Προβληματισμός για παρακολουθήσεις δεδομένων εκ μέρους της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ

09:47 12/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η υπόθεση της ευρείας παρακολούθησης δεδομένων από διαδικτυακές υπηρεσίες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκαλεί σοβαρό προβληματισμό στην παγκόσμια κοινή γνώμη.

Την ύπαρξη του προγράμματος με την κωδική ονομασία PRISM, μέσω του οποίου συλλέγονταν πληροφορίες για λογαριασμό της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (ΕΫΑ) και του Εφ Μπι Άι, έφερε στο φως ο Έντουαρντ Σνόουντεν πρώην τεχνικός των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Ο 29χρονος άνδρας, ο οποίος καταζητείται από τις αμερικανικές Αρχές,

έχει βρει προσωρινό καταφύγιο στο Χονγκ Κονγκ και το ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί στο πλαίσιο της συνάντησης της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, που επισκέπτεται το Βερολίνο την επόμενη εβδομάδα.

Όπως δήλωσε στο δεύτερο πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης ο εντεταλμένος της γερμανικής Κυβέρνησης για την προστασία των δεδομένων, Πέτερ Σάαρ, “είναι ένα ζήτημα που αφορά την Άνγκελα Μέρκελ και τον Μπαράκ Ομπάμα και είναι πολύ σημαντικό για την κοινωνία μας και το πώς θέλουμε να εξελιχθούμε περαιτέρω. Για το αν θέλουμε να μεταλλαχθούμε σε κοινωνίες παρακολούθησης, ή αν θα εξακολουθήσουν να ισχύουν τα δημοκρατικά θεμελιώδη δικαιώματα”.

Ο κ. Σάαρ προειδοποιεί ότι “ίσως θα έπρεπε να σκεφθεί κανείς πέρα από την αγανάκτηση και την ανασφάλεια, να θέσει το ερώτημα, προς τα πού κινείται η κοινωνία και αυτό δεν αφορά μόνο τις ΗΠΑ αλλά και τη Γερμανία, καθώς και αυτής οι μυστικές υπηρεσίες έχουν συγκεκριμένες αρμοδιότητες, ειδικά σε ό,τι αφορά την παρακολούθηση της επικοινωνίας με το εξωτερικό”.

“Το ζητούμενο”, δηλώνει ο κ. Σάαρ, “είναι να δημιουργηθεί ένα νομικό πλέγμα προστασίας δεδομένων εντός της ΕΕ” και πρέπει να δοθεί μία απάντηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όταν ξένες υπηρεσίες αποκτούν πρόσβαση στα δεδομένα των Ευρωπαίων, ακόμη και αν αφορά εταιρίες αμερικανικής προέλευσης, πρέπει να εξασφαλίζεται η προστασία τους, για παράδειγμα να μπορεί αυτή η διαδικασία να αποδειχθεί δικαστικώς”.

Keywords
Τυχαία Θέματα