Πρόταση της Κομισιόν για επιβολή ποινικών κυρώσεων σε περιπτώσεις χειραγώγησης των αγορών

18:22 25/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα να τιμωρούνται με ποινικές κυρώσεις σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, όσοι χειραγωγούν τις αγορές.

Η σημερινή απόφαση της Κομισιόν έχει άμεση σχέση με το πρόσφατο σκάνδαλο LIBOR και τις σοβαρές ανησυχίες που προκάλεσε όσον αφορά τα ψευδή στοιχεία που υπέβαλαν οι τράπεζες σχετικά με τα εκτιμώμενα επιτόκια διατραπεζικού δανεισμού.

Οπως επισημαίνει η Επιτροπή, κάθε πραγματική ή επιχειρούμενη χειραγώγηση ανάλογων καθοριστικής σημασίας στοιχείων συγκριτικής αξιολόγησης

μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην ακεραιότητα της αγοράς και θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικές ζημίες στους καταναλωτές και στους επενδυτές ή στρεβλώσεις της πραγματικής οικονομίας.

Οι τροποποιήσεις θα απαγορεύουν ρητά τη χειραγώγηση των στοιχείων αναφοράς, συμπεριλαμβανομένων των LIBOR και EURIBOR, ενώ παράλληλα θα καθιστούν κάθε ανάλογη χειραγώγηση ποινικό αδίκημα.

Ως στοιχείο αναφοράς λογίζεται κάθε εμπορικός δείκτης ή δημοσιευόμενο αριθμητικό στοιχείο που υπολογίζεται με την εφαρμογή μαθηματικού τύπου στην αξία ενός ή περισσότερων περιουσιακών στοιχείων ή τιμών αναφοράς, συμπεριλαμβανομένων των εκτιμώμενων τιμών, των επιτοκίων ή των άλλων αξιών ή των στοιχείων ερευνών βάσει των οποίων καθορίζεται το ποσό που καταβάλλεται βάσει ενός χρηματοπιστωτικού τίτλου. Τα περιουσιακά στοιχεία (τα στοιχεία του ενεργητικού) ή οι τιμές που διαμορφώνουν το εκάστοτε στοιχείο αναφοράς περιλαμβάνουν τα επιτόκια ή βασικά εμπορεύματα όπως το πετρέλαιο, υπό την προϋπόθεση ότι καθορίζουν το ποσό που καταβάλλεται βάσει ενός χρηματοπιστωτικού τίτλου, π.χ ενός παραγώγου.

Οι επενδυτές που συναλλάσσονται αξιοποιώντας εμπιστευτικές πληροφορίες και χειραγωγούν τις αγορές διαδίδοντας ψευδείς ή παραπλανητικές ειδήσεις θα διώκονται και ποινικά.

Σήμερα η κατάσταση που επικρατεί στην ΕΕ διαφέρει από χώρα σε χώρα. Σε ορισμένες, οι αρχές δεν διαθέτουν αποτελεσματικές εξουσίες επιβολής κυρώσεων, ενώ σε άλλες δεν προβλέπονται ποινικές κυρώσεις για ορισμένα αδικήματα που αφορούν συναλλαγές με χρήση εμπιστευτικών χρηματιστηριακών πληροφοριών και χειραγώγηση της αγοράς.

Με τις προτάσεις απαιτείται από τα κράτη μέλη η λήψη των αναγκαίων μέτρων για να διασφαλιστεί ότι τα αδικήματα της διενέργειας συναλλαγών από κατόχους εμπιστευτικών χρηματιστηριακών πληροφοριών και της χειραγώγησης της αγοράς επισύρουν ποινικές κυρώσεις. Από τα κράτη μέλη θα απαιτείται επίσης να επιβάλλουν ποινικές κυρώσεις για υποκίνηση, συνδρομή και συνέργεια σε κατάχρηση αγοράς, καθώς και για απόπειρες διάπραξης τέτοιων αδικημάτων.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, πράξη κατόχου εμπιστευτικών χρηματιστηριακών πληροφοριών συμβαίνει όταν ένα άτομο που κατέχει εμπιστευτικές πληροφορίες δυνάμενες να επηρεάσουν τις τιμές διαπραγματεύεται επί των συναφών χρηματοπιστωτικών μέσων. Χειραγώγηση της αγοράς συμβαίνει όταν ένα άτομο επηρεάζει τεχνητά τις τιμές χρηματοπιστωτικών μέσων μέσω πρακτικών όπως η διάδοση ψευδών ή παραπλανητικών πληροφοριών και η διαπραγμάτευση επί των συναφών χρη

Keywords
Τυχαία Θέματα