενόμενο και ο αριθμός των ποδηλατών που χάνουν τη ζωή τους έχει μάλιστα αυξηθεί πρόσφατα. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι όλο και περισσότερα άτομα μετακινούνται με ποδήλατο. Η πρόκληση για τα κράτη μέλη είναι να ενθαρρύνουν τα άτομα να χρησιμοποιούν πιο συχνά τα ποδήλατό τους αντί το αυτοκίνητό τους, εξασφαλίζοντας όμως ασφαλή αλλαγή από το αυτοκίνητο στο ποδήλατο.

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα δράσης για την οδική ασφάλεια 2011–2020 προβλέπει φιλόδοξα σχέδια μείωσης του αριθμού των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στους δρόμους της Ευρώπης κατά το ήμισυ σε 10 χρόνια. Περιλαμβάνει προτάσεις που εστιάζουν στην πραγματοποίηση βελτιώσεων στα οχήματα, τις υποδομές και τη συμπεριφορά των χρηστών του οδικού δικτύου.

Για παράδειγμα, σημαντικές πρόσφατες πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν τη νέα ευρωπαϊκή άδεια οδήγησης και την έναρξη ισχύος της οδηγίας για τη διασυνοριακή επιβολή της νομοθεσίας, με σκοπό τη διασυνοριακή δίωξη των τροχαίων παραβάσεων. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε πρόταση για τη βελτίωση των τεχνικών ελέγχων των αυτοκινήτων και έγινε ένα σημαντικό βήμα προς μια στρατηγική για τη μείωση του αριθμού των ατόμων, που τραυματίζονται σοβαρά σε τροχαία.

Keywords
Τυχαία Θέματα