Προς λύση οδεύει το θέμα οχληρίας από εργοστάσια στη Νήσου

13:37 6/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Προς επίλυση φαίνεται να οδεύει το πρόβλημα οχληρίας από τη λειτουργία δύο εργοστασίων σε κατοικημένη περιοχή στο Πέρα Χωριό Νήσου, το οποίο συζητήθηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος μετά από αυτεπάγγελτη πρόταση του βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργου Περδίκη.

Πρόκειται για ένα εργοστάσιο παρασκευής χλωρίνης, το οποίο βρίσκεται εντός της κατοικημένης περιοχής του χωριού και ένα εργοστάσιο παρασκευής μπογιών που βρίσκεται σε κάπως πιο απομακρυσμένο σημείο από την κατοικημένη περιοχή.

Οπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος

της Επιτροπής Αδάμος Αδάμου, ο ιδιοκτήτης του πρώτου εργοστασίου δηλώνει έτοιμος να μετακινήσει το εργοστάσιό του, αλλά ζητά οικονομική στήριξη από το κράτος, ενώ η Επιτροπή συμβούλεψε τον ιδιοκτήτη του δεύτερου εργοστασίου να αρχίσει τις σκέψεις για μετακίνηση σε άλλη περιοχή.

Επί της ουσίας, ο κ. Αδάμου μετέφερε τη θέση της Επιτροπής ότι είναι «κάθετα αντίθετη με τη λειτουργία οποιουδήποτε εργοστασίου στις κατοικημένες περιοχές για την προστασία και του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων».

Είπε όμως ότι οι κάτοικοι της περιοχής διαθέτουν πολύ έντονες απόψεις για τη μετακίνηση των εργοστασίων και ειδικότερα για την πρώτη περίπτωση, του εργοστασίου παρασκευής χλωρίνης.

«Οσον αφορά το ένα εργοστάσιο υπάρχει έντονη αντίδραση από τους κατοίκους γιατί βρίσκεται μέσα στην κατοικημένη περιοχή, ενώ ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου ο οποίος δήλωσε έτοιμος να μετακινηθεί σε άλλη περιοχή, αλλά ζήτησε βοήθεια από το κράτος, γιατί δεν έχει τις οικονομικές δυνατότητες για να ανεγείρει το νέο εργοστάσιο σε περιοχή που του παραχώρησε το κράτος με ενοίκιο με μακροχρόνιο συμβόλαιο», ανέφερε.

Για το δεύτερο εργοστάσιο, που βρίσκεται σε πιο απομακρυσμένο σημείο από την κατοικημένη περιοχή, ο κ. Αδάμου είπε ότι εισηγήθηκε στον ιδιοκτήτη να αρχίσει σχεδιασμούς για μελλοντική μετακίνηση του εργοστασίου σε άλλη περιοχή. Πρόσθεσε ότι το εργοστάσιο αυτό έχει δημιουργήσει σύστημα αφαίρεσης τοξικών από την κατασκευή μπογιών.

Ανέφερε ακόμη ότι το Υπουργείο Υγείας ενημέρωσε την Επιτροπή ότι τα αποτελέσματα επιδημιολογικών μελετών για την επίπτωση στην υγεία των κατοίκων από τη λειτουργία των δύο εργοστασίων και ειδικότερα για νοσήματα καρκίνου είναι έτοιμα και θα αποσταλούν δύο εβδομάδες.

Παράλληλα, όπως είπε, το Τμήμα Πολεοδομίας εξήγησε ότι χορηγήθηκαν άδειες για την ανέγερση των δύο εργοστασίων σε εποχή που οι κατοικημένες περιοχές βρισκόντουσαν ακόμη μακριά από το σημείο στο οποίο ανεγέρθηκαν τα εργοστάσια αυτά, αλλά με την αναθεώρηση των οικιστικών ζωνών, οι οικίες έφθασαν στο σημείο που βρίσκονται τα εργοστάσια.

Τέλος, ανέφερε ότι το θέμα θα συζητηθεί σε μελλοντική συνεδρία της Επιτροπής.

Keywords
Τυχαία Θέματα