Προτάσεις ΔΕΟΚ στην Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης για την ανεργία

14:12 28/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Προτάσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας υπέβαλε η ΔΕΟΚ στην Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενόψει του διαλόγου που θα ξεκινήσει στην Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης.

Στη συνοδευτική επιστολή προς την Υπουργό Εργασίας η ΔΕΟΚ επισημαίνει ότι το τελευταίο διάστημα καταγράφονται φαινόμενα μαζικών απολύσεων, δραστικής μείωσης απολαβών, μείωσης του εργάσιμου χρόνου και γενικότερη αποσταθεροποίησης της ρυθμισμένης εργασίας.

Προειδοποιεί

επίσης ότι το πρόβλημα της ανεργίας πιθανό να εξελιχθεί σε κοινωνική τραγωδία αν δεν ληφθούν έγκαιρα μέτρα μέσω της συνομολόγησης ενός κοινωνικού συμφώνου και της εφαρμογής μέτρων για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Η ΔΕΟΚ για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας προτείνει συνομολόγηση και υπογραφή Εθνικού Κοινωνικού Πρωτοκόλλου διασφάλισης θέσεων εργασίας με προτεραιότητα και ψηλό ποσοστό απασχόλησης ποιοτικού εργατικού δυναμικού σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, με σύσταση τριμερούς επιτροπή για τη συζήτηση προβλημάτων και τη λήψη αποφάσεων ώστε να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα, να διατηρήσουν το προσωπικό τους ή και να προβούν στην πρόσληψη νέου προσωπικού.

Ζητεί τη δημιουργία επιτροπής εμπειρογνωμόνων για σφαιρική αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας και διαμόρφωσης στρατηγικής για την απασχόληση και υποβολή αιτήματος από την κυβέρνηση για προσωρινή αναστολή του δικαιώματος πρόσβασης στην αγορά εργασίας ευρωπαίων πολιτών.

Ζητεί ακόμα εφαρμογή της πολιτικής «Εγγύηση της νεολαίας» που θα διασφαλίζει σε κάθε νέο το δικαίωμα σε θέση εργασίας εκπαίδευσης ή κατάρτιση 4 μήνες μετά το τέλος των σπουδών του ή 4 μήνες αφότου έχει χάσει την δουλειά του.

Στις προτάσεις της ΔΕΟΚ περιλαμβάνονται η παραχώρηση φορολογικών κινήτρων (ελαφρύνσεων) σε επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν προβλήματα και μείωση άνω του 20% του όγκου εργασίας με δέσμευση ότι θα διατηρήσουν το προσωπικό τους, η επέκταση του ανεργιακού επιδόματος από τους 6 μήνες στους 12 μήνες, η επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών σε επιχειρήσεις που αυξάνουν το προσωπικό τους και η πλήρης εφαρμογή της νομοθεσίας του ΚΟΤ για τα επαγγελματικά προσόντα των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Η ΔΕΟΚ εισηγείται επίσης όπως δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης παραχωρούν προτεραιότητα στην διαδικασία εξεύρεσης εργασίας στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι άνεργοι που ζουν σε νοικοκυριά που δεν έχουν κανένα εργαζόμενο οι μακροχρόνια άνεργοι και οι άνεργοι προστάτες ανήλικων τέκνων.

Προτείνει, τέλος, να καταστούν υποχρεωτικά δια νόμου τα πιστοποιημένα επαγγελματικά προσόντα από την ΑΝΑΔ, επιδότηση επιχειρήσεων για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στου τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έρευνας και καινοτομίας που θα απευθύνονται σε νέους άνεργους πτυχιούχους και προώθηση στην Βουλή για ψήφιση του νόμου που επιτρέπει την επέκταση εφαρμογής κλαδικών συλλογικών συμβάσεων και σε μη συμβαλλόμενες στον κλάδο επιχειρήσεις με στόχο την διασφάλιση της ίσης μεταχείρισης των εργαζομένων, αλλά και της αποφυγής αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο κλάδο.

Keywords
Τυχαία Θέματα