Πτώση για το κόμμα της Μέρκελ στις εκλογές του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν

08:02 7/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης σημείωσαν σημαντικά κέρδη στις χθεσινές περιφερειακές εκλογές στο γερμανικό κρατίδιο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, στην πρώτη από τις δύο εκλογικές δοκιμασίες για την κυβέρνηση της καγκελαρίου Αγγελας Μέρκελ μέσα στον μήνα.

Το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της Μέρκελ (CDU) υπέστη μία σημαντική πτώση στα ποσοστά του, όμως η εκλογική επίδοση των εταίρων της στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) μειώθηκε στο μισό σε σχέση με την αναμέτρηση του 2009, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα μιας καταγραφής ψήφων έξω από τα εκλογικά τμήματα (έξιτ πολ).

Τα αντιπολιτευόμενα κόμματα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) κατέγραψαν κέρδη μεν, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό ώστε να μπορέσουν να αναλάβουν από κοινού τον έλεγχο στην πρωτεύουσα του κρατιδίου, το Κίελο.

Το ανερχόμενο Κόμμα των Πειρατών εξασφαλίζει θέσεις για πρώτη φορά στην τοπική βουλή. Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, οι Πειρατές επωφελήθηκαν από τις ψήφους των απογοητευμένων εκλογέων, οι οποίοι έχουν κουρασθεί από τα παραδοσιακά κόμματα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των έξιτ πολ που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο ARD οι Χριστιανοδημοκράτες φέρονται να συγκεντρώνουν το 30,5% (από 31,5% στις προηγούμενες εκλογές), οι Σοσιαλδημοκράτες 29,7% (25,4%), οι Ελεύθεροι Δημοκράτες 8,4% (14,9%), οι Πειρατές 8,2% (από 1,8%), το Αριστερό Κόμμα 2,4% (6,0%) και το κόμμα SSW της δανόφωνης μειονότητας 4,6% (4,3%).

Το δεύτερο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF μετέδωσε σχεδόν παρόμοια αποτελέσματα, με τη διαφορά ότι τα ποσοστά του CDU και του SPD είναι ισοδύναμα.

Τα αποτελέσματα αυτά, εάν επαληθευτούν, σημαίνουν το τέλος της συγκατοίκησης στην εξουσία του κρατιδίου της συμμαχίας CDU-FDP, πλην όμως δεν αναδεικνύουν ξεκάθαρο νικητή.

Στις εκλογές κλήθηκαν στις κάλπες περίπου 2,2 εκατ. ψηφοφόροι στο μικροσκοπικό κρατίδιο στη μεθόριο με τη Δανία, σε μία αναμέτρηση η οποία θεωρείται ότι αποτελεί προοίμιο για την αναμέτρηση στο πολύ μεγαλύτερο και με 13,3 εκατ. ψηφοφόρους, το πολυπληθέστερο κρατίδιο της χώρας, της Βορείου Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις από τη Βόρειο Ρηνανία-Βεστφαλία αναμένεται νέα κατακρήμνιση των ποσοστών της Μέρκελ, ωστόσο η άνοδος των Πειρατών αναμένεται να αποσπάσει ψήφους από τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους, στερώντας τους μία καθαρή νίκη επί του κόμματος της γερμανίδας καγκελάριου.

Μολονότι η Γερμανία δεν έχει βιώσει την ίδια ύφεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, οι ψηφοφόροι δείχνουν κόπωση από την πολύχρονη λιτότητα την οποία υπέστησαν και εκφράζουν πικρία για το γεγονός ότι κανένα από τα κατεστημένα κόμματα δεν υπόσχεται μία σύντομη έξοδο από αυτή.

Οι σφυγμομετρήσεις του ARD από το κρατίδιο αυτό καταδεικνύουν πως το 64% των ψηφοφόρων δηλώνει πως δεν είχε την παραμικρή ωφέλεια από την ανάπτυξη που έχει σημειωθεί στην οικονομία της Γερμανίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα