Ψήφισμα βουλής για αντικειμενικότητα Ντάουνερ

21:01 2/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε απόψε ψήφισμα, το οποίο αποφάσισε να στείλει και στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-Μουν και με το οποίο εκφράζει την άποψη ότι επείγει η αποκατάσταση της αντικειμενικότητας και αξιοπιστίας του θεσμού του Ειδικού Συμβούλου του και ότι αυτό αποτελεί ευθύνη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε κατόπιν μακράς συζήτησης στο πλαίσιο του Κεφαλαίου Δ΄

της ημερήσιας διάταξης της Ολομέλειας για το θέμα ”Η υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ και η ανάγκη λήψης ουσιαστικών μέτρων από την κυπριακή Κυβέρνηση”, θέμα εγγραφέν με εισήγηση του βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων – Περιβαλλοντιστών, Γιώργου Περδίκη.

”Με το ψήφισμα, επίσης, η Βουλή δηλώνει πως ”θεωρεί ότι οι ετεροβαρείς και επιζήμιες δηλώσεις και ενέργειες του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα εκφεύγουν των προνοιών του Καταστατικού Χάρτη και των περί Κύπρου Ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών”.

”Ως εκ τούτου”, συνεχίζει το ψήφισμα της Βουλής, ”του αποστερούν την έξωθεν καλή μαρτυρία και εκθέτουν τον ίδιο το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, αλλά κυρίως δυσχεραίνουν και παρακωλύουν την όλη διαδικασία των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού”.

”Σήμερα”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, ”η Βουλή των Αντιπροσώπων, τόσο με τις αγορεύσεις των εκπροσώπων των κομμάτων όσο και με το ψήφισμα το οποίο έχει εγκριθεί ομόφωνα, στέλλει ένα ισχυρότατο μήνυμα της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι το μόνο διεθνώς αναγνωρισμένο μόρφωμα στην επικράτεια της Κύπρου και είναι ένα ισχυρό μήνυμα προς της Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ, ότι όλοι οι εκπρόσωποί της οφείλουν να ενεργούν εντός του γράμματος και του πνεύματος του Καταστατικού Χάρτη και των περί Κύπρου Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ”.

”Διαφορετικά”, πρόσθεσε ο κ. Ομήρου, ”θα πρέπει να λαμβάνουν μέτρα για τη διαφύλαξη της αξιοπιστίας και της αντικειμενικότητας του διεθνούς Οργανισμού, διότι ο ΟΗΕ, παρά τις αδυναμίες και τα ελλείμματά του, εξακολουθεί να είναι το καταφύγιο και η ελπίδα των μικρών και αδικουμένων λαών”.

”Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας”, όπως αναφέρεται στο ψήφισμα, ”ενεργώντας υπό το φως των αποτελεσμάτων της 2ης Συνάντησης στο Greentree της Νέας Υόρκης, από 22 ως 24 Ιανουαρίου 2012, μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και των ηγετών των δύο κοινοτήτων, συνάντησης η οποία επιβεβαίωσε τη μη επίτευξη συγκλίσεων επί των ουσιαστικών πτυχών του κυπριακού προβλήματος, επαναβεβαιώνει την προσήλωσή της στην επίτευξη λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, στη βάση του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου και ιδιαίτερα των περί Κύπρου Ψηφισμάτων του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι εχέγγυο μιας διαρκούς και λειτουργικής λύσης είναι αυτή να αποτελεί προϊόν συμφωνίας μεταξύ των μερών, μέσα από ελεύθερες διαπραγματεύσεις, χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες”.

Η Βο

Keywords
Τυχαία Θέματα