Σχέδιο Στήριξης ΜμΕ για 2013 – 2015 προτείνει ο Μαλάς

15:02 7/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο άμεσος καθορισμός ενός Σχεδίου Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (Σ.Σ.ΜμΕ) 2013 – 2015, που θα στοχεύει στην ενίσχυση της δυναμικής τους με τη δημιουργία θέσεων εργασίας, με την προώθηση της ανταγωνιστικότητας τους τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και στις παγκόσμιες αγορές και με τη βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου λειτουργίας τους, αποτελεί στόχο της πρότασης του υποψήφιου προέδρου Σταύρου Μαλά, για στήριξη των ΜμΕ.

Ο κ. Μαλάς παρουσίασε την πρότασή του σήμερα, μετά από συνάντηση που

είχε στο εκλογικό του επιτελείο με αντιπροσωπεία της Παγκύπρια Οργάνωση Βιοτεχνών Επαγγελματιών Καταστηματαρχών (ΠΟΒΕΚ).

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση και αναφερόμενος στις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας, ο κ. Μαλάς είπε πως «είναι παντελώς λανθασμένο από πολιτικά πρόσωπα και υποψηφίους προέδρους να δημιουργείται η εικόνα ότι περίπου η κυπριακή οικονομία είναι καμένη γη».

Υπάρχουν, ανέφερε, «σοβαρά προβλήματα στην οικονομία, διαρθρωτικά διαχρονικά προβλήματα, όμως με στοχευμένες προσπάθειες μπορεί μία μικρή οικονομία, μέσω ανάκαμψης κάποιων τομέων να αρχίσει να ανακάμπτει».

Σύμφωνα με τον κ. Μαλά, η κίνηση στην αγορά κατά τις ημέρες των εορτών αποδεικνύει ότι «η διεκδίκηση για μη αποκοπή του 13ου μισθού είχε θετική επίπτωση στην οικονομία».

«Εμείς έχουμε δεσμευθεί ότι σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο θα διαχειριστούμε την οικονομία με τέτοιο τρόπο για να μην έρθει ένα δεύτερο μνημόνιο. Είμαι σίγουρος ότι ο 13ος μισθός δεν θα είναι εκεί εάν υπογραφτεί ένα δεύτερο μνημόνιο» πρόσθεσε.

Ο ΓΓ της ΠΟΒΕΚ Στέφανος Κουρσάρης, απαντώντας σε ερώτηση για την κατάσταση στην αγορά μετά τις γιορτές, είπε πως το 2012 ήταν δύσκολη χρονιά, όμως υπήρξε μία αναστροφή αυτής της πορείας το δεκαήμερο πριν τα Χριστούγεννα και λόγω της καταβολής του 13ου μισθού.

«Υπήρξε αλλαγή του κλίματος και της αρνητικής ψυχολογίας, κινήθηκε η αγορά και δόθηκε ανάσα στις επιχειρήσεις» σημείωσε.

Ανέφερε στη συνέχεια ότι τα προβλήματα παραμένουν αρκετά δύσκολα, ωστόσο εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ΜμΕ είναι ευέλικτες και υπάρχουν προοπτικές, όπως το φυσικό αέριο και ο τουρισμός, που επιτρέπουν αισιοδοξία για το μέλλον.

Παρουσιάζοντας τις προτάσεις του για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο Σταύρος Μαλάς είπε ότι ΜμΕ αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας και η συμβολή τους στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα του κυπριακού επιχειρείν και της οικονομίας γενικότερα είναι καθοριστική.

Η πρόταση του κ. Μαλά βασίζεται σε τέσσερις άξονες: στην ενίσχυση της ρευστότητας και χρηματοδότησης, στη δημιουργία Φορέα Υποβοήθησης ΜμΕ, στη στήριξη, εκσυγχρονισμό, αναβάθμιση του ρόλου των ΜμΕ και στον εκσυγχρονισμό του νομικού και θεσμικού πλαισίου.

«Στόχος της πολιτικής μας πρότασης είναι η προώθηση μέτρων και καινοτομιών ώστε πραγματικά να ενισχυθούν οι ΜμΕ. Με αυτό τον τρόπο, αφ’ ενός θα βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα και αφ’ ετέρου θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της ανεργίας» όπως είπε.

Συγκεκριμένα ο Σταύρος Μαλάς προτείνει, μεταξύ άλλων, σε σχέση με την ενίσχυση της ρευστότητας και χρηματοδότησης των ΜμΕ, δημιουργία εγγυοδοτικού ταμείου για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δημιουργία μηχανισμού παροχής εγγυήσεων για χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τροποποίηση διατάξεων που μειώνουν το υπέρμετρο κόστος δανεισμού και περιορίζουν τις υπερβολικές χρεώσεις για εξασφάλιση πιο εύκολης χρηματοδότησης και δανειοδότησης από τις τράπεζες

Όσον αφορά τη δημιουργία Φορέα Υποβοήθησης ΜμΕ, ο κ. Μαλάς είπε ότι ο Φορέας θα συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη πρόσβαση των ΜμΕ σε ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, με άμεση χρηματοδότηση μέσω επιδοτήσεων ή με έμμεση χρηματοδότηση μέσω εθνικών και τοπικών διαμεσολαβητών και παράλληλα θα έχει την ευθύνη συντονισμού συμμετοχής στα προγράμματα της ΕΕ που αφορούν την Πολιτική Συνοχής 2014 – 2020 για επενδύσεις στην ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Επιπρόσθετα, προτείνεται η δημιουργία ειδικού στοχευμένου χρηματοδοτικού σχεδίου, για τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του ευρωπαϊκού σχεδίου JEREMIE.

Αναφορικά με τη στήριξη, τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του ρόλου των ΜμΕ οι προτάσεις του υποψήφιου Προέδρου Σταύρου Μαλά αφορούν, μεταξύ άλλων, την παροχή κινήτρων, τη μερική κάλυψη δαπανών και φορολογικές διευκολύνσεις για ειδικές επιδόσεις όπως ανάπτυξη εργασιών στις αγορές του εξωτερικού, εισαγωγή νέων τεχνολογιών, δράσεις και προγράμματα ΕΚΕ, συγχωνεύσεις και στρατηγικές συνεργασίες εταιρειών. Επίσης αφορούν την ενίσχυση και επέκταση των προγραμμάτων νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας, τη μετατροπή των ΜμΕ σε καινοτόμες επιχειρήσεις ταχείας ανάπτυξης μέσω της χρηματοδοτικής πρόσβασης για επένδυση στην καινοτομία με επιπρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ από προγράμματα του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας και ενδυνάμωση των διοικητικών δομών, μέσω περιορισμένων γραφειοκρατικών διαδικασιών και προώθηση της μονοθυριδικής πρόσβασης για τις επιχειρήσεις (one stop shop) στα πρότυπα των Κέντρων Εξυπηρέτησης του Πολίτη.

Σε ό,τι αφορά τον άξονα του εκσυγχρονισμού του νομικού και θεσμικού πλαισίου, προτείνει προστασία θεσμών, όπως το ενοικιοστάσιο, αποτελεσματικότερη λειτουργία της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού και νομικές ρυθμίσεις που αφορούν επαγγελματικές κατηγορίες για αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών και προϊόντων.

Keywords
Τυχαία Θέματα