Σε δυσχερή θέση η ιταλική τράπεζα Unicredit

18:22 9/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η προσπάθεια αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ που ξεκίνησε τη Δευτέρα και η οποία είχε ανακοινωθεί επίσημα την προηγούμενη εβδομάδα προκάλεσε σημαντική πτώση των μετοχών του τραπεζικού οργανισμού.

Οι απώλειες της Unicredit στο χρηματιστήριο του Μιλάνου ξεπέρασαν, κατά τις σημερινές συναλλαγές, το 9%, ενώ τις τρεις τελευταίες ημέρες της περασμένης εβδομάδας η μετοχή της έχασε πάνω από το ένα τρίτο της αξίας της.

Οι παρατηρητές τονίζουν ότι η εν λόγω

αύξηση του κεφαλαίου στοχεύει στο να θωρακιστεί η Unicredit –η οποία είναι παρούσα σε είκοσι δυο ευρωπαϊκές χώρες– στην δύσκολη αυτή φάση της ιταλικής και ευρωπαϊκής οικονομίας. Η μέχρι τώρα αρνητική έκβαση, όμως, σύμφωνα με αναλυτές, μπορεί να οφείλεται και στο ότι η τράπεζα θεωρείται σημαντικά εκτεθειμένη στην ουγγρική αγορά και στις όλες συνέπειες που μπορεί να έχει η βαθύτατη οικονομική κρίση της μεσευρωπαϊκής αυτής χώρας.

«Η Unicredit πρόσφερε στους πελάτες της την δυνατότητα να αγοράσουν τις νέες μετοχές της με έκπτωση του 43%. Όποιος όμως δεν αγοράσει καινούριες και κρατήσει μόνον της παλιές μετοχές του θα χάσει, συνολικά, πάνω από το 50% της αξίας της αρχικής του επένδυσης», μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση Rai.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι «το τραπεζικό σύστημα της χώρας παραμένει ένα από τα ισχυρότερα σε παγκόσμιο επίπεδο, έστω και αν παρατηρήθηκαν κάποιες δυσκολίες, συνδεδεμένες με προσπάθειες αύξησης του κεφαλαίου».

Αρθρογράφοι υπενθυμίζουν όμως ότι οι μετοχές της Unicredit μέσα σε ένα χρόνο έχασαν σχεδόν τα τρία τέταρτα της αξίας τους και ουδείς μπορεί να προβλέψει αν και πότε η πτωτική αυτή πορεία θα μπορέσει να σταματήσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα