Πρόεδρος: Οποιαδήποτε νέα διαδικασία για το Κυπριακό να καθιστά την Τουρκία υπόλογη για τις προτάσεις που καταθέτει

09:24 4/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η όποια νέα διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει να καθιστά την κατοχική δύναμη υπόλογη για τις προτάσεις που καταθέτει στο τραπέζι των συνομιλιών, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας σήμερα το πρωί στην τελετή αποκαλυπτηρίων του ανδριάντα του Χριστόδουλου Μαούζη, στην Αναφωτιά.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως “η

οποιαδήποτε νέα διαδικασία θα παραμείνει ασφαλώς υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και θα αποσκοπεί στην εξεύρεση λύσης βασισμένης στις Συμφωνίες Κορυφής ’77 και ’79, στα περί Κύπρου ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στη συμφωνία της 8ης Ιουλίου και στις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου”.

Πρόσθεσε πως το Εθνικό Συμβούλιο θα έχει καθοριστικό ρόλο στον καταρτισμό ενός συνολικού περιγράμματος λύσης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το Κυπριακό είναι υπόθεση όλων. “Απαιτείται συλλογικότητα στη βάση μιας διεκδικητικής στρατηγικής”, ανέφερε.

Σημείωσε παράλληλα πως η όποια νέα διαδικασία δεν θα πρέπει να παραγνωρίζει την ιδιότητά μας ως ευρωπαϊκό κράτος και γι’ αυτό ακριβώς το λόγο απαιτείται ουσιαστική εμπλοκή της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Εκείνο που έχει σημασία είναι να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό που να είναι κατάλληλα προετοιμασμένες ώστε να οδηγήσουν σε θετικό αποτέλεσμα. Στόχος μας δεν μπορεί να είναι μια νέα αποτυχία στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Στόχος μας είναι η ορθή επίλυση του Κυπριακού”, υπογράμμισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Εστειλε το μήνυμα πως “συνεχίζουμε με πίστη στο δίκαιό μας, τον αγώνα μας για μια έντιμη, αξιοπρεπή, δίκαιη, και βιώσιμη λύση”, σημειώνοντας πως για 39 χρόνια αγωνιζόμαστε για μια ειρηνική λύση που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, θα απαλλάσσει την Κύπρο από τα ξένα στρατεύματα και τις ξένες εξαρτήσεις και θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα αναφαίρετα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων.

“Λύση βιώσιμη η οποία θα επανενώνει τον λαό, τον τόπο, τους θεσμούς και την οικονομία”, ανέφερε, τονίζοντας πως “αυτή η κυβέρνηση θεωρεί ότι το Κυπριακό ήταν και παραμένει η μεγαλύτερη εθνική πρόκληση, παρά τις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες που βιώνει σήμερα η πατρίδα μας”.

“Παράλληλα με τις τιτάνιες προσπάθειες που καταβάλλουμε για να μπορέσει να εξέλθει ο τόπος από τη δεινή οικονομική θέση στην οποία έχει περιέλθει, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την επίτευξη λύσης του εθνικού μας προβλήματος που αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητα για την πατρίδα και το λαό της”, διαβεβαίωσε.

Αναφερόμενος στη θυσία του Χριστόδουλου Φωτίου Μαούζη, από τη Βοκολίδα, ο οποίος ως στρατιώτης πολέμησε εναντίον των Τούρκων το 1974 και από τότε ήταν αγνοούμενος μέχρι και το 2011, οπόταν τα οστά του εντοπίστηκαν στον ομαδικό τάφο του Μπέκκιογιου και αναγνωρίστηκαν με το μέθοδο του DNA, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως προτού καλά, καλά γνωρίσει τη ζωή συνάντησε το θάνατο στην πιο βάρβαρη μορφή του.

“Οι Τούρκοι επιδρομείς τον εκτέλεσαν εν ψυχρώ καταπατώντας κάθε αρχή και κανόνα του πολέμου. Τον έκρυψαν σε ένα από τους πολλούς ομαδικούς τάφους που δημιούργησαν τότε, αλλά δεν μπόρεσαν να κρύψουν την εγκληματική απανθρωπιά τους”, ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως “είμαστε καταδικασμένοι από την Ιστορία και εντεταλμένοι από τους προγόνους μας, αλλά και από αυτούς που θα ΄ρθουν μετά από εμάς στην κυπριακή γη, να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωσή του”.

“Είμαστε χρεωμένοι από την Ιστορία να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές μια ενωμένη, ελεύθερη, δημοκρατική και ευημερούσα Κύπρο. Αυτό το χρέος προς την πατρίδα και τους ήρωες μας δεν μπορούμε να το αφήσουμε ανεξόφλητο”, ανέφερε.

Keywords
Τυχαία Θέματα