Πρόταση για γρηγορότερη έλευση του φυσικού αερίου υπέβαλε στον Υπ. Εμπορίου ο Λιλλήκας

13:07 11/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Πρόταση για γρηγορότερη έλευση του φυσικού αερίου στην Κύπρο υπέβαλε στον Υπουργό Εμπορίου ο υποψήφιος Πρόεδρος Γιώργος Λιλλήκας σε συνάντηση που είχαν στο Υπουργείο. Όπως δήλωσε ο κ. Λιλλήκας, ο Υπουργός θα μελετήσει τις εισηγήσεις σε συνεργασία και με τη ΔΕΦΑ. Ταυτόχρονα ο υποψήφιος Πρόεδρος επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι εάν εκλεγεί , θα αξιοποιήσει το φυσικό αέριο για απεγκλωβισμό από το μνημόνιο.

Ο

κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι έτυχε ενημέρωσης από τον Υπουργό για τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης στα ενεργειακά ζητήματα τόσο όσον αφορά την υποδομή όσο και σε ότι αφορά την ενδιάμεση λύση για την οποία έχει προκηρύξει διαγωνισμό η ΔΕΦΑ. Σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα, υπάρχει το ενδεχόμενο να έρθει γρηγορότερα στην Κύπρο δικό μας φυσικό αέριο και σε φθηνότερη τιμή από αυτό που ενδεχόμενα ετοιμαζόμαστε να αγοράσουμε από τρίτους ως ενδιάμεση λύση.

«Από την ώρα που η Κυβέρνηση έχει παραχωρήσει άδεια στα οικόπεδο 2 και 3 και τα οποία είναι σε απόσταση περίπου 35 χιλιομέτρων από τις ακτές μας , υπάρχει κατ’ εμένα ζήτημα προς εξέταση μεταφοράς του φυσικού αερίου εντός δύο χρόνων ή και εντός δεκαοκτώ μηνών ακόμη, από τα οικόπεδα 2 και 3 στην Κύπρο και για χρήση στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος για να μειωθεί κατακόρυφα η τιμή, αλλά ακόμη και αξιοποίηση για άλλους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρισμού για εξαγωγή στο Ισραήλ ή αλλού η ακόμη και για χρήση από βιομηχανίες πετροχημικών που θα ενδιαφέρονταν να εγκατασταθούν στην Κύπρο», ανέφερε.

Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το δικό μας φυσικό αέριο θα είναι κατά πολύ φθηνότερο από την τιμή του φυσικού αερίου που θα αγοράσουμε από τρίτη χώρα ή από τρίτη εταιρεία και για το λόγο αυτό αξίζει να γίνει μια συγκριτική μελέτη το ταχύτερο δυνατό προτού ληφθούν οριστικές αποφάσεις. Σύμφωνα με τον υποψήφιο Πρόεδρο, ο Υπουργός είπε ότι θα κοιτάξει το θέμα και θα το συζητήσει και με την ΔΕΦΑ.

«Νομίζω ότι βρισκόμαστε πλέον σε απόσταση αναπνοής από την δεύτερη γεώτρηση που θα κάνει η Noble , κατά συνέπεια εντός του 2013 πέραν από την –από ότι φαίνεται-αναπόφευκτη πλέον υπογραφή μνημονίου με την Τρόικα, όσον με αφορά, ανέλαβα την δέσμευση ότι θα αξιοποιήσω το φυσικό αέριο , έχουμε ενώπιων μας όλα τα δεδομένα, για να απεγκλωβιστούμε από το μνημόνιο εντός του 2013 και να θέσουμε την κυπριακή οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης το ταχύτερο δυνατό», πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι με την δεύτερη γεώτρηση θα υπάρξουν και οι δυνατότητες αλλά θα έχουμε και το χρόνο μπροστά μας για να μελετήσουμε και τα δύο ενδεχόμενα, δηλαδή και την προπώληση μέρους της ποσότητας του φυσικού αερίου αλλά και την έκδοση εταιρικών ομολόγων εντός του 2013.Πρόσθεσε ότι σε ό, τι αφορά τον ίδιο, και τα δύο ενδεχόμενα θα μελετηθούν από εμπειρογνώμονες και η καλύτερη δυνατή λύση για την Κύπρο θα είναι αυτή που θα ληφθεί με στόχο την αποδέσμευσή μας από το μνημόνιο εντός του 2013.

«Φαίνεται από τα δεδομένα και τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι δεν θα υπογραφεί το μνημόνιο εντός Ιανουαρίου, αμφιβάλλω αν θα υπογραφεί και εντός Φεβρουαρίου, φαίνεται ότι το μνημόνιο θα είναι ένας μονόδρομος, αφού δεν υπάρχουν άλλες εναλλακτικές λύσεις ή κάποιοι χειρισμοί δεν μας έχουν αφήσει εναλλακτικές επιλογές, εναπόκειται στον επόμενο Πρόεδρο να υπογράψει το μνημόνιο», κατέληξε.

Υποβάθμιση κυπριακής οικονομίας

—————–

Ο κ. Λιλλήκας στις δηλώσεις του εξέφρασε ανησυχία για το ενδεχόμενο της νέας υποβάθμισης της κυπριακής οικονομίας κάτι το οποίο, όπως είπε, θα θέσει την Κύπρο σε πολύ πιο δυσμενή θέση αλλά θα μας φέρει δύσκολη διαπραγματευτική θέση και στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα.

Keywords
Τυχαία Θέματα