Πτώση χρηματιστηρίων, ευρώ και εμπορευμάτων λόγω ανησυχιών για Ισπανία

10:17 23/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Πλησίον του χαμηλότερου επιπέδου των τελευταίων αρκετών ετών υποχώρησαν τη Δευτέρα τα ασιατικά χρηματιστήρια και το ευρώ, ενώ τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αναμένεται να ανοίξουν με σημαντική πτώση, λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών ότι η Ισπανία μπορεί να χρειαστεί τελικά ένα πλήρες πακέτο διάσωσης, καθώς δεύτερη περιφέρεια της χώρας ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει οικονομική βοήθεια από την κεντρική Κυβέρνηση, ενώ το κόστος δανεισμού της Μαδρίτης εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από την εισαγωγή του κοινού νομίσματος.

Οι φόβοι ότι η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία

της Ευρωζώνης θα αναγκαστεί να ακολουθήσει τις Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία – οι οποίες διασώθηκαν από διεθνείς δανειστές, μετά που το κόστος δανεισμού τους εκτινάχθηκε πάνω από τα βιώσιμα επίπεδα – ώθησε τους επενδυτές στην ασφάλεια των αμερικανικών ομολόγων.

Η Μούρθια κατέστη την Κυριακή η δεύτερη ισπανική περιφέρεια μετά την Βαλένθια που ανακοίνωσε ότι θα αξιοποιήσει πρόγραμμα της κυβέρνησης για να διατηρήσει τα οικονομικά της στη ζωή, ενώ Μέσα Ενημέρωσης ανέφεραν ότι γύρω στις έξι τοπικές Κυβερνήσεις της Ισπανίας είναι έτοιμες να ακολουθήσουν τις δύο περιφέρειες.

Η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε πέραν του ενός δολαρίου, με το πετρέλαιο Μπρεντ να υποχωρεί στα 105,51 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό να βρίσκεται στα 90,51 δολάρια το βαρέλι, λόγω των ανησυχιών για τα ισπανικά δημόσια οικονομικά, ενώ πτώση από τα επίπεδα ρεκόρ της Παρασκευής σημείωσαν και οι τιμές καλαμποκιού και σόγιας.

Ο ευρύτερος δείκτης Ασίας – Ειρηνικού MSCI, από τον οποίο εξαιρείται η Ιαπωνία, κατέγραψε μεγάλη πτώση 2%, ενώ ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei υποχώρησε 1,5%, μετά το πλήγμα που δέχθηκαν την Παρασκευή οι μετοχές παγκοσμίως, όταν η ισπανική περιοχή Βαλένθια ζήτησε οικονομική στήριξη από την Κυβέρνηση της Μαδρίτης.

Ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης της Ισπανίας πραγματοποίησε βουτιά 5,8%, παρουσιάζοντας τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες σε διάστημα δύο ετών, ενώ η απόδοση των ισπανικών 10ετών ομολόγων εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από την εισαγωγή του ευρώ, στο 7,32%.

Το ευρώ διεύρυνε τις απώλειες του έναντι του ιαπωνικού γεν, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο το Νοέμβριο του 2000, στα 94,60 γεν ανά ευρώ, ενώ υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών έναντι του αμερικανικού δολαρίου, γύρω στο 1,2103 δολάρια ανά ευρώ. Επίσης, το κοινό νόμισμα υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα