Πρόταση ΔΗΚΟ προς ΥΠΕΞ για ανάληψη κυπριακής πρωτοβουλίας λύσης του Συριακού

17:05 4/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Πρόταση του ΔΗΚΟ για ανάληψη πρωτοβουλίας από την Κυπριακή Δημοκρατία στο συριακό πρόβλημα, διαβίβασε το πρωί στον Υπουργό Εξωτερικών, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν.

Όπως ανέφερε σε διάσκεψη Τύπου το απόγευμα ο κ. Καρογιάν, στην επιστολή του ΔΗΚΟ προς τον Ιωάννη Κασουλίδη προτείνεται όπως «επιδιωχθεί με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας να τεθεί σε πρώτη φάση το συριακό χημικό οπλοστάσιο και ό,τι συνδέεται

με αυτό, υπό τον άμεσο έλεγχο ειδικής δύναμης του ΟΗΕ και στη συνέχεια να μεταφερθεί στη Ρωσία για καταστροφή».

Παράλληλα, προτείνεται όπως «ενεργοποιηθεί η διαδικασία του Διεθνούς Δικαστηρίου, ώστε να προσαχθούν οι ύποπτοι για αυτή την ενέργεια ενώπιον του».

Στις δηλώσεις του ο κ. Καρογιάν εξήγησε ότι εάν η πρόταση αυτή «υιοθετηθεί από τον διεθνή παράγοντα και ειδικότερα τις ΗΠΑ, επιτυγχάνονται οι ίδιοι πολιτικοί στόχοι και αποφεύγεται η τυχόν μελλοντική χρήση των χημικών όπλων, όπως και η συνεπακόλουθη ανάγκη για μια νέα πολεμική επιχείρηση».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, «με την πρόταση αυτή δίνεται ρόλος στη Ρωσία, η οποία είναι σημαντικός εταίρος στη διαδικασία συνολικής πολιτικής επίλυσης της συριακής κρίσης, της γνωστής ως διαδικασίας της Γενεύης».

Ο κ. Καρογιάν είπε ότι «ακόμα και αν τελικά δεν αποφευχθεί η πολεμική επιχείρηση, η προηγούμενη εξάντληση όλων των πολιτικών και διπλωματικών επιλογών θα διευρύνει την πολιτική στήριξη της όποιας επιχείρησης».

Επεσήμανε, επίσης, τα οφέλη που δυνατόν να προκύψουν, τόσο για την παγκόσμια ειρήνη, όσο και για την Κυπριακή Δημοκρατία, από την προτεινόμενη από το ΔΗΚΟ πρωτοβουλία της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών, ο τελευταίος έκρινε ότι η πρόταση του ΔΗΚΟ είναι «ορθολογιστική» και ανέφερε ότι προτίθεται να την «αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» κατά τη σύνοδο του άτυπου συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, την Παρασκευή, στην οποία αναμένεται να παρευρεθεί και ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, και κατά την οποία ο κ. Κασουλίδης θα παρουσιάσει τις ευρύτερες κυπριακές θέσεις επί του θέματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα