Προς εσωτερικό δημοψήφισμα για κάθοδο στις ευρωεκλογές η Συμμαχία Πολιτών

16:06 5/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το αν θα κατέλθει η Συμμαχία Πολιτών στις επικείμενες Ευρωεκλογές του 2014 και αν θα διεκδικήσει αυτόνομα ή μέσω κοινού ψηφοδελτίου, σε συνεργασία με άλλες πολιτικές δυνάμεις, εισηγείται η Πολιτική Σύγκλητος του κόμματος.

Την απόφαση θα λάβει η Ανώτατη Σύγκλητος, η οποία θα συνεδριάσει για το θέμα στις 26 Οκτωβρίου. Αν εγκριθεί η εισήγηση, θα διεξαχθεί εσωτερικό δημοψήφισμα

μεταξύ των μελών της Συμμαχίας, με κάλπες που θα στηθούν σε όλες τις επαρχίες. Τα μέλη θα κληθούν επίσης να αποφασίσουν κατά πόσο θα μετέχει το κόμμα σε Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου ή όχι.

Το πρωί συνεδρίασε η Πολιτική Σύγκλητος, στην παρουσία του Προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργου Λιλλήκα, ο οποίος δήλωσε μετά το πέρας της ότι η εισήγηση είναι πως «η Συμμαχία Πολιτών θα πρέπει να διεκδικήσει τις Ευρωεκλογές».

Είπε ότι σύμφωνα με την εισήγηση, η Συμμαχία Πολιτών πρέπει «να παραμείνει σταθερή στην πρόταση της για την ανάπτυξη συνεργασιών με τις δυνάμεις εκείνες με τις οποίες υπάρχει ταύτιση ή σύγκλιση θέσεων στα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τον τόπο», όπως Κυπριακό, οικονομία, κρίση-μνημόνιο και κοινωνική πολιτική.

Έκανε λόγο για σύμπηξη μετώπου ή συνασπισμού για ανάπτυξη κοινών θέσεων και δράσεων, στη βάση όμως του αλληλοσεβασμού και της διατήρησης της χωριστής οντότητας και αυτονομίας όλων των δυνάμεων που θα συμμετέχουν, όπως είπε.

Ως προς το ζήτημα του κοινού ψηφοδελτίου με άλλες πολιτικές δυνάμεις, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι η εισήγηση είναι όπως αντικριστεί μέσα από το πρίσμα της πρότασης που η Πολιτική Σύγκλητος υπέβαλε προς την ΕΔΕΚ.

Συμπλήρωσε ότι στην περίπτωση απόρριψης της πρότασης της Συμμαχίας από τις άλλες δυνάμεις, η Συμμαχία θα διεκδικήσει αυτόνομα και με δικό της ψηφοδέλτιο τις Ευρωεκλογές.

Ερωτηθείς για τους αποδέκτες της πρόσκλησης για κοινό μέτωπο, πέραν της ΕΔΕΚ, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «μπορεί να περιλαμβάνει και τους Οικολόγους ή και άλλα οργανωμένα σύνολα ή ομάδες πολιτών».

Συμπλήρωσε ότι η πρόταση πρέπει να στηρίζεται σε συγκεκριμένες αρχές, είπε όμως ότι η Συμμαχία δηλώνει ανοιχτή σε εναλλακτικές προτάσεις από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις.

«Αυτό που αναμένουν οι πολίτες από εμάς σήμερα είναι να συντονίσουμε τις δράσεις μας πάνω στα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν» τον τόπο, η συνεργασία να είναι ευρύτερη και να έχει διάρκεια, κατέληξε ο κ. Λιλλήκας.

Keywords
Τυχαία Θέματα