Πρωτοβουλία για πρόληψη πυρκαγιών στη νεκρή ζώνη

11:25 17/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την έναρξη μιας νέας περιβαλλοντικής πρωτοβουλίας – μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, που υλοποιείται από το ΕΤΕΚ και ΚΤΜΜΟΒ με θέμα «Συνεργασία για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών εντός της ουδέτερης ζώνης» ανακοίνωσε η Τεχνική Επιτροπή Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, το έργο αναμένεται να βοηθήσει και τις δύο κοινότητες, Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους, να συνεργαστούν μαζί για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

Ο στόχος είναι να γίνει μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση του προβλήματος των πυρκαγιών εντός της νεκρής ζώνης.

Οπως αναφέρεται, αυτό θα περιλαμβάνει

τον εντοπισμό των περιοχών υψηλού κινδύνου, περιοχές με ανεπαρκείς υποδομές πρόληψης των πυρκαγιών και τους κινδύνους στους παραγωγικούς πόρους της περιοχής. Θα περιλαμβάνει επίσης την αξιολόγηση της καταλληλότητας και της αποτελεσματικότητας του υφιστάμενου συστήματος διαχείρισης δασικών πυρκαγιών, μέτρα για την πρόληψη, εντοπισμό, καταστολή τους και τις κύριες αιτίες και παράγοντες που επηρεάζουν την έναρξη και εξάπλωση των πυρκαγιών αυτών.

Το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα αυτού του έργου είναι να τεθούν οι βάσεις για τη συνεργασία σχετικά με το θέμα των δασικών πυρκαγιών στη νεκρή ζώνη, η οποία βασίζεται σε αδιάσειστα στοιχεία και δεδομένα από όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των κατοίκων των γύρω περιοχών. Το έργο αυτό καλύπτει μόνο το μέρος της έρευνας και της οικοδόμησης εμπιστοσύνης στη πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.

Η γεωγραφική θέση της μελέτης περιορίζεται αρχικά σε 2 τοποθεσίες στη νεκρή ζώνη, Λιμνίτης και Λεύκα.

Η πρωτοβουλία «Συνεργασία για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών εντός της νεκρής ζώνης” βασίζεται σε πρόταση που έγινε το Μάιο του 2008 από την Τεχνική Επιτροπή Περιβάλλοντος και εγκρίθηκε από τους αντιπροσώπους των δύο ηγετών τον Ιούνιο του 2008. Ως αποτέλεσμα της εν λόγω απόφασης, συστάθηκε ομάδα εμπειρογνωμόνων στην πρόληψη δασικών πυρκαγιών υπό την αιγίδα της Περιβαλλοντικής Τεχνικής Επιτροπής και σε συνεννόηση με την Τεχνική Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα