Πρόεδρος: Διαχρονική αιχμή του δόρατος στους αγώνες για το Κυπριακό η κυπριακή παροικία στην Ελλάδα

14:59 25/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Διαχρονική αιχμή του δόρατος στους αγώνες για την επίλυση του Κυπριακού χαρακτήρισε την κυπριακή παροικία στην Ελλάδα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε χαιρετισμό του στο 13ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΚΟΕ), τον οποίο ανέγνωσε ο Παναγιώτης Αντωνίου,

Διευθυντής του Γραφείο του Προέδρου.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις οικονομικές εξελίξεις, οι οποίες, όπως είπε, «οδήγησαν την Κύπρο στο χείλος της οικονομικής και κατάρρευσης», σημειώνοντας ότι σε αυτή την κρίσιμη ώρα της οικονομικής δοκιμασίας που διέρχεται η χώρα, «αποτελεί για όλους προτεραιότητα η διάσωσή της», και υπάρχει ανάγκη υπευθυνότητας, ενότητας και συλλογικής δράσης.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε για την πρόθεσή του, παράλληλα με τις προσπάθειες για έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση, να εργαστεί για επίτευξη λύσης του Κυπριακού, που όπως είπε, αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την πατρίδα και το λαό.
Εστειλε μήνυμα ότι, χωρίς προκαταλήψεις και αγκυλώσεις, η Κυβέρνησή του θα επιδιώξει στρατηγικές συμμαχίες και συνεργασίες για την καλύτερη και ασφαλέστερη αξιοποίηση του υποθαλάσσιου πλούτου της Κύπρου, λέγοντας ωστόσο ότι «δεν δεχόμαστε όρους και προϋποθέσεις που αμφισβητούν ή τείνουν να αμφισβητήσουν την κυριαρχία της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και το δικαίωμα επιλογής του τρόπου και του χρόνου ανάπτυξης του εθνικού μας πλούτου».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκλεισε το μήνυμά του υποσχόμενος στήριξη στους απόδημους, δεδομένων των δυνατοτήτων που υπάρχουν με βάση τις νέες οικονομικές συνθήκες.


Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου, σε χαιρετισμό του που διαβάστηκε, χαρακτήρισε τον απόδημο κυπριακό Ελληνισμό «ζωντανό και αναπόσπαστο κομμάτι του Κυπριακού λαού» λέγοντας ότι «η προσφορά του στους αγώνες του λαού μας για ελευθερία και δικαίωση είναι πολύτιμη και ανεκτίμητη. Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο ρόλος και η προσφορά στον ελλαδικό χώρο αφού ζείτε, εργάζεστε και δημιουργείτε σε μια χώρα που αποτελεί το φυσικό και ανιδιοτελή σύμμαχό μας στους αγώνες για μια δίκαιη και δημοκρατική λύση του Κυπριακού στηριγμένη στις αρχές του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου», ανέφερε.
Σε σχέση με την οικονομική κρίση είπε ότι «εν μέσω κυνικών παραδοχών ότι η Κύπρος χρησιμοποιήθηκε ως πειραματόζωο, είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσει μια πορεία κατολίσθησης στην ύφεση, αύξησης της ανεργίας, μετανάστευσης των νέων και ανεξέλεγκτης διόγκωσης του δημοσίου χρέους». Πρόσθεσε ότι «σε τελική ανάλυση είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε ξανά τη δημοκρατία, ως προϋπόθεση εξόδου από την κρίση. Αλλά και τα εθνικά μας δίκαια, αφού απροκάλυπτα, πλέον, επιχειρείται η διασύνδεση της κρίσης τόσο με τη λύση του Κυπριακού, όσο και με την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου».
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι «οι απευθείας διαπραγματεύσεις οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο. Η τουρκική κακοπιστία, στρεψοδικία και αδιαλλαξία κλιμακώνεται. Στόχος της Τουρκίας και της ελεγχόμενης από την Άγκυρα τουρκοκυπριακής ηγεσίας η διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η δημιουργία δύο χωριστών κρατικών οντοτήτων με παρθενογένεση, στα πλαίσια συνομοσπονδίας», ανέφερε, και υπογράμμισε την ανάγκη για μια στρατηγική που να αποτρέπει την υλοποίηση των τουρκικών στόχων.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέροφ Νεοφύτου, μιλώντας εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών, σημείωσε ότι το συνέδριο πραγματοποιείται σε μία πρωτόγνωρη για την πατρίδα μας κατάσταση, καθώς λάθη και παραλείψεις δεκαετιών στο εθνικό ζήτημα και την οικονομία μας έφεραν να ζούμε σε μία πατρίδα στα πρόθυρα της χρεωκοπίας, κάτι που θέτει, όπως είπε, σε κίνδυνο και το εθνικό μας ζήτημα. Ο κ. Νεοφύτου έκανε λόγο για ώρα «αυστηρής αυτοκριτικής» και έστειλε μήνυμα ότι η ταπεινοσύνη δεν μπορεί να είναι χαρακτηριστικό του λαού μας, καθώς, όπως ανέφερε, «άλλο η ταπεινοφροσύνη και άλλο ένας λαός ταπεινομένος», λέγοντας ότι «θα προσπαθήσουμε να φέρουμε ξανά την περηφάνεια στο λαό μας».
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιάννος Λαμάρης, εκ μέρους της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής, αναφερόμενος στις αποφάσεις του Eurogroup για την Κύπρο είπε ότι συμπεριφέρθηκαν στη μικρή Κύπρο με βάναυσο τρόπο, καλώντας σε συνεργασία του πολιτικού κόσμου, για να μην επικρατήσουν δυνάμεις όπως το ΕΛΑΜ ή η Χρυσή Αυγή. Ανέφερε ότι η ουσία και η υπευθυνότητα σήμερα είναι όλοι μαζί να διαβλέψουμε το τέρμα της κάθε πορείας και να επιλέξουμε την κατάλληλη πορεία, με κοινή ευθύνη όλων.
Η βουλευτής Σκεύη Κουκουμά, εκ μέρους της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής, ανέφερε ότι η οικονομική κρίση έχει υποχρεώσει σε κατάργηση δικαιωμάτων που είχαν οι πρόσφυγες και οι εκτοπισμένοι, προσθέτοντας ότι κάποιοι προσβλέπουν στο ότι οι οικονομικές δυσκολίες θα μας υποχρεώσουν να δεχτούμε λύσεις απαράδεκτες. Επεσήμανε την ανάγκη, απέναντι σε αυτή την κατάσταση, «να ενδυναμώσουμε τον αγώνα μας και να μην το επιτρέψουμε αυτό. Να μη δώσουμε σε κανένα την ευκαιρία να εκμεταλλευθεί την κατάσταση», είπε.
Ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος μίλησε για διπλή ευθύνη όλων να αντέξει η Κύπρος τις δυσκολίες και να δοθεί η δυνατότητα ορθής διαχείρισης του εθνικού προβλήματος, με παράλληλη ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας για τις πραγματικές διαστάσεις του.
Ο Γιώργος Σταματάρης, Πρόεδρος της ΟΚΟΕ, στο χαιρετισμό του σημείωσε ότι «αντιστεκόμαστε στην όποιας μορφής πίεση από εχθρούς και φίλους για την επιβολή μίας λύσης που δεν θα είναι σύμφωνη με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ, τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου και τις αρχές και αξίες της ΕΕ και διεκδικούμε επανένωση του τόπου μας».
Ο Μιχάλης Καραγιώργης, Επιτετραμμένος της Πρεσβείας της Κύπρου στην Ελλάδα, χαρακτήρισε την ΟΚΟΕ μία δυναμική και δραστήρια οργάνωση, η οποία, παρά τις δυσκολίες της παρούσας οικονομικής συγκυρίας, όχι μόνο δεν περιόρισε τη δράση της, αλλά τη συνέχισε, με κοινωνικές δράσεις προς την αντιμετώπιση οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων των μελών της παροικίας, λόγω της κρίσης. -

Keywords
Τυχαία Θέματα