Προειδοποιήσεις του Ερυθρού Σταυρού για μια ήπειρο υπό κατάρρευση

21:06 10/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Ευρώπη βυθίζεται σε μια παρατεταμένη περίοδο βαθιάς φτώχειας, μαζικής ανεργίας, κοινωνικού αποκλεισμού, μεγάλων ανισοτήτων και συλλογικής απελπισίας, αποτελέσματα των εφαρμοζόμενων -εδώ και τέσσερα χρόνια – πολιτικών λιτότητας, επισημαίνει 68σελιδη έκθεση του Ερυθρού Σταυρού, την οποία έχει αποκλειστικά στη διάθεσή της η εφημερίδα Guardian.

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση, «ενώ σε άλλες ηπείρους παρατηρείται επιτυχής μείωση της φτώχειας, στην Ευρώπη παρατηρείται αύξηση. (…) Οι μακροπρόθεσμες

συνέπειες αυτής της κρίσης δεν έχουν ακόμα εκδηλωθεί. Τα προβλήματα θα γίνονται αισθητά επί δεκαετίες ακόμα και εάν η οικονομία βελτιωθεί στο προσεχές μέλλον… Αναρωτιόμαστε εάν πραγματικά συνειδητοποιούμε ως ήπειρος αυτό που μας έχει χτυπήσει».

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, η αυστηρή κριτική που εμπεριέχει η εν λόγω έκθεση σχετικά με τις πολιτικές αντιμετώπισης της κρίσης που εφαρμόστηκαν αρχικά στην Ελλάδα στα τέλη του 2009 και ήγειραν ουσιώδη ερωτηματικά σχετικά με τη βιωσιμότητα του ενιαίου νομίσματος, αφορά σε δυσοίωνες προοπτικές για δεκάδες εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών.

Η μαζική ανεργία οδηγεί στη φτώχεια ή στην απειλή της 120 εκ. Ευρωπαίους, έχει αυξήσει τα κύματα της παράνομης μετανάστευσης παράλληλα με την αύξηση της ξενοφοβίας στις χώρες υποδοχής, αυξάνοντας παράλληλα και τους κινδύνους κοινωνικής αναταραχής, ανασφάλειας και πολιτικής αστάθειας κατά δύο με τρεις φορές σε υψηλότερα ποσοστά εν συγκρίσει με άλλα μέρη του κόσμου. Όλα τα παραπάνω στοιχειοθετούν ένα ευρωπαϊκό μέλλον περισσότερο αβέβαιο από ποτέ άλλοτε κατά τη διάρκεια της μεταπολεμικής εποχής, όπως υπογραμμίζεται.

Σε άρθρο της ίδιας εφημερίδας σχολιάζεται ότι «τα ποσοστά των απόρων (κυρίως από τη μεσαία τάξη) έχουν αυξηθεί κατά 75% στις 22 χώρες που αποτέλεσαν το αντικείμενο της έκθεσης του Ερυθρού Σταυρού. Όπως προστίθεται, η ανεργία είναι αυτή που χαρακτηρίζει την Ευρώπη. «Παρά τα όσα περιγράφονται και τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι περί της ανάκαμψης στην ευρωζώνη (“εύθραυστη, αδύναμη και άνιση”), η ευρωζώνη τεχνικά είναι σε ανάκαμψη. Η ανεργία, ωστόσο, επιμένει πεισματικά στο 12%, με την ανεργία των νέων να φτάνει στο 30% και στις σκληρά δοκιμαζόμενες χώρες του ευρώ στο 50% και 60%. Οι άρρωστες ρίζες φαίνεται ότι θα παραμένουν επί μακρόν κάτω από τους πράσινους βλαστούς».

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, ο κοινωνικός αντίκτυπος των εφαρμοζόμενων πολιτικών λιτότητας είναι τεράστιος σε Ελλάδα και Ισπανία, όπου οι ενήλικες αναγκάζονται να επιστρέψουν πίσω στο πατρικό τους, ενώ πολλά είναι τα νοικοκυριά που φιλοξενούν πολλές γενιές της ίδιας οικογένειας με μόνο ένα εργαζόμενο μέλος.

Ο ανταποκριτής της εφημερίδας στις Βρυξέλλες, που παρουσιάζει την έκθεση, σχολιάζει ότι αυτή αναφέρεται και στην επιτυχημένη εικόνα της Γερμανίας σε σχέση με τις άλλες χώρες τις ευρωζώνης, προκειμένου να υπογραμμίσει το ευρύ χάσμα πλούτου που επικρατεί εντός ευρωζώνης, εγείροντας ερωτηματικά περί της μακροημέρευσης του παραδοσιακού ευρωπαϊκού μοντέλου, δηλαδή την κοινωνική οικονομία της αγοράς.

Όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά η εφημερίδα στο κύριο άρθρο της, οι «ακατάστατες» πολιτικές που σημειώνονται σε Ελλάδα και Ιταλία, με κύριο χαρακτηριστικό τη λαϊκή αγανάκτηση για τις ατελείωτες περικοπές, υποδεικνύουν ότι δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η συναίνεση του νότου θα κρατήσει για πάντα. «Σπάσει ή δε σπάσει η υπομονή του νότου, οι λαοί της Ευρώπης θα πληρώνουν το τίμημα των τελευταίων ετών για πολλά χρόνια ακόμη», καταλήγει το άρθρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα