Πρόεδρος: Εγκατάλειψη της λύσης διζωνικής ομοσπονδίας θα οδηγήσει σε διχοτόμηση

21:53 19/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Όσοι αναζητούν τους λόγους για τη μη λύση του Κυπριακού στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, σε τελική ανάλυση, παραγράφουν τις ευθύνες της Τουρκίας, τόνισε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, σε ομιλία του στην εκδήλωση μνήμης, τιμής και αγώνα για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της εισβολής που

πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπέδειξε πως όσοι θεωρούν ότι έχουν αλλάξει τάχα οι συνθήκες και γι’ αυτό πρέπει να εγκαταλειφθεί ο ιστορικός συμβιβασμός της ομοσπονδίας, παρέχουν στην Τουρκία την ανεπανάληπτη ευκαιρία επίσημα πλέον να απαγκιστρωθεί από αυτήν και να προωθήσει τη διχοτόμηση και τη λύση δύο χωριστών κρατών στην Κύπρο.

Προειδοποίησε πως η εγκατάλειψη της λύσης ομοσπονδίας από μέρους μας θα οδηγήσει στην εγκατάλειψή μας από τον ΟΗΕ στα πλαίσια του οποίου επιδιώκουμε λύση. «Θα ακυρωθούν τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ, τα οποία όλοι χαρακτηρίζουμε ασπίδα και δόρυ της πλευράς μας για την επιτυχή έκβαση του αγώνα μας. Θα απολέσουμε κάθε διεθνή υποστήριξη και είναι τότε που το Κυπριακό θα κλείσει με τον τρόπο που η Τουρκία επιδιώκει, δηλαδή με τη διχοτόμηση της Κύπρου,» υπογράμμισε.

Μπροστά στην αδιαλλαξία της Τουρκίας, είπε, «εμείς οφείλουμε με συνέπεια να υποστηρίζουμε και να προωθούμε τη λύση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Με τη δική μας συνέπεια δεν επιτρέπουμε στην Τουρκία να νομιμοποιήσει τα κατοχικά τετελεσμένα και συν τω χρόνω ξεσκεπάζεται η άρνησή της να σεβαστεί και να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Διεθνούς Οργανισμού».

Είπε πως όσοι απορρίπτουν τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία πρέπει να κατανοήσουν ότι αυτή δεν αποτέλεσε μια επιλογή μεταξύ πολλών άλλων εφικτών επιλογών, αλλά το μόνο ιστορικό συμβιβασμό της ελληνοκυπριακής πλευράς για λύση που θα οδηγήσει σε συμφωνία μεταξύ των δύο κυπριακών κοινοτήτων και θα μας απαλλάξει από την τουρκική κατοχή.

«Η συμφωνία του 1977 καθώς και εκείνη του 1979 αποτελούν από τότε τη βάση λύσης που έχει υιοθετηθεί από τον ΟΗΕ σε σειρά ψηφισμάτων του, και ειδικά στο ψήφισμα 1251 του Συμβουλίου Ασφαλείας στο οποίο εκτός από τη βάση περιγράφονται και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της λύσης. Ότι, δηλαδή, η λύση προνοεί για ένα κράτος με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, στο οποίο θα υπάρχει πολιτική ισότητα που επίσης περιγράφεται από σχετικά ψηφίσματα του Διεθνούς Οργανισμού», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Υπενθύμισε ακόμα πως η λύση ομοσπονδίας έχει υιοθετηθεί από την ΕΕ σε διάφορες αποφάσεις της, αλλά και από διάφορους άλλους σημαντικούς διεθνείς οργανισμούς.

Παράλληλα υπογράμμισε πως το ότι ο διεθνής παράγοντας αναγνωρίζει το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας το εκτιμούμε, αλλά δεν είναι αρκετό. “Πρέπει να υποδειχθεί με αυστηρότητα στην Τουρκία ότι δεν μπορεί να περιφρονεί το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Στην Κύπρο και το Κυπριακό δοκιμάζεται η αξιοπιστία της διεθνούς κοινότητας, του ΟΗΕ, της

Keywords
Τυχαία Θέματα