Πρόεδρος: Η Τουρκία υποσκάπτει την πρόοδο της Κύπρου

13:12 27/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η κυπριακή ναυτιλία θα κατείχε ακόμα πιο ψηλή θέση στην παγκόσμια κατάταξη εάν δεν υπήρχε η συνεχής και στοχευμένη υπόσκαψη και τα περιοριστικά μέτρα της Τουρκίας, τα οποία επηρεάζουν δυσμενώς την Κύπρο και την ανάπτυξη της ναυτιλίας της, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Σε χαιρετισμό του στην 23η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, στη Λεμεσό, τον οποίο ανέγνωσε ο Υπουργός Συγκοινωνιών

και Εργων Ευθύμιος Φλουρέντζου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απηύθυνε μήνυμα αισιοδοξίας για την κυπριακή οικονομία, λέγοντας ότι οι προοπτικές της οικονομίας είναι θετικές, και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η κυπριακή ναυτιλία θα έχει ένα λαμπρό μέλλον.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ”το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο τα τελευταία 23 χρόνια συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη της κυπριακής ναυτιλίας” και ανέφερε ότι ”η καθιέρωση της Κύπρου ως μιας παγκόσμιας ναυτιλιακής δύναμης, με ένα καθόλα σύγχρονο και ολοκληρωμένο ναυτιλιακό σύμπλεγμα, είναι πλέον αδιαμφισβήτητο γεγονός”.

”Η ναυτιλία αποτελεί ένα τομέα με πολύ μεγάλες προκλήσεις και ευκαιρίες τις οποίες το κυπριακό κράτος, σε στενή συνεργασία με τους αρμόδιους ιδιωτικούς φορείς, κατάφερε να αξιοποιήσει με διορατικότητα, σωστό προγραμματισμό και σκληρή δουλειά, επιτυγχάνοντας τα ανάλογα θετικά αποτελέσματα. Στόχος αυτής της Κυβέρνησης είναι η συνεχής παροχή κινήτρων, φορολογικών και άλλων, μέσα στα πλαίσια που μας επιτρέπουν οι κανόνες της ΕΕ, έτσι ώστε η Κύπρος όχι μόνο να διατηρήσει την εξέχουσα θέση που κατέχει στην παγκόσμια ναυτιλία αλλά να τη βελτιώσει και να την αναπτύξει περαιτέρω”, είπε.

Ανέφερε ότι το σοβαρό πρόβλημα της πειρατείας που μαστίζει τη διεθνή ναυσιπλοΐα θα μπορεί σύντομα να αντιμετωπιστεί με νόμιμους τρόπους και μέσα, προσθέτοντας ότι ”ήδη το σχετικό νομοσχέδιο έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και έχει κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφιση”.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επεσήμανε ότι ”η κυπριακή ναυτιλία θα κατείχε ακόμα πιο ψηλή θέση στην παγκόσμια κατάταξη εάν δεν υπήρχε η συνεχής και στοχευμένη υπόσκαψη και τα περιοριστικά μέτρα της Τουρκίας, τα οποία επηρεάζουν δυσμενώς τη χώρα μας και την ανάπτυξη της ναυτιλίας μας”.

”Το τουρκικό εμπάργκο εμποδίζει την εφαρμογή των αρχών του ευρωπαϊκού δικαίου και του ελεύθερου ανταγωνισμού στο θαλάσσιο εμπόριο με την ΕΕ. Το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών για πλοία με κυπριακή σημαία και η άρση των περιοριστικών μέτρων που επιβάλλει η Άγκυρα περιλαμβάνονται στις συμβατικές υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της ΕΕ και των 27 κρατών μελών, περιλαμβανομένης ασφαλώς της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η συμμόρφωση της Τουρκίας προς τις συμβατικές της υποχρεώσεις είναι απαραίτητη για την προώθηση της ενταξιακής της πορείας και όχι μόνο. Μια τέτοια εξέλιξη θα βοηθούσε σημαντικά στη βελτίωση του κλίματος στις συνομιλίες και θα δημιουργούσε προοπτικές για επίτευξη συνολικής λύσης”, σημείωσε.

Είπε, επίσης, ότι ”το νέο φορολογικό σύστημα, που έχει τεθεί πρόσφατα σε εφ

Keywords
Τυχαία Θέματα