Προειδοποιήσεις Οικολόγων για ενδεχόμενη κοινωνική αναταραχή

17:26 29/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Η τρόικα είναι στην Κύπρο και πρέπει να αντιληφθεί ότι για να μπορέσει να εφαρμοστεί το μνημόνιο θα πρέπει να πετύχουμε την κοινωνική ηρεμία και γαλήνη, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης.

Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου, ο κ. Περδίκης είπε πως

είχαν μια ενδελεχή συζήτηση για τα προβλήματα που υπάρχουν στον έλεγχο των χρηματοπιστωτικών οργανισμών που είναι ενταγμένοι στο Χρηματιστήριο και άλλων φορέων.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση των αξιογράφων, σημείωσε, η κατάσταση φθάνει πράγματι στο απροχώρητο. “Διαβλέπουμε ότι θα υπάρξει κοινωνική έκρηξη και επιβάλλεται η Τράπεζα Κύπρου και η Κυβέρνηση να αναλάβουν πρωτοβουλίες σε αυτόν τον τομέα”, πρόσθεσε.

“Έχει γίνει μια φοβερή εξαπάτηση αυτών των ανθρώπων από την πλευρά των τραπεζών. Υπάρχουν και καταδίκες από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αυτό το παιγνίδι της μη ανάληψης των ευθυνών από την πλευρά των τραπεζών θα οδηγήσει σε μια έκρηξη δίκαιης αντίδρασης από τους απατημένους κατόχους των αξιογράφων”, συμπλήρωσε.

Ο κ. Περδίκης είπε πως η τρόικα είναι στην Κύπρο και πρέπει να αντιληφθεί ότι για να μπορέσει να εφαρμοστεί το μνημόνιο θα πρέπει να πετύχουμε την κοινωνική ηρεμία και γαλήνη. Από τις πρώτες συναντήσεις που είχαμε με την τρόικα και με την κ. Βελκουλέσκου, σημείωσε, αυτή έδωσε ιδιαίτερη έμφαση ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία με το κοινό και με τις κοινωνικές δυνάμεις και να μην υπάρχουν αναταραχές και συγκρούσεις.

“Η πρώτη ομάδα – κι αυτό φάνηκε από τα χθεσινά γεγονότα – που αν αναγκαστεί θα οδηγήσει το χορό της αναταραχής και των συγκρούσεων είναι αυτή των απατημένων κατόχων αξιογράφων. Είναι κρίσιμο να το καταλάβει η τρόικα ότι απαιτείται αυτοί οι πιο αδικημένοι να ικανοποιηθούν με ένα δίκαιο τρόπο, αλλιώς θα ανοίξει πραγματικά το κουτί της Πανδώρας και θα έχουμε μια ευρύτατης κλίμακας κοινωνική αναταραχή. Ευθύνη θα έχουν και οι Κυβερνώντες αλλά αν είναι και η τρόικα μέσα σε αυτούς που δεν θα επιτρέψουν τη λήψη κάποιων μέτρων θα ευθύνεται και η τρόικα”, πρόσθεσε.

Είναι σημαντικό, συνέχισε ο κ. Περδίκης, να υπάρξει και δικαιοσύνη και καλούμε τη Νομική Υπηρεσία να επιταχύνει τους ρυθμούς. “Φαίνεται ότι έχει πάρα πολύ έργο και η καθυστέρηση επιτείνει το κλίμα αντίδρασης από τους πολίτες. Σίγουρα πρέπει να αναλάβουν κάποιες σημαδιακές υποθέσεις να τις αναδείξουν πρώτες, όπως η γνωστή υπόθεση της Global, η οποία εμπλέκει τα δύο μεγάλα κόμματα. Πρέπει να γίνει άμεση και ταχύτατη διεκπεραίωση αυτής της υπόθεσης διότι και το γεγονός ότι και τα πολιτικά κόμματα μπαίνουν σε αυτή την ιστορία των τραπεζικών σκανδάλων επιτείνει το αίσθημα της αδικίας και μας οδηγά με μαθηματική ακρίβεια στην κοινωνική ταραχή”, ανέφερε.

Είναι πολύ κρίσιμες οι καταστάσεις και τα χθεσινά γεγονότα, είπε, πρέπει να στείλουν σήμα κινδύνου προς τους πολιτειακούς ηγέτες. “Αν δεν παρθούν κρίσιμες αποφάσεις αυτή την ώρα και δεν δουν οι πολίτες αποτελέσματα οδηγούμαστε σε μια ένταση και σε μια κοινωνική αναταραχή που θα χαρακτηρίζεται από βία και αποσταθεροποίηση της αγοράς και κοινωνίας στην Κύπρο”, πρόσθεσε.

Σε σχέση με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα στελέχωσης. “Πρέπει να βρεθεί προσωπικό που να στηρίξει το έργο της και θεωρούμε ότι θα πρέπει και να ενισχυθεί με νομικά εργαλεία για να μπορέσει να επιβάλει πιο ψηλές χρηματικές τιμωρίες”, είπε.

Βρισκόμαστε, συνέχισε, σε μια κρίσιμη καμπή γιατί πολλές από τις αποφάσεις της Επιτροπής αμφισβητούνται από τα στελέχη των τραπεζών που έχουν καταδικαστεί. Έχουν γίνει πολλές αγωγές στα δικαστήρια.

Ως Κίνημα Οικολόγων, κατέληξε, στηρίζουμε το έργο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και θεωρούμε ότι και η Πολιτεία πρέπει να δώσει όλα τα εργαλεία που χρειάζονται για να διεκπεραιώσει με αποτελεσματικό τρόπο το έργο της.

Keywords
Τυχαία Θέματα