Πρόταση αποτροπής προσφυγής σε “επιτροπή αποζημιώσεων” από ομάδα πρωτοβουλίας

13:36 25/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Κίνητρα προς τους ιδιοκτήτες γης στα κατεχόμενα για να μην προσφεύγουν στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων, όπως το πάγωμα των οφειλών σε δημόσιο και τράπεζες από 2 ως και 5 χρόνια και αποζημίωση με διαθέσιμα μετρητά ή μετοχές της Εθνικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, προτείνει η Ομάδα Πρωτοβουλίας συνδέσμων ιδιοκτητών κατεχομένων περιουσιών, όπως αναφέρθηκε σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη.

Απαντώντας σε ερωτήσεις τα μέλη της ομάδας πρωτοβουλίας κατέστησαν σαφές ότι όσοι προσφεύγουν στην Επιτροπή δεν είναι

προδότες, αλλά ασκούν το δικαίωμα τους να χειριστούν την ατομική περιουσία τους όπως αυτοί κρίνουν.

Παράλληλα, διευκρίνισαν ότι αναμένουν, παρά το σκέλος της πρότασής τους που αφορά στα έσοδα από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, να υπάρξει ούτως ή άλλως αποκατάσταση της κατάφωρης παραβίασης των δικαιωμάτων των ιδιοκτητών γης στα κατεχόμενα.

Παρουσιάζοντας την πρόταση της εκ μέρους της ομάδας ο Γραμματέας της Επιτροπής Ιδιοκτητών γης της κατεχόμενης Ακανθούς Πανίκος Παναγίδης αναφέρθηκε σε διαχρονική «σύγχυση μεταξύ της υποχρέωσης της πολιτείας να στεγάσει τους πρόσφυγες και της ανάγκης για αποζημίωση των ιδιοκτητών κατεχομένων περιουσιών για απώλεια χρήσης».

Εξέφρασε τη θέση ότι «η στέγαση των προσφύγων έπρεπε να ενταχθεί μέσα στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής της πολιτείας, που αποτελεί και συνταγματική της υποχρέωση, ενώ το περιουσιακό, αφού πηγάζει καθαρά από την απώλεια χρήσης των κατεχομένων περιουσιών έπρεπε να θεωρηθεί ως θέμα αποζημίωσης όπως και στις περιπτώσεις γεωργικών ή άλλων καταστροφών από φυσικά φαινόμενα».

Σύμφωνα με τον κ. Παναγίδη, «οι συνεχείς ερασιτεχνικοί χειρισμοί των εκάστοτε κυβερνήσεων οδήγησαν, ιδιαίτερα με την τρέχουσα οικονομική κρίση, πολλούς πρόσφυγες, εν τη απόγνωσή τους, στο να καταφύγουν στην επιτροπή αποζημιώσεων των κατεχομένων, με πολύ δυσμενείς και επικίνδυνες επιπτώσεις στην πορεία επίλυσης του Κυπριακού».

Στο θλιβερό αυτό φαινόμενο, πρόσθεσε, «συνέβαλε, μεταξύ άλλων, και η εγκληματική αδιαφορία της Κυβέρνησης να μην διεκδικήσει αποζημιώσεις, που απορρέουν από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την 4η διακρατική προσφυγή».

Αν, είπε, «η Κυπριακή Δημοκρατία αξιοποιούσε την απόφαση του ΕΔΑΔ διεκδικώντας τις αποζημιώσεις για την απώλεια χρήσης δεν θα υπήρχε καν λόγος αναγνώρισης μιας τέτοιας επιτροπής από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».

Παράλληλα, ο κ. Παναγίδης υποστήριξε ότι «αυτό που πρέπει να κυριαρχήσει πρώτιστα στους εκπροσώπους της πολιτείας είναι να προσφέρουν αμέσως αρωγή στους ιδιοκτήτες των τουρκοκρατουμένων περιουσιών για την ανάκληση των προσφυγών στην επιτροπή αποζημιώσεων των κατεχομένων και την αποθάρρυνση των υπολοίπων για προσφυγή».

Προς το σκοπό αυτό, είπε, πρέπει να εξαγγελθεί σχέδιο στο οποίο να κληθούν να συμμετάσχουν οι ιδιοκτήτες περιουσιών στα κατεχόμενα.

Όπως προτείνει η ομάδα πρωτοβουλίας αυτό το σχέδιο θα περιλαμβάνει πάγωμα των οφειλών ιδιοκτητών κατεχομένων περιουσιών στο δημόσιο και στις τράπεζες από 2 ως 5 χρόνια, κατάθεση τίτλων ιδιοκτησίας περιουσιών στα κατεχόμενα από χρήστες και μη χρήστες τ/κ περιουσιών και ανάκληση προσφυγών στην επιτροπή κατεχομένων από ιδιοκτήτες που το έχουν πράξει και συμμετοχή στο σχέδιο.

«Όσοι εκ των ιδιοκτητών κατεχομένων περιουσιών συμμετάσχουν στο σχέδιο, θα καταστήσουν την πολιτεία ή φορέα αυτής, συνιδιοκτήτη των περιουσιών τους ώστε να είναι αδύνατη η προσφυγή στην επιτροπή των κατεχομένων», διευκρίνισε ο κ. Παναγίδης.

Πρότεινε ακόμη όπως η αποζημίωση για την απώλεια χρήσης «δοθεί είτε σε μετρητά, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα, είτε σε μετοχές από την Εθνική Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου είτε χρεόγραφα ή ομόλογα, ανάλογα με το ύψος της απώλειας χρήσης της περιουσίας τους και προτείνεται ως μονάδα το 1 τμ».

«Την επιτυχία και αποτελεσματικότητα του πιο πάνω σχεδίου θεωρούμε βέβαιη, νοουμένου ότι η αξία των οικονομικών εργαλείων που θα δοθούν ως αποζημίωση για την απώλεια χρήσης θα είναι σταθερή και εγγυημένη από την πολιτεία», ανέφερε ο κ. Παναγίδης.

Ανέφερε επίσης ότι η πρόταση της ομάδας πρωτοβουλίας θα δοθεί στους εκπροσώπους της πολιτείας και σε άλλους αρμόδιους φορείς με στόχο την αξιοποίησή της.

Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι προσφεύγουν στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων είναι προδότες, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Κίνησης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Παθόντων Βάσος Οικονόμου είπε ότι «εύκολη ερώτηση και πολύ πιο εύκολη απάντηση: βεβαίως όχι». Πρόσθεσε ότι «ο κάθε πολίτης ευνοούμενης ευρωπαϊκής χώρας έχει κάθε δικαίωμα να χειριστεί την ατομική περιουσία του όπως επιθυμεί και όπως θέλει».

Κάκισε την άσκηση κριτικής από επίσημα χείλη όπως είπε και ζήτησε «να μην χαρακτηρίζουν είτε ως προδότες, είτε άλλως πως οποιουσδήποτε ασκούν το δημοκρατικό, ελεύθερο, ευρωπαϊκά κατοχυρωμένο δικαίωμα της προσφυγής και διεκδίκησης της ατομικής τους περιουσίας».

Απαντώντας σε ερώτηση ως προς το κατά πόσο η ομάδα πρωτοβουλίας θεωρεί υλοποιήσιμη την πρότασή της με βάση την υφιστάμενη οικονομική στενότητα του κράτους, ο κ. Παναγίδης ανέφερε ότι «θεωρούμε ότι η πρόταση μας είναι πρακτικά εφαρμόσιμη, αποδοτική και μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα δεδομένου ότι τα οικονομικά εργαλεία που κληθούν να καταβληθούν από το κράτος σε βάθος χρόνου και έτσι δεν θα έχουν κανένα οικονομικό κόστος, άμεσο, για τη Δημοκρατία».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διεκδίκησης Δικαιωμάτων Ιδιοκτητών Γης της κατεχόμενης Ακανθούς Χαράλαμπος Φούσιας κάλεσε την Κυβέρνηση αν δεν γίνει δυνατή η εξόρυξη των υδρογονανθράκων να φορολογήσει τον πλούτο, εξηγώντας ότι αναφέρεται στους μεγαλοϊδιοκτήτες γης και πρότεινε όπως τα έσοδα μπουν σε ένα ταμείο αλληλεγγύης για να αναχαιτιστεί η τάση της προσφυγής των ιδιοκτητών στην επιτροπή. «Οφείλει η Κυβέρνηση σ’ αυτό το στάδιο που είμαστε να φροντίσει ν’ ανακόψει αυτή τη ροή», είπε.
Απαντώντας σε ερώτηση για το συνολικό κόστος αποκατάστασης των ιδιοκτητών γης στα κατεχόμενα, ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι «όταν ζητούμε αποκατάσταση της κατάφωρης παραβίασης των δικαιωμάτων μας θεωρούμε ότι δεν υπάρχει οικονομική δικαιολογία για να καταπατείς τα δικαιώματα του οποιουδήποτε με οποιοδήποτε τρόπο». Για μας, πρόσθεσε, «δεν είναι λεφτά και χρήματα μόνο η κατάστασή μας είναι και η ηθική και ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ικανοποίησή μας». Κάλεσε, δε, το κράτος να αξιοποιήσει υφιστάμενες μελέτες και να διενεργήσει και δικές του με ποιο τρόπο μπορεί να αποκαταστήσει έστω στο μέγιστο δυνατό βαθμό την κατάφορη αυτή αδικία.

Σε τοποθέτησή του στην ίδια ερώτηση ο κ. Παναγίδης διαβεβαίωσε ότι «το κόστος απώλειας χρήσης είναι ένα πολύ – πολύ μικρό ποσοστό των εσόδων τα οποία θα προκύψουν από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων».

Παράλληλα, ο κ. Οικονόμου κατέστησε σαφές ότι «εμείς δεν συνδέουμε την αδικία με το αέριο». Οφείλει η Κυβέρνηση, πρόσθεσε, είτε υπάρξει εκμετάλλευση του αερίου ή όχι «να εγκύψει πάνω στα προβλήματα μας και να φροντίσει να μας ανακουφίσει».

Ο κ. Οικόνομου αναφέρθηκε σε πρόσφατη συνάντηση με το Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος, κατά τον κ. Οικονόμου, τους διαβεβαίωσε ότι κάποια από τα αιτήματά της ομάδας πρωτοβουλίας «δρομολογούνται πάραυτα». Ερωτηθείς ποια αιτήματα, αναφέρθηκε στην άμεση φορολόγηση του πλούτου. «Μας είπαν ότι θα βρουν τρόπους να φορολογήσουν τον πλούτο που ήταν το πάγιο αίτημά μας», ανέφερε.

Keywords
Τυχαία Θέματα