Πρόεδρος: Αξιοποίηση ευκαιριών συνεργασίας Κύπρου-Αυστραλίας στην ενέργεια

15:33 1/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Οι ευκαιρίες για συνεργασία Κύπρου – Αυστραλίας, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας, είναι πολλές και πρέπει να αξιοποιηθούν, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, σε πρόποσή του κατά τη διάρκεια επίσημου γεύματος προς τιμήν της Γενικής Κυβερνήτη της Αυστραλίας Κούεντιν Μπράις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «τα περιθώρια για ανάπτυξη των οικονομικών μας σχέσεων είναι μεγάλα, ιδιαίτερα στον αναδυόμενο για την Κύπρο

τομέα της ενέργειας».

«Οι ευκαιρίες για συνεργασία είναι πολλές και θα πρέπει να αξιοποιηθούν», τόνισε.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «η Αυστραλία πάντοτε υποστήριζε τις προσπάθειές μας για εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού».

«Η αλληλεγγύη σας προς την Κύπρο εκφράζεται διαχρονικά μέσα από τη φιλοξενία στη χώρα σας, της δεύτερης μεγαλύτερης κυπριακής κοινότητας του εξωτερικού», πρόσθεσε.

Συνέχισε ευχαριστώντας την κ. Μπράις «για τη διαχρονική συμμετοχή της χώρας σας στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο». Ανέφερε ότι «ως ένδειξη εκτίμησης για αυτή τη συμβολή της Αυστραλίας, η Κύπρος θα προσφέρει συμβολικά το ποσό των 20.000 ευρώ για την πρωτοβουλία σας για ανέγερση μνημείου προς τιμήν των Αυστραλών που συμμετέχουν σε ειρηνευτικές αποστολές».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που δημιουργεί η στάση της τουρκικής πλευράς, παραμένουμε δεσμευμένοι και προσηλωμένοι στη διαδικασία των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, και στην επιδίωξη λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών».

«Οι δυσκολίες και τα εμπόδια δεν μας αποπροσανατολίζουν», είπε, «όραμα μας είναι και θα παραμείνει μια ενωμένη και ειρηνική Κύπρος, κοινή πατρίδα όλων των νόμιμων κατοίκων της».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας έκανε ειδική αναφορά στην παγκόσμια οικονομική κρίση, λέγοντας ότι «ανέδειξε τα μεγάλα προβλήματα που προκαλούνται στην κοινωνία και τους πολίτες από την εφαρμογή πολιτικών που στηρίζονται στην απόλυτη και ανελαστική δημοσιονομική πειθαρχία και την αποθέωση της ελευθερίας της αγοράς και του ανταγωνισμού».

Εξέφρασε τη θέση ότι «οι πολιτικές λιτότητας επιτείνουν τα προβλήματα και οδηγούν στην αποδόμηση του κοινωνικού κράτους».

Η Αυστραλία, είπε, «αποτελεί παράδειγμα από το οποίο μπορούμε να διδαχθούμε». Εκανε λόγο για υιοθέτηση οικονομικών πολιτικών που θα οδηγούν σε δικαιότερη ανακατανομή του παραγόμενου εισοδήματος και σε ανθρωποκεντρική κοινωνική πολιτική, η οποία να οδηγεί σε περισσότερη απασχόληση και στην αναγκαία κοινωνική συνοχή.

Σε αναφορά του για τη συνάντηση που είχε με την κ. Μπράις στο Προεδρικό Μέγαρο νωρίτερα σήμερα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι αυτή «επιβεβαίωσε το υψηλό επίπεδο των διμερών μας σχέσεων και υπογράμμισε την αμοιβαία επιθυμία να διευρύνουμε τη συνεργασία μας σε όλους τους τομείς»

Keywords
Τυχαία Θέματα