Πρωτόκολλο εξάλειψης λαθρεμπορίου καπνικών υπέγραψε η Κύπρος

11:04 26/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το Πρωτόκολλο για την εξάλειψη λαθρεμπορίου προϊόντων καπνού υπέγραψε η Κύπρος.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η υπογραφή έγινε σε ειδική τελετή πρόσφατα στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κύπρου στον Οργανισμό, Πρέσβη Νικόλαο Αιμιλίου.

Όπως αναφέρεται το

Πρωτόκολλο, το οποίο υιοθετήθηκε στη Σεούλ, από τα συμβαλλόμενα μέρη στη Διάσκεψη WHO FCTC (framework convention on tobacco control) το Νοέμβριο 2012, θέτει τους κανόνες για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου προϊόντων καπνού μέσω του ελέγχου της αλυσίδας εφοδιασμού και της διεθνούς συνεργασίας.

Ουσιαστικά, προστίθεται, δεσμεύει τις χώρες να θέσουν, ως κεντρικό μέτρο, ένα παγκόσμιο σύστημα εντοπισμού για τη μείωση του παράνομου εμπορίου των προϊόντων καπνού.

«Με την υιοθέτηση του νέου αυτού πρωτοκόλλου με συναίνεση, οι χώρες επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για προστασία της υγείας των πολιτών τους, ιδιαίτερα των νέων και των ευάλωτων», αναφέρει ο Πρόεδρος της Διάσκεψης της WHO FCTC Haik Nikogosian.

Το Πρωτόκολλο, το οποίο εγκρίθηκε κατά την 66η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών με το ψήφισμα 66/138 της 19ης Δεκεμβρίου 2011, άνοιξε για υπογραφή στη Γενεύη στις 28 Φεβρουαρίου 2012 και παραμένει ανοικτό για υπογραφή στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Θα τεθεί σε ισχύ μετά από 40 υπογραφές, ενώ η Κύπρος είναι η 36η χώρα που το υπέγραψε.

Keywords
Τυχαία Θέματα