Σε συστράτευση δυνάμεων για τη δικαίωση της Κύπρου, καλεί ο Γ. Ομήρου

21:03 2/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Κάλεσμα συστράτευσης δυνάμεων και αγωνιστικής ενότητας, ώστε να ανοίξει ένας καινούριος δρόμος προοπτικής και ελπίδας για τη δικαίωση της Κύπρου, απηύθυνε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και Πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

Μιλώντας απόψε σε εκδήλωση του Κινήματος για την 52η επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας, στο Δημοτικό Θέατρο

Λάρνακας, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι οι απευθείας διαπραγματεύσεις των τελευταίων τεσσάρων χρόνων οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο, ως αποτέλεσμα της τουρκικής κακοπιστίας και αδιαλλαξίας.

Παράλληλα αναφέρθηκε σε «κινδύνους από τις απαράδεκτες υποχωρήσεις του Προέδρου Χριστόφια», οι οποίες, όπως είπε, σύμφωνα με ανακοίνωση, κινδυνεύουν με τη λεγόμενη κωδικοποίηση να καταστούν οριστικό κεκτημένο για την τουρκική πλευρά.

Είπε επίσης ότι αποτελεί «αθεράπευτη αφέλεια» η στρατηγική των μονομερών υποχωρήσεων προς τους Τ/κ αλλά και τους Τούρκους υπηκόους, «με τον ευσεβοποθισμό ότι αυτό θα οδηγήσει σε λύση».

Ανέφερε ότι πρέπει να προταθεί ως βάση λύσης το ομόφωνο ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου του 2009, ώστε να διασφαλιστεί η ενότητα δράσης, και ζήτησε την αναίρεση προτάσεων που συγκρούονται με τις πρόνοιες του ανακοινωθέντος, όπως η εκ περιτροπής προεδρία, η παρουσία εποίκων, η διαρχία και η απονομή των τεσσάρων ελευθεριών της ΕΕ σε Τούρκους υπηκόους.

«Σε αυτή την 52η επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας, με τραυματισμένη την εδαφική ακεραιότητα της και με καταπατούμενα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες από τον αδίστακτο τουρκικό κατοχικό στρατό, επαναβεβαιώνουμε τη σταθερή και αμετάκλητη προσήλωση μας στην κρατική μας οντότητα που συνιστά η Κυπριακή Δημοκρατία ως θώρακας και ασπίδα απέναντι στη χρόνια δόλια προσπάθεια της Τουρκίας να την πλήξει και να τη διαλύσει», είπε ο κ. Ομήρου.

Ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία επέζησε και αποτελεί και σήμερα σταθερό βάθρο για τη συνέχιση του αγώνα για τερματισμό της τουρκικής κατοχής και για λύση που θα διασφαλίζει τη φυσική και εθνική επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού.

Παράλληλα, είπε ότι στη γενέθλια αυτή επέτειο της Κυπριακής Δημοκρατίας τιμούμε τους αγωνιστές και ήρωες του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα του 1955-59, τους μαχητές και πεσόντες κατά την αντιμετώπιση της Τουρκοανταρσίας εναντίον του νόμιμου κράτους του 1963-64, τους αγωνιστές της αντίστασης κατά του προδοτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου του 1974, όλους όσοι όρθωσαν τα στήθη τους κατά της τουρκικής εισβολής που ακολούθησε, καθώς και τον πρώτο Πρόεδρο και θεμελιωτή της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπίσκοπο Μακάριο.

Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή, ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε στον αγώνα της ΕΟΚΑ που, όπως είπε, συντάραξε τον κυπριακό Ελληνισμό και ενέπνευσε άλλους λαούς στον αντιαποικιοκρατικό τους αγώνα.

Πρόσθεσε ότι με τη συμφωνία Ζυρίχης – Λονδίνου νομιμοποιήθηκε η πολιτικο-στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας και επιβλήθηκε ένα μη λειτουργικό σύνταγμα φυλετικών διακρίσεων.

Για την κατάθεση της πρότασης των 13 σημείων από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, είπε ότι «είναι τρ

Keywords
Τυχαία Θέματα