Πρόεδρος ΔΣ ΡΙΚ : Δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της ΕΡΤ

19:14 15/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Η οικονομική κρίση και οι αμαρτίες του παρελθόντος έφεραν το ΡΙΚ στο χείλος του γκρεμού, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος Γιώργος Τσαλακός, σημειώνοντας ότι το νέο Συμβούλιο «ή που θα αναστρέψει την πορεία του ή που θα κλείσει».

Την ίδια στιγμή, ο κ. Τσαλακός ανέφερε ότι «η κατηγορηματική διαβεβαίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, της Κυβέρνησης, του αρμόδιου Υπουργού Εσωτερικών και του Διοικητικού Συμβουλίου είναι πως το ΡΙΚ δεν πρόκειται να κλείσει»,

διαβεβαιώνοντας ότι «δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της ΕΡΤ».

Ο κ. Τσαλακός μιλούσε στο πλαίσιο συνάντησης του νέου ΔΣ του ΡΙΚ με το προσωπικό του Ιδρύματος, την πρώτη από την ανάληψη των καθηκόντων τους, η οποία πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στην Αίθουσα Διασκέψεων «Τάσσος Παπαδόπουλος» του Αρχείου του ΡΙΚ.

«Το νέο Συμβούλιο αναλαμβάνει σε μια κρίσιμη στιγμή. Η οικονομική κρίση και οι αμαρτίες του παρελθόντος έφεραν το Ίδρυμα στο χείλος του γκρεμού. Ή που θα αναστρέψει την πορεία του ή που θα κλείσει», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΡΙΚ.

Όπως είπε, «ο κίνδυνος είναι πραγματικός και προκύπτει μέσα από τη μελέτη των στοιχείων στην οποία επιδόθηκε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε το νέο Συμβούλιο με τη βοήθεια των διευθυντών», προσθέτοντας ότι «η κατάσταση του Ιδρύματος την οποία κληρονομήσαμε είναι δραματική. Και είμαστε εδώ για να σας λέμε αλήθειες».

Απευθυνόμενος προς τους εργαζόμενους του Ιδρύματος, ο κ. Τσαλακός είπε :«H διαχείριση του Ταμείου Συντάξεων σας υπήρξε τουλάχιστον ατυχής-χρησιμοποιώ έναν επιεική χαρακτηρισμό. Με αναλογιστικό έλλειμμα 93 εκατομμύρια είναι μια ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του Ιδρύματος. Κάποιοι από τους διευθυντές μάλιστα προβλέπουν ότι η εκκωφαντική έκρηξη θα συμβεί σε ενάμισι με δυο χρόνια. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό. Οι συντάξεις σας, το αποκούμπι για το οποίο εργαστήκατε μιαν ολόκληρη ζωή δεν θα υπάρχει».

Συνέχισε λέγοντας ότι «οι εποχές των παχιών αγελάδων για την πολιτεία και κατ΄ επέκταση για τους οργανισμούς της έχουν παρέλθει. Δεν μπορεί πλέον το κράτος να επιχορηγεί πλουσιοπάροχα όπως έπραττε στο παρελθόν κανέναν», προσθέτοντας ότι «η συγκυρία απαιτεί θυσίες από όλους περιλαμβανομένων και ημών. Δεν μπορούμε να αποτελούμε εξαίρεση. Είναι πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης ενώ το αντίθετο θα συνιστούσε κοινωνική πρόκληση».

Ανέφερε, επίσης, ότι «όλα αυτά τα χρόνια κανένας δεν φρόντισε για ένα σύγχρονο, παραγωγικό και αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Εξωτερικά εναρμονιστήκαμε με τις ευρωπαϊκές ρυθμίσεις για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση αλλά εσωτερικά οι αγκυλώσεις και οι δυσλειτουργίες παραμένουν. Έχουμε εργαζομένους τριών και περισσότερων ταχυτήτων, στεγανοποίηση καθηκόντων και γενικώς ένα οργανωτικό γόρδιο δεσμό».

«Όλα αυτά σημαίνουν ότι το ΡΙΚ πρέπει να κλείσει; Η κατηγορηματική διαβεβαίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, της Κυβέρνησης, του αρμόδιου Υπουργού Εσωτερικών και του Διοικητικού Συμβουλίου είναι πως το ΡΙΚ δεν πρόκειται να κλείσει», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας, ταυτόχρονα, ότι «Δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της ΕΡΤ. Το ΡΙΚ θα παραμείνει και θα αναπτυχθεί ως η δημόσια ραδιοτηλεόραση της χώρας που καταξιώνει το ρόλο και την αποστολή της».

Ανέφερε, ωστόσο, ότι «για να παραμείνει όμως και να αναπτυχθεί ως δημόσια ραδιοτηλεόραση υπάρχουν προϋποθέσεις. Είναι στο χέρι σας, εσάς των εργαζομένων να κρατήσετε το Ίδρυμα και τη φωνή του ζωντανή. Γιατί πρώτοι εσείς το ξέρετε ότι χρειάζονται τομές και αλλαγές. Τομές και αλλαγές στον τρόπο που εργαζόμαστε και παράγουμε, τομές και αλλαγές στο πρόγραμμα που εκπέμπουμε».

Σημείωσε ότι «στην τιτάνια αυτή προσπάθεια που αναλαμβάνουμε το Συμβούλιο γνωρίζει μιαν αλήθεια. Ότι τίποτε δεν μπορεί να πετύχει παρά μόνον εάν στην προσπάθεια αυτή βρει κάθε έναν από σας χωριστά και σαν οργανωμένο σύνολο τη συμπαράσταση την κατανόηση και τη βοήθεια σας».

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι «στην ιστοσελίδα του ΡΙΚ θα δείτε τις επόμενες μέρες ένα μεγάλο banner που θα γράφει «ΤΟ ΡΙΚ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ». Πρόκειται», είπε, « για μιας μορφής δημόσιας διαβούλευσης αφού το βήμα αυτό θα είναι ανοικτό σε όλη την κοινωνία και στους φορείς της. Ο καθένας μπορεί να καταθέσει τις σκέψεις, τις ιδέες και τις προτάσεις του για το ρόλο και την αποστολή της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης».

«Είναι έκκληση δική μου και του Συμβουλίου να συμμετάσχετε. Πιστεύω πως όλοι έχετε πολλά να πείτε. Έχετε ιδέες να συνεισφέρετε. Και για την οργάνωση και για το πρόγραμμα και για την εικόνα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης», κατέληξε ο κ. Τσαλακός στην ομιλία του.

Keywords
Τυχαία Θέματα