Ψηφίσματα διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη επί 38 έτη κατοχή της Μόρφου

16:02 14/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Έχουν ήδη περάσει 38 ολόκληρα έτη από τη 16η Αυγούστου 1974 και την ύπουλη διείσδυση των τουρκικών κατοχικών στρατιωτικών δυνάμεων στην κωμόπολη της Μόρφου, στη διάρκεια μιας παρατεταμένης και εκτενούς παραβίασης από την Τουρκία της μετά την εισβολή της 20ής Ιουλίου εκεχειρίας, την οποία –υποτίθεται- επιτηρούσε η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

Με αφορμή τη θλιβερή όσο και οδυνηρή αυτή επέτειο, οι Μορφίτες, με επικεφαλής τον Δήμαρχό τους Χαράλαμπο Πίττα, θα επισκεφθούν μεθαύριον τις

Πρεσβείες των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και θα επιδώσουν ψηφίσματα διαμαρτυρίας για την κατάληψη της Μόρφου και του ομώνυμου διαμερίσματος από τους Τούρκους εισβολείς, καθώς και για τη συνεχιζόμενη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο νησί.

Η Αντιπροσωπεία  των Μορφιτών, με εκπροσώπους από το Δημοτικό Συμβούλιο και τα οργανωμένα σύνολα της πόλης, το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας, τα σωματεία «Διγενής Ακρίτας» και «ΑΕΜ», τη Σχολική Εφορεία Μόρφου, την ΟΕΛΜΕΚ και την ΠΟΕΔ Μόρφου, τον «Ομιλο Γυναικών Μόρφου», τον «Πολιτιστικό Ομιλο Μόρφου» και τον «Ομιλο Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών Μόρφου», θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στο γραφείο του στις 11:00 το πρωί και με τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου στις 12:30 στη Βουλή. Μαζί με την αντιπροσωπεία, στις συναντήσεις θα παρευρίσκονται και Μορφίτες Βουλευτές, καθώς και άλλοι εκπρόσωποι κομμάτων.

Ιστορικό της κατάληψης Μόρφου

Στις 15 Ιουλίου 1974, ως γνωστό, πραγματοποιήθηκε το πραξικόπημα ενάντια στον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ΄ και, χρησιμοποιώντας την ενέργεια αυτή ως πρόσχημα, η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο πέντε ημέρες αργότερα.

Σε μιαν εισβολή δύο φάσεων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και παρά τη σε σύντομο χρονικό διάστημα αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης στο νησί και τις εκκλήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (Ψήφισμα 353/ 1974), η Τουρκία προχώρησε και κατέλαβε το 36,2% της εδαφικής επικράτειας της Δημοκρατίας και εκτόπισε βίαια περίπου 180.000 Ελληνοκυπρίους από τις εστίες τους.

Αξιοσημείωτο γεγονός είναι το ότι η ίδια περίπου έκταση απεικονιζόταν σε χάρτες μιας διχοτομημένης Κύπρου που κυκλοφόρησαν από την τουρκική πλευρά τη δεκαετία του 1950.

Στην ιδιαιτέρως δύσκολη αρχική περίοδο της τουρκικής κατοχής του βόρειου τμήματος της Κύπρου, άλλοι 20.000 Ελληνοκύπριοι, οι οποίοι παρέμειναν στις κατεχόμενες περιοχές, εξαναγκάσθηκαν και αυτοί τελικώς να εγκαταλείψουν τις κατοικίες των και να αναζητήσουν καταφύγιο στις ελεγχόμενες από την κυπριακή Κυβέρνηση περιοχές, όπου επικρατούσαν συνθήκες ασφάλειας.

Μέχρι το 2006, οι εγκλωβισμένοι στις κατεχόμενες περιοχές ήσαν μόνον 385 Ελληνοκύπριοι και 132 Μαρωνίτες, συμφώνως της σχετικής εκθέσεως των Ηνωμένων Εθνών.

Η Τουρκία μέχρι και σήμερα στερεί από τους εκτοπισμένους Ελληνοκυπρίους το δικαίωμα να επιστρέψουν στις κατοικίες και στις περιουσίες τους και το γεγονός αυ

Keywords
Τυχαία Θέματα