Πρόεδρος του ΔΗΣΥ: “Μονόδρομος η Ευρώπη”

15:29 7/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Ευρωπαϊκός είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να ακολουθήσει η Κύπρος και όσον αφορά στην οικονομία και στο Κυπριακό, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος παράλληλα σημείωσε ότι δεν πρέπει να φοβίζει η λύση του Κυπριακού αφού αν αυτή είναι σωστή θα είναι ό,τι καλύτερο και για την οικονομία.

Όσον αφορά στα δημοσιονομικά και στον τραπεζικό τομέα, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι δεν λύθηκαν

τα προβλήματα, αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον.

Κληθείς να πει αν θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση των φόρων, εξέφρασε «την πολιτική θέση όχι όμως δέσμευση», ότι «μια οικονομία που είναι σε ύφεση, όσο προσθέτεις φόρους, τόσο δυσκολεύεις την πορεία προς την ανάκαμψη». Από την άλλη, είπε, «πρέπει να συνεχίσουμε με υπευθυνότητα όπως έπραξε η Κυβέρνηση μέχρι σήμερα, όπως απέδειξε ο Κύπριος πολίτης πόσο υπεύθυνος είναι να αναλογίζεται τις δύσκολες συνθήκες, να είναι συνεργάσιμος, όπως και τα πολιτικά κόμματα και οι κοινωνικοί εταίροι, για να μην υπάρχουν δυσάρεστες εκπλήξεις στην εφαρμογή της δανειακής σύμβασης». Αναφορά έκανε και στους εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν την Κύπρο, εκτιμώντας ότι η παγκόσμια και η ευρωπαϊκή οικονομία ακολουθούν πορεία ανάκαμψης.

Ειδική αναφορά έκανε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ σε όσους υποστηρίζουν έξοδο από το ευρώ ή ακόμη και από την ΕΕ. «Η Ευρώπη είναι ασφάλεια για τον Κύπριο πολίτη», είπε, «η Ευρώπη ήρθε να στηρίξει, ναι, με σκληρούς όρους, να στηρίξει και να μας βοηθήσει όμως, παράλληλα, να διορθώσουμε τα λάθη που εμείς κατά κύριο λόγο έχουμε δημιουργήσει και στα δημόσια οικονομικά και στον τραπεζικό τομέα».

Ξέρετε πολύ καλά, συνέχισε, ότι «ο κυπριακός λαός ένιωθε – και δικαιολογημένα – ευγνωμοσύνη προς τη Ρωσία, γιατί όταν άλλοι δεν μας δάνειζαν μας δάνεισε μερικά δισεκατομμύρια βραχυπρόθεσμα και με ένα επιτόκιο 4,65%».

Οι κακοί για κάποιους Ευρωπαίοι, σημείωσε, «μας δάνεισαν μακροπρόθεσμα με μια περίοδο χάριτος και θα αποπληρώσουμε αυτό το δάνειο σε 20 – 25 χρόνια και με ένα επιτόκιο σημαντικά πιο κάτω από το 2%».

«Αν, λέω, σωστά νοιώθουμε ικανοποιημένοι από τη φίλη χώρα Ρωσία γιατί μας δάνεισε βραχυπρόθεσμα με επιτόκιο τρεις φορές σχεδόν πιο ψηλό απ’ ό,τι μας δάνεισαν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, θα θελα ειλικρινά ν’ ακούσω απ’ όσους αναθεματίζουν την Ευρώπη αν είναι αντικειμενικοί στις κρίσεις τους και στις τοποθετήσεις τους», πρόσθεσε.

Ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε τη θέση ότι «χρειαζόμαστε την Ευρώπη». Εμείς, είπε, «κόντρα στο ρεύμα, λέμε ότι η Κύπρος χρειάζεται την Ευρώπη. Θέλουμε να νοιώθουμε τη σιγουριά της Ευρώπης αλλά και θέλουμε περισσότερη εμπλοκή της ΕΕ για το κυπριακό πρόβλημα». Γιατί, πρόσθεσε, «είναι κάπως παράδοξο από τη μια να ζητούμε την εφαρμογή των ευρωπαϊκών αρχών και του κοινοτικού κεκτημένου σε μια ενδεχόμενη λύση και από την άλλη να βρίζουμε την Ευρώπη και τους θεσμούς. Να επιλέξουμε».

Εμείς, είπε, «έχουμε ξεκάθαρες απόψεις». Θέλουμε, πρόσθεσε, «την Ευρώπη να εμπλακεί ενεργότερα στο Κυπριακό». Υπενθύμισε ότι ο λόγος ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ ήταν έτσι ώστε να μπορέσει να ενεργήσει ως καταλύτης για τη λύση του Κυπριακού.

«Δεν πρέπει να είμαστε περιοδεύοντες στην Ευρώπη, στην Ευρώπη πρέπει να είμαστε ισότιμοι εταίροι, να συνδημιουργούμε και να συναποφασίζουμε», είπε, προσθέτοντας ότι «αλλά, χρειαζόμαστε και περισσότερη Ευρώπη και για την οικονομία».

Πρόταξε ακόμη το επιχείρημα ότι «δεν μπορεί κάποιοι να λένε ‘να φύγουμε από το ευρώ, να φύγουμε από την Ευρώπη’ αλλά την ίδια ώρα να ζητούν περισσότερη οικονομική στήριξη από την Ευρώπη μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και των ευρωπαϊκών ταμείων».

Σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου «υπάρχει ένας μόνο δρόμος ο ευρωπαϊκός, αλλά σ’ αυτό το δρόμο και σ’ αυτή την πορεία να είμαστε διεκδικητικοί». Δικαιούμαστε, είπε, «και έχουν υποχρέωση να δείξουν την ευαισθησία τους αλλά και το ότι είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, όσο παραμένει άλυτο το Κυπριακό».

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στην Τουρκία σε σχέση με το Κυπριακό, ο κ. Νεοφύτου υπενθύμισε ότι αύριο συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο κατά τη διάρκεια του οποίου οι πολιτικοί αρχηγοί θα ενημερωθούν και θα ανταλλάξουν απόψεις, εκφράζοντας την ευχή ότι «συλλογικά όλοι να πάρουμε τις πιο σοφές αποφάσεις για τον τόπο μας».

Πράγματι, είπε, «τα πράγματα έχουν αλλάξει στη γειτονιά μας, αλλάζουν στη γειτονιά μας και πρέπει αυτό να το αναλύσουμε και σε σχέση με το Κυπριακό». Υπενθύμισε ότι η Κύπρος υπήρξε κατά τη διάρκεια των διάφορων κρίσεων στην περιοχή πυλώνας σταθερότητας.

Αναφέρθηκε και στην ανακάλυψη υδρογονανθράκων, λέγοντας ότι «γεωπολιτικά, γεωστρατηγικά υπάρχει μια αναβάθμιση της χώρας μας και πρέπει να δούμε με ποιο τρόπο μέσα από αυτά τα νέα δεδομένα θα επιδιώξουμε να δημιουργήσουμε τις προοπτικές για μεγάλα οράματα».

«Δεν χωράνε μεγάλα οράματα σε μοιρασμένες πατρίδες», συνέχισε, αναφέροντας ότι «δεν πρέπει να μας φοβίζει η λύση του κυπριακού προβλήματος». Μια λύση, πρόσθεσε, «η οποία όταν είναι βιώσιμη και εδράζεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου θα δημιουργήσει προοπτικές, προοπτικές και για ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας». Ταυτόχρονα σημείωσε ότι «μια σωστή λύση του Κυπριακού θα είναι ό,τι καλύτερο και για την οικονομία του τόπου». Δεν θέλω να παρερμηνευθούν οι θέσεις οι ξεκάθαρες, διευκρίνισε, «δεν σημαίνει επειδή είμαστε σε οικονομική κρίση πρέπει, αμάν – αμάν, να λύσουμε με οποιοδήποτε τρόπο και οποιοδήποτε κόστος το Κυπριακό». Οι λέξεις που χρησιμοποιώ είναι θεωρώ πολύ κρυστάλλινες, ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «δημοσιονομικά αντέξαμε και τα αποτελέσματα είναι καλύτερα από τους στόχους του προγράμματος». Αυτό, είπε, «δεν δικαιολογεί οποιοδήποτε πανηγυρισμό», προσθέτοντας όμως ότι «δεν μπορεί και να παραγνωρίζεται». Ούτε και μπορεί να παραγνωριστεί, πρόσθεσε, η πρώτη αναβάθμιση από οίκο αξιολόγησης εδώ και χρόνια.

Όσον αφορά στον τραπεζικό τομέα, εκτίμησε ότι «αν αυτό που είχε συμβεί στην Κύπρο, με τις λύσεις που δόθηκαν, εφαρμοζόταν σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, θα χρειαζόντουσαν μερικές πενταετίες για να βρουν τα πόδια τους». Συγχάρηκε τον Κύπριο πολίτη, αλλά εξέφρασε και ευχαριστίες προς τους ξένους «που χρησιμοποιούν το τραπεζικό μας σύστημα, που παρά τα σκληρότατα μέτρα που για πρώτη φορά έχουν εφαρμοστεί, σιγά – σιγά άρχισε η σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα». Ανέφερε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι «ξένες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο θα δείξουν σημαντικά κέρδη για το 2013 και ότι έχουν επανακτήσει και την προσωρινή απώλεια καταθέσεων».

«Δεν λύθηκαν τα προβλήματα, έχουμε δρόμο, αρκετό και δύσκολο, όμως είμαι αισιόδοξος, κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε, είμαστε σε ένα σωστό δρόμο», ανέφερε.

Την ίδια ώρα εκτίμησε ότι χρειάζεται ο χρηματοπιστωτικός τομέας να βρει τους τρόπους «για μείωση των δανειστικών επιτοκίων και τη σωστή αναδιάρθρωση των βιώσιμων – υπογραμμίζω - δανείων».

Νωρίτερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ έκοψε τη βασιλόπιτα του 2014 στο ΔΗΣΥ και έστειλε το μήνυμα προς τον κυπριακό λαό ότι «είμαι πεπεισμένος πως θα κερδίσουμε το στοίχημα και θα έρθουν καλύτερες μέρες». Χρειάζεται, είπε, «με ενότητα, με υπευθυνότητα απλά να διορθώσουμε τις στρεβλώσεις και τα λάθη που όλοι δημιουργήσαμε». «Να αφήσουμε στο παρελθόν τις αντιπαλότητες και να στρωθούμε στη σκληρή δουλειά, να ανοίξουμε νέους δρόμους και νέες προοπτικές για τον τόπο μας και τα παιδιά μας», πρόσθεσε.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Αναπληρωτής Πρόεδρος Λευτέρης Χριστοφόρου, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Νίκος Τορναρίτης, οι Βουλευτές Άντρος Μιχαηλίδης, Σωτήρης Σαμψών και Πρόδρομος Προδρόμου καθώς και άλλα στελέχη και το προσωπικό του ΔΗΣΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα