Σημαντική η αξιοποίηση του απόδημου Ελληνισμού, τονίζουν Μαρκουλλή-Τσιάρας

20:06 29/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τρόπους συντονισμού των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου σε ό,τι αφορά τα θέματα του απόδημου Ελληνισμού και της προώθησης των εθνικών θεμάτων μέσω της ομογένειας, συζήτησαν η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή και ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, αρμόδιος για θέματα απόδημου Ελληνισμού, Κωνσταντίνος Τσιάρας.

Κατά τη συνάντηση, η οποία

πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο Ελληνας ΥΦΥΠΕΞ ενημερώθηκε από την Υπουργό και για ζητήματα που αφορούν τη διαπραγματευτική διαδικασία του Κυπριακού.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι «η Ελλάδα στέκεται μαζί με την Κύπρο, σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που κάνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια ώστε να βρεθεί μία δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό. Εχει σημασία οι συντονισμένες δράσεις των δύο χωρών να αποτελούν πολιτική επιλογή ώστε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Η Υπουργός από πλευράς της έκανε λόγο για μια «πολύ εποικοδομητική συνάντηση», ενώ ανέφερε ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών είναι «άριστη» και ο συντονισμός «εξαιρετικός», ωστόσο, συνέχισε υπάρχουν πάντοτε περιθώρια βελτίωσης. «Είναι ακριβώς γι’ αυτό το λόγο που γίνονται αυτές οι επισκέψεις και αυτές οι συναντήσεις για να βρίσκουμε εκείνους τους τρόπους περαιτέρω βελτίωσης της άριστης συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών», σημείωσε η Υπουργός.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στην επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Ελλάδα στις αρχές του επόμενου μήνα, αλλά και στην επίσκεψη της στις ΗΠΑ με την ευκαιρία της ΓΣ των ΗΕ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι κατά τις επισκέψεις αυτές θα δοθεί η δυνατότητα συνέχισης της συζήτησης μεταξύ των δύο χωρών επί των συγκεκριμένων θεμάτων, και ειδικά «της αξιοποίησης του τεράστιου δυναμικού που υπάρχει και λέγεται απόδημος Ελληνισμός», που είναι, όπως είπε, «εξαιρετικής σημασίας, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Κύπρο».

Ο Ελληνας Υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι με την Υπουργό είχαν «εξαιρετική επικοινωνία».

Τόνισε στη συνέχεια ότι ο απόδημος Ελληνισμός «αποτελεί ένα τεράστιο εθνικό κεφάλαιο και για την Ελλάδα, αλλά και για την Κύπρο».

«Υπάρχουν πάρα πολλοί Ελληνες οι οποίοι κατέχουν καίριες πολιτικές θέσεις σε πολλές χώρες του κόσμου», σημείωσε ο κ. Τσιάρας και πρόσθεσε ότι πρόκειται για ανθρώπους που μπορούν να βοηθήσουν αυτή την κρίσιμη περίοδο, σε αυτή τη μεγάλη οικονομική συγκυρία, που πλήττει πρωτίστως την Ελλάδα και σε μικρότερο βαθμό την Κύπρο.

«Είναι άνθρωποι οι οποίοι μπορούν να προωθήσουν τα εθνικά μας ζητήματα, αλλά βεβαίως και να μας στηρίξουν σε αυτή την κατεύθυνση, που όλοι κινούμαστε, της αντιμετώπισης των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων» είπε.

Ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι αυτή η δύναμη του απόδημου Ελληνισμού πρέπει να αξιοποιηθεί από την Ελλάδα και την Κύπρο, και αυτό θα το πετύχουμε εάν, όπως υπέδειξε, συντονίσουμε και σε αυτό το πεδίο τις δράσεις μας και προσπαθήσουμε να δώσουμε μια άλλη διάσταση στη σχέση του απόδημου Ελληνισμού με τη μητροπολιτική Ελλάδα και τη μητροπολιτική Κύπρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα