Σχέδιο δράσης της Κομισιόν για ενίσχυση του τομέα άμυνας και ασφάλειας της ΕΕ

17:05 24/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Με το επιχείρημα ότι για να μπορεί η Ευρώπη να ασκεί μεγαλύτερη επιρροή χρειάζεται μια ισχυρή και ενεργό κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, η Κομισιόν παρουσίασε σήμερα ανακοίνωση, η οποία περιέχει σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της αποδοτικότητας και της ανταγωνιστικότητας του ευρωπαϊκού τομέα άμυνας και ασφάλειας.

Η ανακοίνωση προβλέπει μέτρα για την ενίσχυση της εσωτερικής αγοράς άμυνας, για την προώθηση μιας πιο αποτελεσματικής αμυντικής βιομηχανίας και για την

ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ της έρευνας για πολιτικούς και της έρευνας για στρατιωτικούς σκοπούς. Επιπλέον, εξετάζει δυνατότητες σε άλλους τομείς όπως η ενέργεια, το διάστημα και οι ικανότητες διπλής χρήσης.

Η Επιτροπή καλεί τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να εξετάσουν την εν λόγω ανακοίνωση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο του 2013, μαζί με την έκθεση της Ύπατης Εκπροσώπου της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας.

«Δεν μπορούμε να έχουμε τη βαρύτητα που χρειαζόμαστε στον κόσμο χωρίς κοινή αμυντική πολιτική και σε περιόδους περιορισμένων πόρων, όπως η σημερινή, πρέπει να προσαρμόσουμε τις φιλοδοξίες στους πόρους ώστε να αποφευχθεί η αλληλεπικάλυψη των προγραμμάτων», δήλωσε ο Πρόεδρος Μπαρόζο, προσθέτοντας ότι είναι καιρός να κάνουμε περισσότερα από κοινού και είναι καιρός να δεσμευτούμε για περισσότερη συνεργασία στον τομέα της άμυνας.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα βιομηχανίας και επιχειρηματικότητας, Αντόνιο Ταγιάνι επισήμανε ότι η αμυντική βιομηχανία της Ευρώπης αντιμετωπίζει ορισμένες σοβαρές προκλήσεις και η βιομηχανική βάση υπονομεύεται από την έλλειψη νέων προγραμμάτων. «Εάν θέλει η Ευρώπη να διατηρήσει τη βιομηχανική της ικανότητα για να ανταποκριθεί στις μελλοντικές στρατιωτικές ανάγκες, και με τον τρόπο αυτό να υποστηρίξει μια αξιόπιστη κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας, απαιτείται συντονισμένη ευρωπαϊκή δράση», συνέχισε, επισημαίνοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία να εξακολουθήσει να αποτελεί κορυφαίο σε παγκόσμιο επίπεδο κέντρο κατασκευής και καινοτομίας, δημιουργώντας θέσεις απασχόλησης υψηλής ειδίκευσης και ανάπτυξη.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος αρμόδιος για την εσωτερική αγορά και τις υπηρεσίες, Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια αξιόπιστη κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας (ΚΠΑΑ) για να εξασφαλίσει την ίδια της την ασφάλεια και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για τις εξωτερικές υποθέσεις και την πολιτική ασφάλειας και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Κάθριν Άστον ανέφερε ότι ΕΕ έχει τη φιλοδοξία να ενεργεί ως πάροχος ασφάλειας, στις γειτονικές της χώρες και παγκοσμίως, τόσο για να προστατεύει τα συμφέροντά της όσο και για να συμβάλλει στην παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια.

Για την προώθηση της συνεργασίας και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας στον τομέα της άμυνας, η Επιτροπή προτίθεται να λάβει τις ακόλουθες πρωτοβουλίες:

- Ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς για την άμυνα και την ασφάλεια. Με βάση τις δύο υπάρχουσες οδηγίες για τις προμήθειες στον τομέα τις άμυνας και τις μεταφορές προϊόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας εντός της ΕΕ, η Επιτροπή θα ασχοληθεί επίσης με τις στρεβλώσεις της αγοράς και θα συμβάλει στη βελτίωση της ασφάλειας του εφοδιασμού μεταξύ των κρατών μελών.

-Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή θα αναπτύξει μια πολιτική για την αμυντική βιομηχανία που θα βασίζεται σε δύο βασικά σκέλη: την υποστήριξη της ανταγωνιστικότητας – η οποία θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη «υβριδικών προτύπων» ώστε να επωφελούνται οι αγορές ασφάλειας και άμυνας καθώς και την διερεύνηση τρόπων για την ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού συστήματος πιστοποίησης για την στρατιωτική πτητική ικανότητα, καθώς και την υποστήριξη των ΜΜΕ – η οποία θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη μιας εταιρικής σχέσης ευρωπαϊκών στρατηγικών συστάδων ώστε να επιτευχθεί η διασύνδεση με άλλους ομίλους και να υποστηρίζονται οι ΜΜΕ που συνδέονται με την άμυνα στο πλαίσιο του παγκόσμιο ανταγωνισμού.

-Αξιοποίηση των συνεργιών πολιτικού-στρατιωτικού τομέα στο μέγιστο δυνατό βαθμό με στόχο την επίτευξη της πλέον αποτελεσματικής χρήσης των πόρων των Ευρωπαίων φορολογούμενων, κυρίως με την επικέντρωση των προσπαθειών στον πιθανό αμοιβαίο εμπλουτισμό της έρευνας για πολιτικούς σκοπούς και της στρατιωτικής έρευνας καθώς και στο δυναμικό διπλής χρήσης του διαστήματος και την παροχή συνδρομής στις ένοπλες δυνάμεις για να μειώσουν την ενεργειακή τους κατανάλωση.

-Προώθηση της στρατηγικής συζήτησης που πραγματοποιείται στην Ευρώπη και προετοιμασία του εδάφους για μεγαλύτερη και βαθύτερη ευρωπαϊκή συνεργασία, κυρίως με την αξιολόγηση της δυνατότητας ανάπτυξης ικανοτήτων διπλής χρήσης που ανήκουν στην ΕΕ, και την πρόταση τρόπων για την υποστήριξη της έρευνας στους τομείς αυτούς όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για τις αμυντικές ικανότητες της ΕΕ.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, τα κράτη μέλη θα εξοικονομήσουν χρόνο και χρήματα από τα ευρωπαϊκά πρότυπα και την πιστοποίηση, την υποστήριξη των συμπράξεων, την εξειδίκευση των ρόλων, την κοινή έρευνα και τις κοινές προμήθειες, από ένοπλες δυνάμεις πιο αποδοτικές από άποψη κατανάλωσης ενέργειας και από την αποτελεσματική χρήση των διαστημικών υποδομών.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες που συνδέονται με την άμυνα, συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΕ, θα επωφεληθούν από την καλύτερη πρόσβαση σε άλλες αγορές, εντός ή εκτός της ΕΕ, από οικονομίες κλίμακας μέσω της μεγαλύτερης τυποποίησης και πιστοποίησης και από την καλύτερη πρόσβαση στα κονδύλια της ΕΕ.

Οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι θα επωφεληθούν από πιο αποτελεσματικές αμυντικές δαπάνες, λιγότερη επικάλυψη έργου των προσπαθειών έρευνας και ανάπτυξης για πολιτικούς σκοπούς και αυτών για στρατιωτικούς σκοπούς, αποδοτικότερη χρήση της διαστημικής υποδομής ενώ το περιβάλλον θα επωφεληθεί από τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος των ευρωπαϊκών ενόπλων δυνάμεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα