Ροχανί: Τα δικαιώματα του ιρανικού λαού στην πυρηνική ενέργεια ‘κόκκινες γραμμές’

13:15 10/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί δήλωσε την Κυριακή ότι η χώρα του δεν θα αποποιηθεί τα δικαιώματά της στην πυρηνική ενέργεια, συμπεριλαμβανομένου και του εμπλουτισμού ουρανίου, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετά την ανακοίνωση της μη επίτευξης συμφωνίας μεταξύ της Τεχεράνης και της ομάδας 5+1 στη Γενεύη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

“Υπάρχουν κόκκινες γραμμές που δεν μπορούν να παραβιαστούν. Τα δικαιώματα του ιρανικού κράτους και τα εθνικά μας συμφέροντα συνιστούν κόκκινη γραμμή, όπως και τα δικαιώματα στην πυρηνική ενέργεια στο πλαίσιο των διεθνών κανόνων, στα οποία περιλαμβάνεται ο εμπλουτισμός ουρανίου επί ιρανικού εδάφους”, τόνισε σε ομιλία του στο κοινοβούλιο.
Τρεις ημέρες εντατικών διαπραγματεύσεων στη Γενεύη μεταξύ του Ιράν και των έξι μεγάλων δυνάμεων (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία και η Γερμανία) ολοκληρώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής χωρίς να επιτευχθεί μια συμφωνία για τον περιορισμό των πυρηνικών δραστηριοτήτων της Τεχεράνης. Ωστόσο, οι εμπλεκόμενες πλευρές δήλωσαν ότι οι μεταξύ τους διαφορές έχουν ελαττωθεί και ότι μια νέα συνεδρίαση θα διεξαχθεί στις 20 Νοεμβρίου, σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η δεκαετής αντιπαράθεση για το επίμαχο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Η άφιξη εσπευσμένα την Παρασκευή στη Γενεύη πολλών Υπουργών Εξωτερικών είχε δώσει ελπίδες για την επίτευξη μιας συμφωνίας, ωστόσο οι απαιτήσεις για περαιτέρω διευκρινίσεις επί ορισμένων θεμάτων που προέβαλε κυρίως η Γαλλία, εμπόδισαν να υπάρξει μια θετική κατάληξη.
Το τηλεγράφημα του επίσημου ιρανικού πρακτορείου ειδήσεων IRNA ανέφερε ότι άλλος Υπουργός Εξωτερικών “εμποδίζει” την επίτευξη συμφωνίας. “Αν θέλουμε να πετύχουν οι διαπραγματεύσεις αυτές, χρειαζόμαστε την στήριξη του ανώτατου πνευματικού ηγέτη (αγιατολάχ Αλί Χαμενεί) και την στήριξη των βουλευτών”, δήλωσε ο Ροχανί.
Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης, ο οποίος έχει τον τελευταίο λόγο στο πυρηνικό πρόγραμμα, δήλωσε την υποστήριξή του στους Ιρανούς διαπραγματευτές, αλλά παράλληλα εξέφρασε την απαισιοδοξία του όσον αφορά τη δυνατότητα να σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες, επικαλούμενος τις δεκαετίες εχθρότητας και μετά τη δυσπιστία της Δύσης απέναντι στο Ιράν.
Οι σκληροπυρηνικοί κύκλοι του ιρανικού καθεστώτος εκφράζουν επίσης επιφυλακτικότητα και ανησυχία μήπως οι διαπραγματευτές, υπό τον Υπουργό Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, προβούν σε υπερβολικές παραχωρήσεις. Ο Ροχανί επανέλαβε ότι το Ιράν “δεν θα υποκύψει ενώπιον καμιάς αρχής” και ότι οι κυρώσεις που πλήττουν την οικονομία της χώρας δεν αναγκάζουν το Ιράν να διαπραγματευτεί.
“Εξηγήσαμε με σαφήνεια στις πλευρές που μετείχαν στις διαπραγματεύσεις ότι οι απειλές, οι κυρώσεις, οι ταπεινώσεις και οι διακρίσεις δεν φέρουν κανένα αποτέλεσμα”, τόνισε.
Οι χώρες της Δύσης και το Ισραήλ, που θεωρείται η μόνη πυρηνική δύναμη στην Μέση Ανατολή, τρέφουν υποψίες ότι η Τεχεράνη επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικό όπλο υπό το πρόσχημα της εκπόνησης ενός πυρηνικού προγράμματος για μη στρατιωτική χρήση, παρά τις διαψεύσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Αύριο, ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Γιουκίγια Αμάνο αναμένεται στην Τεχεράνη, καθώς η υπηρεσία του ΟΗΕ προσπαθεί τα τελευταία δύο χρόνια να καταλήξει σε μια συμφωνία με την Τεχεράνη για μια “δομημένη προσέγγιση”, προκειμένου να διασαφηνιστούν επίμαχα σημεία που αναφέρει η ΙΑΕΑ στην αυστηρή έκθεσή της για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα του 2011.
Η ΙΑΕΑ υποψιάζεται ότι το Ιράν προσπάθησε να αποκτήσει πυρηνικό όπλο πριν από το 2003 και θέλει να διασαφηνίσει “θέματα που εκκρεμούν”, κυρίως πραγματοποιώντας ελέγχους στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Keywords