Σε επαφή οι υπηρεσίες με 16 Κύπριους στην Ουκρανία

13:36 21/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Έκκληση για διατήρηση της ψυχραιμίας και υπομονή, απευθύνει στους Κύπριους πολίτες που βρίσκονται στην Ουκρανία και τους συγγενείς τους ο Προϊστάμενος Προξενικών Υποθέσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών, Σταύρος Αυγουστίδης, σημειώνοντας ότι βρίσκονται σε επαφή με τους εταίρους μας στην ΕΕ και εάν χρειαστεί να προχωρήσουν σε επαναπατρισμό θα το κάνουν.

Ωστόσο, θεωρεί το ενδεχόμενο αυτό απομακρυσμένο και εκτιμά ότι η κατάσταση σήμερα είναι πιο ήρεμη και εύχεται να οδεύει προς εκτόνωση.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ,

ο κ. Αυγουστίδης είπε ότι σε επαφή με την Πρεσβεία της Κύπρου στο Κίεβο και το Υπουργείο Εξωτερικών, έχουν έρθει 16 Κύπριοι πολίτες που φοιτούν, ζουν, εργάζονται ή επισκέφθηκαν για επαγγελματικούς λόγους την Ουκρανία. Η Πρεσβεία, σημείωσε, είναι σε επαφή ανά τακτά χρονικά διαστήματα και με τους 16. Προβλήματα, οικονομικά κυρίως, αντιμετωπίζουν κάποιοι φοιτητές, εκτός Κιέβου και γίνεται προσπάθεια να λυθούν. «Προσπαθούμε να βρούμε τρόπους για να τους στείλουμε τα χρήματα που χρειάζονται. Αυτό που προέχει είναι να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, να μην πανικοβάλλουν ούτε τους δικούς τους εδώ, ούτε οι ίδιοι να πανικοβάλλονται. Τα πράγματα σήμερα είναι πιο ήρεμα».

Όλες οι χώρες μέλη της ΕΕ είναι ενήμερες για την ύπαρξη αυτών των 16 Κυπρίων πολιτών στη χώρα, επεσήμανε ο κ. Αυγουστίδης, λέγοντας πως με βάση το άρθρο 23 της Συνθήκης της Λισσαβόνας, οι Κύπριοι πολίτες μπορούν να αποταθούν για βοήθεια στα Προξενεία των εταίρων μας σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας, όπου δεν υπάρχει προξενική αρχή της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ταυτόχρονα, απηύθυνε έκκληση σε όσους γνωρίζουν κάποιον Κύπριο υπήκοο που βρίσκεται στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή να επικοινωνήσουν είτε με την Πρεσβεία στο Κίεβο, είτε με την υπηρεσία Προξενικών Υποθέσεων στο ΥΠΕΞ για να ενημερώσουν για το μέρος που βρίσκεται, την κατάστασή του, την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή και τα στοιχεία επικοινωνίας. Τα τηλέφωνα είναι 22 65113, 22 651118, 22 651123 και το τηλέφωνο του επί καθήκοντι λειτουργού, μετά τη λήξη του κανονικού ωραρίου, 99 660129, όπως ανέφερε.

Προέτρεψε επίσης όσους γνωρίζουν Κύπριους πολίτες από μεικτούς γάμους, είτε παιδιά τέτοιων γάμων, επιχειρηματίες, φοιτητές ή τουρίστες που βρίσκονται στην Ουκρανία, να επικοινωνήσουν άμεσα με το ΥΠΕΞ ή την Πρεσβεία.

Τα σοβαρά επεισόδια επικεντρώνονται στο κέντρο του Κιέβου, σημείωσε, και κυρίως στην πλατεία Ανεξαρτησίας. «Ενδεχόμενο επαναπατρισμού αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Είμαστε σε συνεννόηση με τους εταίρους μας στην ΕΕ και ανά πάσα στιγμή εάν χρειαστεί μαζικός επαναπατρισμός Κυπρίων θα τους ενημερώσουμε».

Ο κ. Αυγουστίδης ανέφερε επίσης ότι η χθεσινή ταξιδιωτική οδηγία του ΥΠΕΞ ήταν ξεκάθαρη και ισχύει και οι πολίτες της Δημοκρατίας, που διαμένουν μόνιμα ή προτίθενται να ταξιδέψουν στην Ουκρανία, συμβουλεύονται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν περιοχές όπου πραγματοποιούνται μαζικές συγκεντρώσεις, βίαιες διαδηλώσεις και συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας.

Συμβουλεύονται, επίσης, οι Κύπριοι πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, να παρακολουθούν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ώστε να τηρούνται ενήμεροι συνεχώς για τυχόν εξελίξεις, και να ακολουθούν τις οδηγίες των τοπικών Αρχών.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Αυγουστίδης είπε ότι υπάρχουν έντονες διπλωματικές διεργασίες, ολόκληρη η διεθνής κοινότητα ασχολείται με το θέμα της Ουκρανίας «και ευελπιστούμε ότι προχωρούμε προς εκτόνωση». Διαβεβαίωσε δε ότι ανά πάσα στιγμή το ΥΠΕΞ είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κατάσταση και η Υπηρεσία Προξενικών Υποθέσεων ενημερώνεται συνεχώς μέσω του κεντρικού πυλώνα της ΕΕ με τους εταίρους μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα