Σιαρλή: Το νομοσχέδιο για τη Λαϊκή πιθανός τρόπος αποφυγής του Μηχανισμού

10:54 18/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το νομοσχέδιο για στήριξη της Λαϊκής Τράπεζας δίνει στην Κύπρο το χρόνο να διερευνήσει κάθε πιθανότητα προκειμένου να αποφύγει την ένταξη στο Μηχανισμό Στήριξης της ΕΕ, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για αναδοχή της έκδοσης δικαιωμάτων της Λαϊκής από την Ολομέλεια της Βουλής.

Παράλληλα,

ο κ. Σιαρλή εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επικρατήσει μεταξύ των πολιτικών στην Ελλάδα το κλίμα που επικράτησε και μεταξύ των κομμάτων στη Βουλή των Αντιπροσώπων προκειμένου η Ελλάδα να αποφύγει τη χρεοκοπία που θα συμπαρέσερνε και την Κύπρο ”σε πιο δύσκολες ημέρες”.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Σιαρλή εξέφρασε ευαρέσκεια και συγκίνηση για το πνεύμα με το οποίο η Βουλή εξέτασε και ενέκρινε το νομοσχέδιο για στήριξη των προσπαθειών ανακεφαλαιοποίησης της Λαϊκής.

”Η ομοφωνία αυτή προέκυψε για ένα και μοναδικό λόγο και συγχαίρω πραγματικά τους βουλευτές για αυτήν τη στάση τους, γιατί στις δύσκολες στιγμές απέδειξαν ότι πάνω απ’ όλα έθεσαν τον τόπο τους και όχι το πολιτικό συμφέρον. Είναι άξιοι συγχαρητηρίων και πιστεύω ότι αυτή η βραδιά, αυτό το πρωινό, θα μείνει αξέχαστο για αυτούς οι οποίοι θέλουν να δουν υποδείγματα πραγματικής συμπεριφοράς και αγάπης προς τον τόπο τους”, είπε.

Σε ερώτηση αν έχει αποφευχθεί η ένταξη στο Μηχανισμό Στήριξης, ο κ. Σιαρλή είπε ότι ”η προσπάθεια που έχει γίνει απόψε μας δίνει τη δυνατότητα να εξετάσουμε και άλλες επιλογές”.

”Και έτσι, ναι, θα εργαστούμε στο χρόνο που ακολουθεί έτσι ώστε να διερευνήσουμε κάθε δυνατή πιθανότητα να αποφύγουμε τον μηχανισμό”, τόνισε, επισημαίνοντας εξάλλου ότι ”η είσοδος στο Μηχανισμό πιθανώς, όχι απαραίτητα, πιθανώς να οδηγά σε Μνημόνιο”.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Σιαρλή είπε ότι κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομιών δεν ηγέρθη το θέμα από ποια χώρα θα εξασφαλίσει νέο διμερές δάνειο η Κύπρος, ”γιατί αυτό είναι θέμα διαχείρισης του κράτους”.

”Το συμφέρον του τόπου”, πρόσθεσε ”είναι να μην συζητούμε από πού θα προέλθουν ή σε ποιες χώρες έχει γίνει προσπάθεια ή προσέγγιση για εξασφάλιση χρηματοδότησης”.

Ερωτηθείς αν έχουν γίνει σχέδια για την περίπτωση άτακτης χρεοκοπίας της Ελλάδας, ο κ. Σιαρλή είπε ότι τον προβληματισμό για την Ελλάδα τον συμμερίζονται όχι μόνο όλοι οι Κύπριοι, αλλά και οι Ευρωπαίοι.

”Είναι μια αγωνία την οποία περνούμε, ευχόμεθα ότι η λογική θα επικρατήσει στο τέλος της ημέρας και αυτό το οποίο θα γίνει στην Ελλάδα θα είναι κάτι όπως αυτό που είδατε απόψε (ψες), δηλαδή οι πολιτικοί σύσσωμοί να βάλουν μπροστά το συμφέρον τόπου τους και όχι οποιοδήποτε άλλο συμφέρον”, τόνισε και συνέχισε: ”Και αν αυτό επικρατήσει, πιστεύω ότι στο τέλος της ημέρας η Ελλάδα θα τα καταφέρει, θα παραμείνει στο ευρώ, θα παραμείνει στην Ευρωζώνη και θα δουν καλύτερες ημέρες”.

Σε παρατήρηση ότι ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα συμπαρασύρει και την Κύπρο, ο κ. Σιαρλή είπε ότι ”ακριβώς για αυτό το λόγο λέγω ότι εάν και οι Ελληνες πολιτικοί επιδείξουν την ίδια υπευθυνότητα που υπέδειξαν απόψε (ψες) οι πο

Keywords
Τυχαία Θέματα