ΠτΔ: Οποια προβλήματα δημιουργήσει η Τουρκία θα τύχουν ευρωπαϊκού χειρισμού

20:34 31/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Κύπρος, θα ασκήσει μια καθόλα Ευρωπαϊκή Προεδρία του Συμβουλίου και τα όποια τυχόν προβλήματα δημιουργήσει η Τουρκία θα είναι προβλήματα που θα τύχουν συλλογικού, ευρωπαϊκού χειρισμού, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Στην εναρκτήρια δήλωση του Προέδρου Χριστόφια στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», ο Πρόεδρος Χριστόφιας καλωσόρισε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς καθώς και τους Προέδρους

των Πολιτικών Ομάδων, μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων που συναποτελούν μαζί με τον Μάρτιν Σουλτς την αντιπροσωπεία του Κοινοβουλίου που επισκέπτεται την Κύπρο.

Με τον κ. Σουλτς, είπε, «έχουμε τα τελευταία χρόνια, οικοδομήσει μια στενή σχέση εμπιστοσύνης και μια πραγματική φιλία». Ανέφερε ότι ο κ. Σουλτς θα είναι στην Κύπρο στις αρχές Ιουλίου, όταν η Κύπρος θα αναλάβει τα ηνία της εξαμηνιαίας, εκ περιτροπής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε στην επίσημη τελετή έναρξης της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου που θα γίνει στο αρχαίο θέατρο του Κουρίου στις 5 Ιουλίου.

Ανέφερε ότι αισθάνεται ιδιαίτερα ευτυχής που κατά το προσεχές εξάμηνο οπότε και η Κύπρος θα ασκεί της Προεδρία του Συμβουλίου της Ένωσης, ο κ. Σουλτς θα είναι Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Το λέω αυτό, έχοντας πλήρη επίγνωση της σημασίας ακριβώς που διαδραματίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ιδιαίτερα μετά τη θέση σε ισχύ της Συνθήκης της Λισσαβόνας, για την επιτυχία της εκάστοτε εξαμηνιαίας Προεδρίας του Συμβουλίου», είπε.

Αναντίλεκτα, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει καταστεί πραγματικός συννομοθέτης, μαζί με το Συμβούλιο, για τη συντριπτική πλειοψηφία των νομοθετικών φακέλων. Είναι επομένως, ύψιστης σημασίας η εκάστοτε Προεδρία του Συμβουλίου να έχει ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας και να συνεργάζεται στενά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την προώθηση της καθημερινής μας εργασίας. Τόνισα ενώπιον της ολομέλειας της συνάντησής μας ότι τόσο εγώ όσο και τα μέλη της Κυβέρνησής μου, είμαστε απολύτως δεσμευμένοι να έχουμε μια στενή και αγαστή σχέση συνεργασίας με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε όλη τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου».

Ευχαρίστησε τον κ. Σουλτς για την εποικοδομητική κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν και για την ευκαιρία ανασκόπησης σημαντικών θεμάτων σε ό,τι αφορά ζητήματα της τρέχουσας ευρωπαϊκής ατζέντας. «Ανασκοπήσαμε ως ήταν φυσικό, και ζητήματα συντονισμού των ενεργειών μας ενόψει της επικείμενης ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κύπρο την 1η Ιουλίου», είπε.

Σε ό,τι αφορά στο μείζον ζήτημα της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης που ταλανίζει την Ευρώπη και ειδικά τη ζώνη του Ευρώ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε στον κ. Σουλτς τη σταθερή του άποψη «ότι πρέπει επιτέλους να στραφούμε σε μέτρα που θα ξεφεύγουν από τον μονόδρομο των πολιτικών λιτότητας που εφαρμόστηκαν κατά το πλείστον τα προηγούμενα χρόνια. Οι πολιτικές λιτότητας και μόνον, αποδεδειγμένα οδηγούν

Keywords
Τυχαία Θέματα