ΠτΔ: Η πολιτική της Κυβέρνησης στην οικονομία δικαιώθηκε

20:13 1/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η πολιτική για στήριξη της ανάπτυξης, του κοινωνικού κράτους και της εξυγίανσης της οικονομίας, και η απόρριψη της σκληρής λιτότητας δικαιώθηκε πλήρως, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, σημειώνοντας ότι από την αρχή, για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, η Κυβέρνηση ακολούθησε τη φιλοσοφία της στήριξης της ανάπτυξης και διαβεβαιώνοντας ότι ο κοινωνικός διάλογος θα συνεχισθεί όσο αυτή η κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία.

Μιλώντας στη δημοσιογραφική διάσκεψη για την εσωτερική διακυβέρνηση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι η Κυβέρνησή του κλήθηκε να διαχειριστεί

τη βαθύτερη συστημική κρίση που γνώρισε ο καπιταλισμός και η αξιολόγηση του έργου της πρέπει να γίνει λαμβάνοντας υπόψη αυτό το αναντίλεκτο – όπως είπε – γεγονός.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε σε ποιοτικά και ποσοτικά επιτεύγματα της Κυβέρνησης σε διάφορους τομείς ενώ ιδιαίτερη και εκτενή αναφορά έκανε στην οικονομία και την ανεργία.

«Ενώ στο εσωτερικό χλευαστήκαμε και κατηγορηθήκαμε από ορισμένους που μονίμως κριτικάρουν κάθε ενέργεια και απόφαση της Κυβέρνησης, γιατί λειτουργήσαμε με διαφορετική φιλοσοφία από αυτή που κυριαρχεί στην Ευρώπη, σήμερα εντείνονται οι φωνές και οι απόψεις στην ίδια την Ένωση ότι θα πρέπει να αναθεωρηθούν οι πολιτικές της σκληρής λιτότητας που δογματικά και κατά αποκλειστικότητα εφαρμόστηκαν». Πολιτικές, είπε, που έβαλαν την ευρωπαϊκή οικονομία σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης, μαζικής ανεργίας και φτώχειας και κοινωνικών αντιδράσεων.

Δεν είναι τυχαίο, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, το γεγονός ότι στην Κύπρο δεν είχαμε κοινωνική αναταραχή, απεργίες διαρκείας και διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. Αυτό, πρόσθεσε, οφείλεται στα ισορροπημένα και, υπό τις περιστάσεις, ήπια μέτρα που λάβαμε. Αυτό οφείλεται, είπε, στο ότι ως Κυβέρνηση επιδεικνύουμε κοινωνική ευαισθησία και σεβόμαστε τον κοινωνικό διάλογο και τους κοινωνικούς εταίρους.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η
οικονομία είναι η έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην ελληνική οικονομία και η ανάγκη που έχει προκύψει για ανακεφαλαιοποίησή τους μετά την απομείωση του ελληνικού χρέους. Η ανακεφαλαιοποίηση, πρόσθεσε, είναι πρώτιστα θέμα και ευθύνη των ιδίων των τραπεζών, οι οποίες φέρουν μεγάλες ευθύνες γιατί με τις αποφάσεις τους εξέθεσαν σε υπερβολικό ρίσκο τις τράπεζες και κατ’ επέκταση την κυπριακή οικονομία. Μεγάλες ευθύνες για την κατάσταση, συνέχισε, φέρει και η εποπτική Αρχή, η Κεντρική Τράπεζα, «η οποία πλημμελώς άσκησε τον εποπτικό της ρόλο και άφησε τις τράπεζες να εκτεθούν σ’ αυτό το μεγάλο κίνδυνο που αντιμετωπίζουν».

Ευθύνες, λοιπόν, υπάρχουν και θα πρέπει να αποδοθούν, σημείωσε. «Τούτη την ώρα βεβαίως, αυτό που προέχει είναι να στηριχθεί η προσπάθεια για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα». Η έκδοση διατάγματος για στήριξη της Λαϊκής Τράπεζας είναι απόφαση που εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας για ανακεφαλαιοποίη

Keywords
Τυχαία Θέματα