Προβλήματα ελέγχου της ποιότητας του αίματος εντόπισε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας

16:33 16/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Προβλήματα στο θέμα του ελέγχου της ποιότητας του αίματος που προορίζεται για μετάγγιση, ώστε αυτό να είναι πλήρως ασφαλές για τους ασθενείς, καθώς και ζητήματα που άπτονται της διοικητικής διάρθρωσης Κέντρου Αίματος και Τράπεζας Αίματος, εντόπισε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, η οποία πραγματοποίησε επίσκεψη στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και έτυχε ενημέρωσης από τη Διεύθυνση των δύο υπηρεσιών.

Από τους Βουλευτές που συμμετείχαν στην αντιπροσωπεία που μετέβη στο ΓΝΛ

εκφράστηκε η άμεση και αδήριτη ανάγκη για δημιουργία Κέντρου Αίματος στη βάση της ευρωπαϊκής οδηγίας του 2002, αγορά λογισμικού προγράμματος μοριακού ελέγχου του αίματος σε όλες τις επαρχίες και συνομολόγηση πρωτοκόλλου, το οποίο να εφαρμόζεται ρητά από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και άτομα παγκύπρια.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κώστας Κωνσταντίνου, δήλωσε ότι «υπάρχουν όντως αρκετά προβλήματα, γίνεται όμως σοβαρή και παραγωγική δουλειά που αποβαίνει προς όφελος των ασθενών και της κοινωνίας, ασφαλώς στηριζόμενοι πάντοτε στην προσφορά την εθελούσια της ίδιας της κοινωνίας, αλλά και όλων των εθελοντών, οι οποίοι εργάζονται για να φτάσουμε στην παραγωγή, αλλά και στη διάθεση την ώρα της ανάγκης προς όλους όσοι έχουν ανάγκη το αίμα».

Ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι το αίμα «είναι φάρμακο που συνίσταται από πάρα πολλά παράγωγα» για αυτό και πρέπει «τη δεδομένη χρονικά στιγμή μέσα από έρευνα αλλά και έλεγχο, ο οποίος γίνεται και θα πρέπει να γίνεται στο βαθμό που αυτό είναι αναγκαίο», να διασφαλίζεται η ποιότητα και η ασφάλειά του.

Πρόσθεσε ότι «ασφαλώς χρειάζεται να γίνουν πάρα πολλά σε συνάρτηση με την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας, όπου εκεί θα υπαχθούν πλέον όλες οι υπηρεσίες του κράτους, της δημόσιας υγείας, και είναι ένας τομέας τον οποίο εμείς παρακολουθούμε με πολλή προσοχή».

Ως Επιτροπή Υγείας της Βουλής, είπε ο Πρόεδρός της, «μας ενδιαφέρει άμεσα, πρέπει να γίνουν πάρα πολλά, υπάρχουν πάρα πολλές βελτιώσεις, οι οποίες είναι επιβαλλόμενες να γίνουν και να ακολουθηθούν διαδικασίες με βάση και διεθνή πρότυπα και ευρωπαϊκές οδηγίες».

Ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι «η ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία υπάρχει από το 2002, δυστυχώς, για πολλούς και διάφορους λόγους δεν έχει μέχρι σήμερα τύχει εφαρμογής και αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα και πρόβλημα το οποίο θα δούμε ξανά ως Επιτροπή Υγείας σε συσχέτιση και συνάρτηση με όλα τα προβλήματα, τα οποία προκύπτουν, αλλά ασφαλώς και με την αναγκαιότητα την οποία θα πρέπει να δει το Υπουργείο Υγείας, επιτέλους να τύχει άμεσης εφαρμογής η ευρωπαϊκή οδηγία».

«Είμαστε εδώ γιατί μας ενδιαφέρει ένας πολύ ευαίσθητος τομέας. Ο τομέας της δημόσιας υγείας ο οποίος περιλαμβάνει και το θέμα του αίματος και οι επόμενες μέρες σίγουρα θα μας δώσουν την ευκαιρία στην Επιτροπή Υγείας εντός της Βουλής και, αφού κληθούν όλοι όσοι έχουν ρόλο και σχέση με αυτά τα ζητήματα, να δούμε πώς ενισχύεται και πώς βελτιώνεται έτι πάρα πέρα αυτός ο πολύ – πολύ ευαίσθητος τομέας», είπε ο κ. Κωνσταντίνου.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέλλα Μισιαούλη δήλωσε ότι «ακόμη μία φορά με την επίσκεψή μας εδώ στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και στην Τράπεζα Αίματος, αλλά και στο Κέντρο Αίματος, αν μπορούμε να το ονομάσουμε έτσι, του ΓΝΛ, επιβεβαιώσαμε ότι το πρόβλημα (με το αίμα) ακόμα υφίσταται και πιστεύω ότι οξύνεται».

Είπε ότι «εκείνο που υπογράμμισαν και οι υπεύθυνοι και οι Διευθύντριες του Κέντρου Αίματος και της Τράπεζας Αίματος είναι ότι υπάρχει αναγκαιότητα δημιουργίας ενός ενιαίου φορέα αίματος και αυτό θα πρέπει να είναι στη Λευκωσία, όχι για οποιονδήποτε λόγο, αλλά γιατί εδώ καταλήγουν τα επείγοντα περιστατικά που έχουν άμεσες ανάγκες για λήψη αίματος και να συντονίζονται κάτω από ένα Διευθυντή, κάτω από το Υπουργείο Υγείας και με συγκεκριμένα πρωτόκολλα».

Η κ. Μισιαούλη είπε ότι «αυτή την στιγμή φυσικά για να αποτρέψουμε οποιαδήποτε ανάγκη και για να διασφαλίσουμε ποιοτικό έλεγχο, τον οποίο πιστέψτε με αρχίσαμε να αμφισβητούμε κατά πόσον είναι έγκαιρος σε άλλα επαρχιακά κέντρα αίματος, θέλουμε να δούμε σύντομα από το Υπουργείο Υγείας ένα πρωτόκολλο ελέγχου αίματος, το οποίο να εφαρμόζουν όλες οι επαρχίες».

Πρόσθεσε ότι «αυτό είναι εφικτό, είναι εύκολο, δεν θα ανακαλύψουμε εμείς κάτι το οποίο δεν υπάρχει σε άλλες χώρες και σε άλλα Κέντρα Αίματος σήμερα βάσει των οποίων πρωτοκόλλων λειτουργούν».

Η κ. Μισιαούλη είπε ότι «το δεύτερο που πρέπει να υπογραμμίσουμε είναι ότι έστω και αν δεν υπάρχει σήμερα στο 2014, αλλά τουλάχιστον στον αναθεωρημένο προϋπολογισμό, θα πρέπει να μπει κονδύλι για την αγορά λογισμικού προγράμματος μοριακού ελέγχου, ο οποίος είναι ο πιο σύγχρονος που υπάρχει σήμερα για να αποφεύγεται τυχόν περίπτωση κακής ποιότητας αίματος λόγω μεταδοτικών νοσημάτων».

Σημείωσε ότι «δεν υπάρχει άλλος ασφαλής τρόπος ελέγχου του αίματος και σήμερα εδώ στο ΓΝΛ εφαρμόζονται δύο τρόποι ελέγχου για μεταδοτικές ασθένειες, ηπατίτιδας Β’ και C’, AIDS κτλ, ενώ σε άλλες επαρχίες ένας τρόπος υπάρχει που ελέγχεται το αίμα και αυτό για μας είναι ελλιπής τρόπος ελέγχου και μπορούμε να αμφισβητήσουμε και την ποιότητα του αίματος».

Η κ. Μισιαούλη είπε ότι «δεν θέλω να πανικοβάλω τον κόσμο και το υπογραμμίζω αυτό, ούτε τα άτομα που έχουν ανάγκη από αίμα, διότι ναι μεν μπορεί να έτυχαν κάποια άτυχα περιστατικά που μας ‘έφυγε’ κόσμος, ένα – δύο περιστατικά, αλλά αυτό δεν είναι συνήθη τακτική».

Πρόσθεσε ότι «υπάρχει ασφάλεια όσον αφορά για τις μεταγγίσεις των ασθενών και εκείνο το οποίο θα παρακαλούσα τον κόσμο είναι να δώσουμε περισσότερο αίμα για να έχουμε και περισσότερα αποθέματα».

«Είναι κρίμα οι θαλασσαιμικοί να παραμένουν δίχως λήψη αίματος πέντε, δέκα ή και περισσότερες μέρες, που είναι εις βάρος της ζωής τους», είπε η κ. Μισιαούλη.

Ερωτηθείσα κατά πόσον ήταν επαρκείς οι εξηγήσεις που έδωσαν οι επικεφαλής του Κέντρου Αίματος και Τράπεζας Αίματος, αναφορικά με τα προβλήματα που εντοπίστηκαν, απάντησε αρνητικά.

«Όχι δεν ήταν επαρκείς οι εξηγήσεις, για μένα είναι ακατανόητο να μην θέλουν άλλες επαρχίες να συσσωρεύεται το αίμα σε ένα Κέντρο Αίματος γιατί δεν θα τους επιστραφεί πίσω», είπε η κ. Μισιαούλη.

Πρόσθεσε ότι «στο κάτω – κάτω οι Κύπριοι πολίτες, όπου και αν βρίσκονται, όποιες ανάγκες και αν έχουν, δεν τους ξεχωρίζουμε βάσει επαρχίας και όταν υπάρξει καλός συντονισμός και έλεγχος στο Κέντρο Αίματος που επιμένουμε και βάσει ευρωπαϊκής οδηγίας είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε, θα εκλείψουν και τα προβλήματα ποιότητας και ποσότητας».

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου δήλωσε ότι «εμάς μας ενδιαφέρει το αίμα που χορηγείται στους ασθενείς να είναι άριστης ποιότητας διότι οι αιμοδότης δίνει το αίμα του εθελοντικά για να σώσει ζωές».

Ανέφερε ότι «υπάρχει μια ευρωπαϊκή οδηγία από το 2002 για την δημιουργία Κέντρου Αίματος, ενώ πρέπει και να ακολουθούνται διάφορα πρωτόκολλα και να υπάρχει εγχειρίδιο βάσει του οποίου αυτοί οι οποίοι διαχειρίζονται το αίμα να το ακολουθούν πιστά σε όλες τις επαρχίες».

Η κ. Κυριακίδου είπε ότι «εδώ με έκπληξη ακούσαμε ότι αυτές οι διαδικασίες δεν υπάρχουν, εγχειρίδιο δεν υπάρχει και κάθε επαρχία ακολουθεί τις δικές της, κατά το δοκούν, διαδικασίες».

Πρόσθεσε ότι είναι άμεση ανάγκη «να δημιουργηθεί ένα Κέντρο Αίματος παγκύπρια διότι είναι πάρα πολύ ακριβός ο εξοπλισμός για να γίνεται σωστός, επαρκής και ποιοτικός έλεγχος του αίματος άρα από την ώρα που δημιουργείται ένα Κεντρικό Κέντρο Αίματος θα γίνεται σωστός ποιοτικός έλεγχος και από εκεί θα διανέμεται το αίμα στις επαρχίες, οι οποίες πρέπει να ακολουθούν το εγχειρίδιο και τις διαδικασίες διανομής του αίματος στους ασθενείς».

Η κ. Κυριακίδου είπε ότι «επίσης με έκπληξη και απογοήτευση ακούσαμε ότι εδώ υπάρχουν και προβλήματα διοικητικά και συντονισμού μεταξύ των εργαζομένων διότι το Κέντρο Αίματος διοικητικά δεν υπάγεται στο ΓΝΛ, αλλά στο Υπουργείο Υγείας άρα δεν μπορεί να ασκείται κανένας διοικητικός έλεγχος».

«Υπάρχει έλλειψη συντονισμού μεταξύ του Κέντρου Αίματος και της Τράπεζας Αίματος με αποτέλεσμα να υπάρχει ενδεχομένως και πρόβλημα στη διάθεση αίματος την στιγμή και την ώρα που χρειάζεται ο ασθενής να προμηθευτεί το αίμα, το οποίο είναι διαθέσιμο», είπε η κ. Κυριακίδου.

Ανέφερε ότι «όλα αυτά τα προβλήματα που δημιουργούνται είτε από κακό συντονισμό μεταξύ των εργαζομένων, είτε από κακό διοικητικό έλεγχο είναι σοβαρά θέματα τα οποία εμείς ως Επιτροπή Υγείας θα συνεχίσουμε τη συζήτηση στην Βουλή, θα ζητήσουμε περισσότερες εξηγήσεις και να δούμε πότε επιτέλους θα εφαρμοστεί η ευρωπαϊκή οδηγία, πότε θα ασκείται καλύτερος έλεγχος και πότε θα εφαρμοστεί και ένα εγχειρίδιο για την σωστή ασφάλεια του αίματος, που χορηγείται στους ασθενείς».

Η Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα είπε ότι «έχουμε σήμερα επισκεφθεί το λεγόμενο Κέντρο Αίματος, το οποίο στεγάζεται προσωρινά στο ΓΝΛ και εκείνο το οποίο έχουμε δει είναι ένας διαμοιρασμός, αν θέλετε, εξουσιών της Τράπεζας Αίματος του ΓΝΛ και του Κέντρου Αίματος».

Όπως είπε η Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ, «δεν υπάρχει ανεξάρτητο Κέντρο Αίματος γιατί Κέντρο Αίματος σημαίνει ότι το αίμα από όλες τις επαρχίες έρχεται σε ένα καλά εξοπλισμένο Κέντρο Αίματος, το οποίο είναι εξουσιοδοτημένο να εφαρμόσει όλες τις ευρωπαϊκές οδηγίες, να κάνει την επεξεργασία του αίματος και μετά να σταλεί πίσω το αίμα στις επαρχίες, οπότε με ασφάλεια να δοθεί στους ασθενείς».

Ανέφερε ότι «αυτό το οποίο είδαμε σήμερα δεν έχει καμία σχέση με αυτό, το οποίο έχω περιγράψει».

Η κ. Μαυρονικόλα είπε ότι «εκείνο το οποίο πρέπει να αποφασίσει η Πολιτεία και η Κυβέρνηση να κάνει, είναι ένα σωστό Κέντρο Αίματος, καλά εξοπλισμένο, να υπάρχουν και τα μοριακά συστήματα, τα οποία μας έχει επεξηγηθεί ότι είναι πολύ σημαντικά για να έχουμε πραγματικά μια ασφαλή επεξεργασία του αίματος το οποίο δίνεται στους ασθενείς».

Πρόσθεσε ότι «το αίμα είναι φάρμακο, οπότε, όσο καλύτερα είναι επεξεργασμένο, τόσο καλύτερα γίνεται η θεραπεία στον ίδιο τον ασθενή».

Η Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ είπε ότι είναι για αυτό «που εμείς καλούμε την Κυβέρνηση να δει πώς μπορεί να προχωρήσει σε ένα σωστό Κέντρο Αίματος, να λύσει τα οποιαδήποτε διοικητικά προβλήματα υπάρχουν μεταξύ του Κέντρου Αίματος και της Τράπεζας Αίματος της επαρχίας Λευκωσίας για να μπορέσουν πραγματικά να δουλέψουν οι πολύ άξιοι επιστήμονες που υπάρχουν στις δύο αυτές υπηρεσίες ούτως ώστε πραγματικά να έχουμε σωστή και ασφαλή θεραπευτική αγωγή για αυτούς που χρειάζονται αυτό το πολύτιμο φάρμακο που λέγεται αίμα».

Keywords
Τυχαία Θέματα