Προσοχή να μην συνδεθεί η Αμμόχωστος με άλλα ζητήματα συστήνει ο Περδίκης

14:18 6/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την προσπάθεια της κυπριακής πλευράς να τεθεί σε προτεραιότητα το θέμα της επιστροφής των κατοίκων της Αμμοχώστου στην πόλη τους, υποστηρίζει το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Γιώργος Περδίκης.

«Υπενθυμίζουμε ότι αποτελεί υποχρέωση της Τουρκίας μέσα από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και τη συμφωνία Κυπριανού – Ντενκτάς, την οποία ουδέποτε τήρησε η Τουρκία. Άρα, σωστά αποτελεί η Αμμόχωστος και η επιστροφή

της Αμμοχώστου στους μόνιμους κατοίκους της, ένα δίκτυ και ένα οιωνό κατά πόσο η Τουρκία είναι έτοιμη να αποδεκτή μία ειρηνική και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα, εάν επιδεικνύει άτεκνη στάση στο θέμα της Αμμοχώστου, αποδεικνύεται ότι δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε εκείνες της κινήσεις που θα μας οδηγήσουν σε μία λύση του Κυπριακού», πρόσθεσε.

Σε δηλώσεις του έξω από την αμερικανική Πρεσβεία, ο κ. Περδίκης είπε ότι αυτό που πρέπει να προσέξει η κυπριακή πλευρά, είναι να μην συνδεθεί το θέμα της Αμμοχώστου με άλλα ζητήματα, όπως η νομιμοποίηση της παράνομης λειτουργίας του αεροδρομίου της Τύμπου ή με το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας, το οποίο σχετίζεται με την εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Άγκυρας και την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία.

«Άρα, πρέπει να υπάρξει μεγάλη προσοχή να μην υπάρχει σύγχυση και διασύνδεση αυτών των θεμάτων μεταξύ τους. Υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι στο θέμα της λειτουργίας του αεροδρομίου της Τύμπου, έχουμε θέση το ζήτημα και στο Εθνικό Συμβούλιο, δεν έχουμε πάρει ικανοποιητικές απαντήσεις γι’ αυτό παραμένουν σε επιφυλακή. Επίσης, θα πρέπει να προωθηθούν και μια σειρά από άλλα μέτρα που αφορούν για παράδειγμα τα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων εγκλωβισμένων στην Καρπασία, αλλά και των Μαρωνιτών στα χωριά του Κορμακίτη», ανέφερε.

Μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, συνέχισε, που να αποδεικνύουν ότι η Τουρκία εφαρμόζει αυτά στα οποία συμφωνεί και έχει πραγματικά καλή θέληση για λύση του Κυπριακού.

«Έχουμε καταθέσει στον Υπουργό Εξωτερικών ένα συγκροτημένο σχέδιο μέτρων τα οποία πρέπει να προωθηθούν για να μην υπάρξει και ο φόβος ότι το Κυπριακό θα Αμμοχωστοποιηθεί και δεν θα προωθηθεί στο σύνολο τους μια συνολική και συγκροτημένη λύση του Κυπριακού προβλήματος», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα