Προς εξέταση αίματος για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

17:33 12/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Στον τομέα της έρευνας στον καρκίνο μια αξιόπιστη εξέταση αίματος για τον καρκίνο του παχέος εντέρου θα είναι πολύ σημαντική.

Έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Journal of Molecular Diagnostics’ υποδεικνύει ότι ενδεχομένως φαίνεται στον ορίζοντα εξέταση αίματος για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Ωστόσο η έρευνα είναι ακόμα προκαταρκτική και η εξέταση δεν συνιστάται ακόμα ως εργαλείο διάγνωσης, δήλωσε ο Dr. Len Lichtenfeld, του American Cancer Society.

Ερευνητές του Genomictree,

Inc., και YonseiUniversity College of Medicine στη Σεούλ ερεύνησαν για γονίδια που θα μπορούσαν να σχετίζονται με τον ιστό καρκίνου παχέος εντέρου. Συνέκριναν δείγματα ιστού του όγκου από ασθενείς με ιστό που δεν προερχόταν από όγκο και εντόπισαν υποψήφια γονίδια που θα μπορούσαν να αποτελούν δείκτες. Εστίασαν σε ένα για περαιτέρω ανάλυση, τον SDC2.

Στη συνέχεια έλαβαν δείγμα αίματος από 12 ασθενείς με καρκίνο διαφόρων σταδίων για να ερευνήσουν αν φέρουν το γονίδιο. Ανακάλυψαν ότι το συγκεκριμένο ήταν παρόν στο αίμα και μπορούσε να εντοπιστεί. Στους συγκεκριμένους ασθενείς ήταν προγνωστικό για καρκίνο παχέος εντέρου.

Τελικός στόχος είναι να αναπτυχθεί τεστ αίματος που είτε θα διαγιγνώσκει έγκαιρα τον καρκίνο είτε θα βοηθά τους γιατρούς να παρακολουθούν ασθενείς στην αγωγή τους, δήλωσε ο Lichtenfeld.

Η συγκεκριμένη έρευνα δείχνει ότι το γονίδιο μπορεί ενδεχομένως να αποτελέσει δείκτη που θα είναι χρήσιμος είτε στην παρακολούθηση ασθενών είτε δυνητικά στον έγκαιρο εντοπισμό.

Τελικά οι γιατροί επιθυμούν να μπορούν να εντοπίζουν μια βλάβη προτού γίνει καρκίνος, δήλωσε ο Lichtenfeld. Οι ερευνητές της παρούσας έρευνας δεν ισχυρίζονται ότι το συγκεκριμένο τεστ θα μπορεί να το πραγματοποιεί.

Δεν είναι γνωστό αν η εξέταση θα εντοπίζει τον καρκίνο παχέος εντέρου αρκετά νωρίς ώστε να σώζονται ζωές ή να προλαμβάνεται η νόσος, δήλωσε ο Lichtenfeld.

Δεν είναι ο μόνος πιθανός δείκτης για τη νόσο που ένα τεστ αίματος θα μπορούσε να εντοπίσει. Υπάρχουν και άλλα γονίδια που ερευνώνται από ερευνητικές ομάδες.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα ευρήματα είναι παρόμοια με αυτά του τεστ SEPT9για τον καρκίνο παχέος εντέρου. Το SEPT9 είναι γονίδιο που επίσης έχει συσχετιστεί με τη νόσο. Έρευνα του 2011 στο περιοδικό ‘BMC Medicine’ έδειξε τη δυναμική του γονιδίου να χρησιμεύεσαι ωε δείκτης σε τεστ αίματος για τον καρκίνο παχέος εντέρου-αλλά η έρευνα δεν είναι καταληκτική.

Ο Lichtenfeld δήλωσε ότι κανένας έγκριτος οργανισμός δεν συνιστά κάποιο από αυτά τα τεστ να χρησιμοποιείται ως διαγνωστική εξέταση για τον καρκίνο παχέος εντέρου.

Tο test SEPT9 κυκλοφορεί με ισχυρισμούς ότι θα μπορούσε να αντικαταστήσει την κολονοσκόπηση, αλλά η American Cancer Society δεν το συνιστά στην παρούσα φάση, δήλωσε ο Lichtenfeld.

Keywords
Αναζητήσεις
karkinos enterou analysis ematos
Τυχαία Θέματα