Σιαρλή: Πανέτοιμη η κυβέρνηση για την υπογραφή του μνημονίου

13:19 12/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Πανέτοιμη δηλώνει η κυβέρνηση δια στόματος Υπουργού Οικονομικών Βάσου Σιαρλή για την υπογραφή του μνημονίου. Ο Υπουργός Οικονομικών σε δηλώσεις του από την Πάφο και κληθείς να σχολιάσει σημερινά δημοσιεύματα ανέφερε πως «από δικής μας πλευράς δηλώνουμε πανέτοιμοι» και το έχουμε αποδείξει όπως είπε γιατί « ό,τι μας έχει ζητηθεί απο την Τρόικα, εμείς το έχουμε πράξει, έχουμε ασπαστεί όλες τις εισηγήσεις τους» και όχι μόνο αυτό συνέχισε,

« αλλά και σε νομοθετικό πλαίσιο και έγκαιρα και εντός των ημερών και των πλαισίων που μας έχουν καθορίσει».

Ο κ. Σιαρλή παραδέχτηκε ότι παραμένει σε εκκρεμότητα το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και είπε πως « γνωρίζουμε ότι είναι εντός των πλαισίων που έχουν καθοριστεί, δηλαδή αναμένουμε την τελευταία ημερομηνία που μας έχουν δώσει ,πιθανόν να έχουμε την έκθεση της Pimco στις 18 Ιανουαρίου».

Αντιλαμβάνομαι και σέβομαι τις δυσκολίες που θα προκύψουν είπε, τη στιγμή που απομένουν μόνο 2- 3 ημέρες που θα ακολουθούν για την τελική και ουσιαστική συζήτηση στο Eurogroup. Αναμένω πρόσθεσε, ότι θα ακολουθήσει μια καλή συζήτηση επί του θέματος και να καταλήξουμε στον χρόνο που ακολουθεί.

Ο κ Σιαρλή επανέλαβε πως το μνημόνιο θα είναι συμφωνημένο το συντομότερο δυνατό γιατί όπως είπε ενόσω παραμένει κάποια εκκρεμότητα παραμένει αβεβαιότητα. Εμείς θέλουμε συνέχισε, το συγκεκριμένο θέμα να κλείσει το συντομότερο δυνατό για να δοθεί η ώθηση και η ανάπτυξη όπως έχω αναφερθεί ήδη.

Πρόσθεσε πως ο δρόμος μπροστά είναι δύσκολος , οι συνομιλίες που αναμένεται να εξελιχτούν τις επόμενες εβδομάδες και ιδιαίτερα στις 21 Ιανουαρίου στο Eurogroup και πιθανότατα σε επόμενες συναντήσεις θα είναι δύσκολες , ευελπιστώντας ωστόσο όπως είπε, ότι θα τα καταφέρουμε.

Γνωρίζω συμπλήρωσε « ότι ο Κύπριος ποτέ δεν τα έβαλε κάτω, και στις δύσκολες στιγμές έδωσε τον καλύτερο του εαυτό» και είπε πως όπως τα καταφέραμε πριν την ένταξη μας στην Ευρώπη που είχαμε κάποια προβλήματα για να μπορέσουμε να ενταχθούμε και ανταποκριθήκαμε πλήρως, ικανοποιώντας όλους τους όρους, έτσι θα τα καταφέρουμε και τώρα .

Ο κ Σιαρλής στράφηκε πίσω και στο 1974, τότε όπως είπε, που είχε σχεδόν καταστραφεί όλη η οικονομία της Κύπρου και μέσα σε 4-5 χρόνια μπορέσαμε να την ξανακτίσουμε .

Ξεκαθάρισε επίσης, ερωτηθείς σχετικά, πως δεν έχει σημασία πότε θα « πέσουν» οι υπογραφές αλλά σημασία έχει όπως είπε, « ότι εδώ έχουμε την Κύπρο και η Κύπρος εργάζεται για να μπορέσει να εξασφαλίσει αυτή την πολύ μεγάλη χρηματοδότηση την οποία έχουμε ανάγκη για να μπορέσουμε να ανοικοδομήσουμε την οικονομία της Κύπρου».

Όσο εργαζόμαστε με αυτό το στόχο και είμαστε προσηλωμένοι εστιάζουμε την προσοχή μας σε αυτό το συγκεκριμένο σημείο και τίποτε άλλα δεν μπορεί να μας παραπλανήσει κατέληξε.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις της Άγκελας Μέρκελ για τα περί αλληλεγγύης ο κ Σιαρλή είπε πως « αν κοιτάξουμε την ιστορία της Ευρώπης γενικά θα δούμε ότι υπήρξαν προβλήματα και στο παρελθόν, αλλά η Ευρώπη ενδιαφέρεται να οικοδομήσει μια Ευρώπη στην οποία να υπάρχει ανέλιξη, στην οποία να υπάρχει οικονομική δύναμη, να υπάρχει οικονομική ευχέρεια, και απο όλους τους πολίτες της ΕΕ».

Παραδέχτηκε επίσης πως ότι πρόβλημα και να προέκυψε και στο παρελθόν με υπομονή και επιμονή η Ευρώπη κατάφερε να το λύσει .

Ξέρουμε συνέχισε , πολύ καλά ότι 3-4 χώρες προηγήθηκαν του δικού μας προβλήματος, αντιμετώπισαν τεράστια προβλήματα, όμως είπε « η Ευρώπη με υπομονή, κατάφερε να βρει την λύση».

Εξέφρασε επίσης αισιοδοξία και με αυτά που γνωρίζω όπως είπε « ότι στο τέλος της ημέρας θα τα καταφέρουμε και θα πάρουμε αυτό που ζητούμε για να ανοικοδομήσουμε την οικονομία της Κύπρου για ακόμη μια φορά».

Όσον αφορά τις αναφορές για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και κατά πόσο η Κύπρος είναι πιο προχωρημένη απο την Γερμανία, ο κ Σιαρλή είπε «εμείς δηλώνουμε ότι τηρούμε όλους τους όρους τις προϋποθέσεις τις θυσίες και θεσμούς που θέτουν η ΕΕ όπως και οι διεθνείς οργανισμοί». Είμαστε συνέχισε, σε θέση να το αποδείξουμε και το αποδείξαμε επανειλημμένα και πρόσθεσε πως « είμαι σίγουρος ότι όλες αυτές οι κουβέντες που ακούγονται που δεν είναι τίποτε άλλο παρά ισχυρισμοί, και πολλές φορές δημοσιεύματα τα οποία πηγάζουν απο αλλότριους σκοπούς για να κάνουν ζημιά σε εμάς» .

Πρόσθεσε επίσης πως με το δικό μας τρόπο με επιμονή και συστηματικό τρόπο « μπορούμε να τεκμηριώσουμε ότι η Κύπρος δεν εμπλέκεται σε τέτοιου είδους ενέργειες και επομένως στο τέλος της ημέρας και εδώ θα τα καταφέρουμε» και συμπλήρωσε πως με σκληρή δουλειά και επιμονή, η επιτυχία θα είναι μαζί μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα