Πρόεδρος: Απαράδεκτο και άκρως επικίνδυνο το σημερινό status quo

10:15 23/3/2014 - Πηγή: OnlyCY

Απαράδεκτο και άκρως επικίνδυνο χαρακτηρίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης το σημερινό status quo, υπογραμμίζοντας πως “είναι υποχρέωσή μας, αλλά και εθνική και φυσική ανάγκη να δώσουμε το συντομότερο, ένα τέλος σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων”.

Σε ομιλία του στο μνημόσυνο του ήρωα του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ

Στυλιανού Λένα, την οποία ανέγνωσε ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Παναγιώτης Αντωνίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως ο δημογραφικός χαρακτήρας της Κύπρου παραβιάζεται καταλυτικά και η δυνατότητα αποκατάστασής του απομακρύνεται σταθερά επικίνδυνα. “Βρισκόμαστε μπροστά στον εφιαλτικό κίνδυνο της τουρκοποίησης των κατεχομένων εδαφών μας”, συμπλήρωσε.

Αναφέρθηκε στις μακρές, κοπιαστικές και επίμονες, όπως τις χαρακτήρισε προσπάθειες για εμπλοκή των Τ/κ και της ίδιας της κατοχικής Τουρκίας,σε μια διαδικασία η οποία προσδοκούμε ότι θα οδηγήσει στον τερματισμό του απαράδεκτου στάτους κβο.

Αναφέρθηκε στις πρόνοιες του κοινού ανακοινωθέντος με το οποίο ξεκίνησαν οι συνομιλίες, όπως τη μη ύπαρξη περιοριστικών χρονοδιαγραμμάτων και επιδιαιτησίας, το σεβασμό των δημοκρατικών αρχών, των θεμελιωδών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μιας λύσης που να διασφαλίζει το κοινό μέλλον σε μια Ενωμένη Κύπρο μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και το σημαντικότερο, όπως είπε, το ότι η Ενωμένη Κύπρος ως μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα έχει μια και μόνη διεθνή νομική προσωπικότητα, μια και μόνη κυριαρχία, μια και μόνη υπηκοότητα.

“Αυτές δεν είναι διεκδικήσεις της ελληνοκυπριακής κοινότητας και μόνο, ούτε και συνιστούν δικαίωση της ελληνοκυπριακής κοινότητας και μόνο. Η λύση της επανένωσης και της διασφάλισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων που επιδιώκουμε είναι διεκδικήσεις για όλους τους Κύπριους. Και για τους Ελληνοκύπριους και για τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, όπως και για κάθε νόμιμο Κύπριο, όπου και αν ανήκει, όποια γλώσσα και αν μιλά, όποια θρησκεία και αν πιστεύει”, πρόσθεσε.

Όπως είπε, “μας ενδιαφέρει να επανενώσουμε την κοινή μας πατρίδα. Μας ενδιαφέρει η επανένωση να στηριχτεί από το λαό, να αντέξει στις δοκιμασίες, να διαμορφώσει ευκαιρίες ανάπτυξης και ευημερίας, να διασφαλίσει τις ευρωπαϊκές αρχές και κανόνες, να εξασφαλίσει σταθερότητα στην Κύπρο και την περιοχή και να επιτρέψει συμμαχίες και συνθήκες συνδημιουργίας για όλους, για το καλό όλων”, πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στην οικονομία, λέγοντας πως “δίνουμε μια τιτάνια μάχη για αντιμετώπιση της κατάστασης και επαναφορά της Κύπρου σε ρυθμούς ανάπτυξης”.

“Η επιτυχής κατάληξη των προσπαθειών της κυβέρνησης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον καθένα μας προσωπικά, από τον κυπριακό λαό που μέχρι σήμερα έχει επιδείξει συνείδηση και υψηλό επίπεδο ευθύνης και από όλους τους φορείς της κοινωνίας και της οικονομίας”,ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, “είμαστε καταδικασμένοι από την Ιστορία και εντεταλμένοι από τους προγόνους μας, αλλά και από τις μέλλουσες γενεές, να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση αλλά και την ανοικοδόμηση της χώρας μας”.

“Είμαστε χρεωμένοι από την Ιστορία να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια ενωμένη, ελεύθερη, δημοκρατική και ευημερούσα Κύπρο. Να παραδώσουμε μια πατρίδα με πολιτική και οικονομική σταθερότητα που να εμπνέει στους πολίτες της σιγουριά και εμπιστοσύνη για το σήμερα και για το αύριο”.

“Μια πατρίδα στην οποία να σχεδιάζουμε το μέλλον μας σε συνθήκες ειρήνης, αξιοπρέπειας και ασφάλειας. Αυτό είναι το χρέος μας αλλά και το καλύτερο μνημόσυνο στον Στυλιανό Λένα και σε όλους όσοι θυσιάστηκαν για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια και τη δικαίωση της πατρίδας μας”, κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα