Πρόεδρος: Μέτρα αναχαίτισης προβλημάτων από έκθεση τραπεζών

20:07 15/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε την Τρίτη ότι «η Κυβέρνηση προβαίνει σε όλα εκείνα τα βήματα έτσι ώστε να αναχαιτίσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί ένεκα της έκθεσης του τραπεζικού τομέα στην ελληνική οικονομία κάτι που αποτελεί σήμερα το κύριο πρόβλημα της κυπριακής οικονομίας».

«Η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα εντείνει την ανησυχία και εδώ στη Κύπρο», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην εκδήλωση παρουσίασης του λευκώματος «Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα,

Διαδρομή στον Χρόνο» και της έκθεσης Ιστορικής Φωτογραφίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η πολιτική της Κυβέρνησης στηρίζεται σε δυο συνιστώσες», σημειώνοντας πως «πρώτη και κύρια προσπάθειά μας είναι να επιλύσουμε τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η υπερβολική έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα».

Ταυτόχρονα, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, «υπάρχει η ανάγκη για διερεύνηση των λαθών και των παραλήψεων του τραπεζικού τομέα και της Εποπτικής Αρχής που οδήγησαν σε αυτή την υπερβολική έκθεση, με κύριο στόχο να αποφευχθεί επανάληψη αυτών των λαθών στο μέλλον».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «παράλληλα, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την περαιτέρω δημοσιονομική εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών με τρόπο κοινωνικά δίκαιο και μέσα από διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, έτσι ώστε να περιοριστούν οι αποκλίσεις που παρατηρούνται από στόχους που έχουμε θέσει».

Αναφερόμενος στο Συνεργατισμό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε ότι «πολύ σημαντικός είναι ο ρόλος της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας στην κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Κυβέρνησης, αφού αποτελεί τον κύριο αγοραστή κυβερνητικών χρεογράφων στην εγχώρια αγορά».

Περαιτέρω, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, «ο Συνεργατισμός, απασχολεί πέραν των 3,5 χιλιάδων ατόμων, βοηθώντας έτσι την εθνική οικονομία και συμβάλλοντας στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, ιδιαίτερα σε περιόδους δύσκολες, όπως είναι η περίοδος που διερχόμαστε σήμερα λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «οι αρνητικές εξελίξεις, σε παγκόσμιο επίπεδο, ένεκα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, έχουν επιβεβαιώσει ότι χρειαζόμαστε ένα δυνατό και υγιές συνεργατικό κίνημα, που θα διασφαλίζει συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού στο χρηματοπιστωτικό τομέα».

Εκτίμησε ότι «ο χρηματοπιστωτικός τομέας της Κύπρου πολύ πιθανόν θα βρισκόταν σε πολύ δεινότερη θέση εάν δεν είχαμε ένα εύρωστο Συνεργατικό κίνημα».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «είναι γενικά παραδεκτό ότι ο Συνεργατισμός εδραιώθηκε στη συνείδηση του κυπριακού λαού, γιατί σε καιρούς δύσκολους και σε συνθήκες οικονομικής εκμετάλλευσης, στήριξε τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα».

Πρόσθεσε ότι «ο συνεργατισμός, βασισμένος στις αρχές και αξίες της ισότητας, της αλληλοβοήθειας, της συνεργασίας και της αλληλεγγύης, απέδειξε ότι είναι διαχρονικός και μπορεί να προσαρμόζεται σε οποιεσδήποτε κοινωνικοοικονομικές συνθήκες».

Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση το Μάιο του 2004, είπ

Keywords
Τυχαία Θέματα