Πρόεδρος ΚΑ: Τέλος Οκτωβρίου η απάντηση της Κομισιόν για το σχέδιο αναδιάρθρωσης

13:00 24/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Προς το τέλος Οκτωβρίου θα πρέπει να αναμένεται η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχέση με το σχέδιο αναδιάρθρωσης των Κυπριακών Αερογραμμών, το οποίο η εταιρεία έχει καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής τη Δευτέρα, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του ΔΣ των Κυπριακών Αερογραμμών Τώνης Αντωνίου.

Ο κ. Αντωνίου ανέφερε πως η Κομισιόν,

δια μέσου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, θα πρέπει να μελετήσει το σχέδιο, αναμένεται να επανέλθει στην εταιρεία για διευκρινίσεις ή επιπρόσθετες πληροφορίες και να τους καλέσει στις Βρυξέλλες όπως και την Κυβέρνηση «για να υπερασπιστούμε την υπόθεση της Κύπρου».

Ο κ. Αντωνίου ανέφερε πως το σχέδιο έχει αρχίσει να εφαρμόζεται και θα συνεχίσει να εφαρμόζεται και σημείωσε πως «η Επιτροπή θα λάβει σοβαρά υπόψη της την αποτελεσματικότητα και τη δραστηριότητα που θα έχει το ΔΣ στο να εφαρμόζει σχέδια και είναι αυτό που κάνουμε τους τελευταίους δυο μήνες».

Ερωτηθείς για το θέμα της αποχώρησης του πλεονάζοντος προσωπικού, υπενθύμισε πως υπήρξε μια κατ’ αρχήν συμφωνία με τα 390 άτομα που υλοποιήθηκε στο μεγαλύτερο της μέρος και θα ολοκληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου.

Ανέφερε πως με τη μείωση του στόλου με βάση το σχέδιο θα γίνουν επιπρόσθετες απολύσεις μέσα στο 2014 που έχουν καθοριστεί στα 117 άτομα. Ανέφερε ωστόσο πως ο αριθμός αυτός θα εξαρτηθεί και από τα δρομολόγια και από τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης.

«Δεν μπορεί κάποιος να πει με βεβαιότητα αν θα είναι 117, αν θα είναι 90 ή αν θα είναι 100. Όμως χρειάζεται να μειωθεί περαιτέρω το προσωπικό ακριβώς γιατί μειώνεται και ο στόλος και μειώνονται και οι επιχειρήσεις της εταιρείας», σημείωσε.

Είπε πως το σχέδιο ετοιμάστηκε για να ικανοποιήσει σε δυο πυλώνες την ΕΕ. Ο πρώτος πυλώνας είναι το οικονομικό μοντέλο και σχέδιο αναδιάρθρωσης το οποίο πρέπει με επιχειρηματικά και οικονομικά κριτήρια να αποδεικνύει ότι μπορεί η εταιρεία να είναι βιώσιμη τα επόμενα πέντε χρόνια. Είπε πως το 2014 θα υπάρχουν ελαφρές ζημιές και το δεύτερο θα πρέπει να υπάρξει ισοσκελισμένος προϋπολογισμός.

Επειδή το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει πράγματα τα οποία εμείς ήδη έχουμε αρχίσει να εφαρμόζουμε είμαι αισιόδοξος ότι θα είναι ένα στιβαρό σχέδιο το οποίο μπορεί να το εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είπε.

Ανέφερε ακόμη πως η ΕΕ πρέπει να πειστεί ότι υπάρχει πολιτική βούληση και από πλευράς Κυβερνήσεως αλλά ιδιαίτερα από πλευράς εταιρείας, για εφαρμογή του σχεδίου. Ανέφερε πως σε αυτό το σκέλος εμείς έχουμε αποδείξει ότι προχωρήσαμε άμεσα και τις τελευταίες εφτά εβδομάδες έχουμε κάνει αρκετά βήματα τα οποία συμπεριλαμβάνονται μέσα στο σχέδιο το οποίο έχουμε καταθέσει. Η βούλησή μας είναι εκεί θα τη δουν και πιστεύω ότι θα μείνουν ευχαριστημένοι, πρόσθεσε.

Σημείωσε πως «το άλλο μεγάλο σκέλος είναι το πολιτικό, δηλαδή κατά πόσον θα πείσουμε την ΕΕ σε σχέση με την καταγγελία που αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση ότι έχει παράσχει δημόσια ενίσχυση ότι δεν ήταν πράγματι δημόσια ενίσχυση αλλά εμπίπτει στην κατηγορία των ενισχύσεων διάσωσης».

Σημείωσε πως μπορούν “κράτη μέλη της ΕΕ να επικαλεστούν αυτές τις ενισχύσεις νοουμένου ότι βρίσκονται σε μιαν ιδιάζουσα και εξαιρετικά διαφοροποιημένη θέση που τους υποχρεώνει να προσφέρουν αυτές τις ενισχύσεις” και πρόσθεσε πως «έχουμε μια σειρά από πολιτικά επιχειρήματα με τα οποία όταν τα προτάξουμε σωστά, και θα τα προτάξουμε σωστά και εμείς και η Κυβέρνηση θα αποδείξουμε ότι πράγματι οι Κυπριακές Αερογραμμές έλαβαν αυτή την ενίσχυση διότι επικρατούν ιδιάζουσες συνθήκες».

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου που είναι αυτό, όπως είπε, που κυρίως ανταγωνίζεται και τις Κυπριακές Αερογραμμές αλλά και πολλές άλλες ευρωπαϊκές εταιρίες. Και η ΕΕ ενώ έχει υποχρέωση να επέμβει για να τους σταματήσει δεν κάνει τίποτε και έτσι ανταγωνίζονται αθέμιτα τις εταιρείες, ανέφερε.

Σημείωσε ακόμη το θέμα του εμπάργκο των πτήσεων πάνω από την Τουρκία και σημείωσε πως η Ευρώπη έπρεπε να το άρει ούτως ώστε οι Κυπριακές Αερογραμμές να μπορούν να πετούν πάνω από την Τουρκία και να μην έχουν ένα σωρό άλλα έξοδα και καθυστερήσεις στα δρομολόγιά τους και επιπρόσθετα ωράρια πτήσεων.

Υπάρχει, πρόσθεσε και σωρεία άλλων επιχειρημάτων, όπως ότι η Κύπρος είναι ένα νησί απομονωμένο και με τις συχνές απεργίες στην Ελλάδα επηρεάζεται το πτητικό μας πρόγραμμα, άρα εμείς ζημιώνουμε χωρίς να φταίμε. «Έχουμε την περίπτωση του κλεισίματος του εναέριου χώρου της Συρίας που μας απαγορεύει να πετούμε πάνω από τη Συρία. Μας απαγορεύουν οι πολιτικές συνθήκες να πετούμε στο Κάιρο που ήταν ένα από τα καλά μας δρομολόγια,» εξήγησε ο κ. Αντωνίου.

«Όλα αυτά ενισχύουν τη θέση μας ότι χρειαζόταν μια ενίσχυση για να σωθούν οι Κυπριακές Αερογραμμές. Το ένα σκέλος δηλαδή είναι η κακοδιαχείριση η οποία γινόταν τόσο καιρό στις Κυπριακές Αερογραμμές και το άλλο θέμα οι εξωγενείς παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν την οικονομική βιωσιμότητα της εταιρείας», πρόσθεσε.

Εξέφρασε αισιοδοξία «ότι εάν έχουμε μπροστά μας ανθρώπους οι οποίοι είναι και τεχνοκράτες, αντιλαμβάνονται και όλα τα οικονομικά προβλήματα που πηγάζουν από τις πολιτικές θέσεις ότι θα τους πείσουμε».

«Δεν νομίζω να υπάρχει Ευρωπαίος ο οποίος να του παραθέτεις αυτά όλα τα στοιχεία και να επιμένει ότι πρόκειται για ενίσχυση και ως εκ τούτου να υποχρεώσει την Κυπριακή Δημοκρατία να ζητήσει πίσω τα λεφτά τα οποία έχει δώσει», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ανέφερε πως αν είναι αρνητική η απόφαση της Επιτροπής, οπωσδήποτε αυτό θα ανατρέψει τα πάντα. «Είμαι αισιόδοξος, ευελπιστώ ότι δεν μπορεί να απορριφθεί το σχέδιο. Από εκεί και πέρα κανένας δεν μπορεί να επιβάλει ούτε και να σκεφτεί κάποια άλλα εξωτερικά κριτήρια που η Επιτροπή μπορεί να λάβει υπόψη», είπε.

Αναφέρθηκε στο παράδειγμα του κουρέματος των καταθέσεων στην Κύπρο, σημειώνοντας πως «υπήρξαμε μάρτυρες μιας παράλογης απόφασης» την οποία δεν περιμέναμε, όπως είπε, και διερωτήθηκε: «Ποιός μπορεί να εγγυηθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν θα λάβουν παρόμοια απόφαση η οποία κατά την άποψή μου θα είναι παράλογη”. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, είπε, «θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν να αντιμετωπίσουμε και αυτό το αρνητικό σενάριο».

Κληθείς να πει πότε αναμένεται η εταιρεία να μπορέσει να καταστεί κερδοφόρα, είπε πως αυτό θα το δείξουν οι συνθήκες της αγοράς που είναι ανταγωνιστική, σημειώνοντας πως «καθημερινά είμαστε μάρτυρες εξωτερικών παρεμβάσεων που ανατρέπουν και οικονομικά μοντέλα αλλά και προσθέσεις οποιουδήποτε ασχολείται με την οικονομία».

Ερωτηθείς για την τιμολογιακή πολιτική της εταιρείας, ο κ. Αντωνίου είπε πως ήδη η εταιρεία προσέφερε εισιτήρια με 30% έκπτωση για να δώσει το μήνυμα ότι με τις περισυλλογές τις οποίες έχουμε κάνει και τις περισυλλογές που πρέπει να γίνουν και είναι πάρα πολλές ακόμη θα γλυτώσουμε πολλά εκατομμύρια ως εξοικονομήσεις. Αυτά τα πολλά εκατομμύρια θα βοηθήσουν την εταιρία να προσφέρει χαμηλά ναύλα ούτως ώστε ο Κύπριος πολίτης που είναι και ο μέτοχος της εταιρείας να μπορέσει να απολαμβάνει λογικές τιμές εισιτηρίων εν μέσω οικονομικής κρίσης, σημείωσε.

Ανέφερε πως δεν μπορούσε οι Κυπριακές Αερογραμμές να θεωρούνταν ακριβές χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα ψηλά κόστη που «δημιουργούνταν παράλογα μέσα στην εταιρεία αλλά και τα υψηλά κόστη που έχουμε στα αεροδρόμια». Σημείωσε πως πέραν του 50% του ποσού που πληρώνεται για τα εισιτήρια αφορούν φόρους του αεροδρομίου και του κράτους.

Είναι θέμα της Κυβέρνησης μαζί με την Hermes να κάνουν κάποιες παραχωρήσεις και οι δυο ούτως ώστε να βοηθηθούν όχι μόνο οι Κυπριακές Αερογραμμές αλλά και το υπόλοιπο 80% της αγοράς των αερομεταφορών, κατέληξε στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα