ΣΕΚ: Επείγει η αποτελεσματική πάταξη της φοροδιαφυγής

09:37 16/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η νέα προσπάθεια ενίσχυσης των δημοσίων εσόδων πρέπει να στραφεί κατά κανόνα προς την κατεύθυνση της πραγματικής πάταξης της φοροδιαφυγής και της είσπραξης των καθυστερημένων φόρων που συμποσούνται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΣΕΚ.

Η συνδικαλιστική οργάνωση προσθέτει ότι αυτή η προσπάθεια δεν μπορεί να στραφεί εκ νέου προς τους μισθωτούς πολίτες, οι οποίοι ζουν μέσα σ’ ένα εξαιρετικό κρίσιμο περιβάλλον που διανθίζεται

από ακρίβεια, αισχροκέρδεια, αβεβαιότητα και ανεργία.

«Αυτή η προσπάθεια για να στεφθεί με επιτυχία θα πρέπει να επικεντρωθεί κυρίως στην ενίσχυση του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων (ΤΕΠ) με ανθρώπινο δυναμικό, με υλικοτεχνική υποδομή και με νομοθετική θωράκιση με την ψήφιση αυστηρών νομοθεσιών που θα κλείνουν τα παράθυρα στην οποιανδήποτε φορολογική παρανομία», αναφέρει.

Η οργάνωση εκφράζει λύπη για το γεγονός ότι το ΤΕΠ, όπως ομολόγησε δημόσια και ο διευθυντής του Γ. Πούφος είναι ουσιαστικά παροπλισμένο απέναντι στη φοροδιαφυγή, αφενός γιατί λόγω λειψής νομοθεσίας δεν μπορεί να διευρύνει τη φορολογική του βάση και αφετέρου γιατί απουσιάζει η διασύνδεση για ανταλλαγή πληροφοριών με άλλα κυβερνητικά τμήματα.

Συμπληρώνει ότι ο νόμος περί προσωπικών δεδομένων ως έχει ταλανίζει την επιχειρησιακή ικανότητα του ΤΕΠ.

«Ολα αυτά τα ελλείμματα πρέπει να εκλείψουν εδώ και τώρα, γατί η ύπαρξη τους, (σκόπιμη ή μη), επιτρέπει στους διάφορους επιτήδειους να φοροδιαφεύγουν με ότι αυτό σημαίνει για την ευρωστία της δημόσιας οικονομίας», αναφέρει η ΣΕΚ.

Προσθέτει ότι θα πρέπει χωρίς καθυστέρηση να εφαρμοσθεί στην πράξη η έκδοση υποχρεωτικής απόδειξης για όσους πωλούν προϊόντα ή παρέχουν υπηρεσίες, να υπάρξει φορολόγηση στη βάση των τεκμηρίων της πολυτελούς διαβίωσης και να δημοσιεύεται ο φορολογικός κατάλογος ώστε η κοινωνία των νομίμων πολιτών να γνωρίζει ποιοι είναι οι φοροφυγάδες.

Η ΣΕΚ εκφράζει την ανησυχία της για την καθυστέρηση που παρατηρείται στις πολιτικές πάταξης της φοροδιαφυγής και καλεί κυβέρνηση και βουλή να συντονιστούν και να επισπεύσουν το βηματισμό τους γιατί επείγει η βελτίωση της δημοσιονομικής εικόνας της Κύπρου μέσα από την αποτελεσματική πάταξη της φοροδιαφυγής.

Keywords
Τυχαία Θέματα