Πρόεδρος Αναστασιάδης: Θετική και η δεύτερη αξιολόγηση της Τρόικας

13:51 4/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Θετικά θα είναι τα αποτελέσματα της δεύτερης αξιολόγησης προόδου, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, επαναβεβαιώνοντας παράλληλα την πλήρη δέσμευση της Κυβέρνησης για εφαρμογή του Μνημονίου χωρίς καθυστερήσεις.

Για το Κυπριακό είπε ότι πρωταρχικός στόχος της Κυβέρνησης είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, οι οποίες θα είναι καλά προετοιμασμένες και θα

βασίζονται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μιλούσε κατά τη διάρκεια της επίδοσης των διαπιστευτηρίων του νέου Πρέσβη της Δημοκρατίας της Εσθονίας Margus Rava, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Από την πλευρά του ο κ. Rava είπε ότι η Κύπρος αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα προορισμό των άμεσων επενδύσεων της Εσθονίας στο εξωτερικό. Εξέφρασε εκτίμηση για τις επίπονες προσπάθειες της κυπριακής Κυβέρνησης για αντιμετώπιση της κρίσης ενώ ευχήθηκε να υπάρξει σύντομα πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την εκτίμησή του για τη στήριξη της Εσθονίας, ενώ είπε ότι «οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό πρέπει να βασίζονται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία προνοούν για μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα».

«Οι στόχοι αυτοί πρέπει να είναι κοινοί προκειμένου η διαπραγματευτική διαδικασία να αποφέρει καρπούς» συμπλήρωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ανέφερε επίσης ότι η διευθέτηση πρέπει να εξυπηρετεί, πάνω από όλα, τα νόμιμα συμφέροντα του λαού της Κύπρου ως συνόλου και να αποκαθιστά και να σέβεται τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ικανοποίηση για τη θετική έκβαση της πρώτης αξιολόγηση προόδου από την Τρόικα, αλλά και την πεποίθηση ότι η δεύτερη αξιολόγηση προόδου που βρίσκεται υπό εξέλιξη θα φέρει επίσης θετικά αποτελέσματα.

Ταυτόχρονα, είπε, έχουμε δρομολογήσει τις απαραίτητες νομοθετικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ ο τραπεζικός τομέας, μέσω της αναδιάρθρωσης και της εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης, αναδύεται ισχυρότερος, επαρκώς κεφαλαιοποιημένος και βιώσιμος.

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι πρόκειται για σχέσεις ουσίας και διαλόγου εμπιστοσύνης που βασίζονται στις κοινές αξίες και πεποιθήσεις, κάτι που επιβεβαιώνεται από την κοινή και ταυτόχρονη ένταξη των δύο χωρών στην ΕΕ το 2004 καθώς και μέσα από τη στενή συνεργασία τους εντός των Ηνωμένων Εθνών.

Αναφέρθηκε, επίσης, στη Συμφωνία για την Αποφυγή Διπλής Φορολογίας που τέθηκε σε ισχύ πρόσφατα και η οποία θα προσφέρει, όπως είπε, τη δυνατότητα για αναβάθμιση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Σημείωσε ότι η πρόσφατη υπογραφή της Συμφωνίας για Αμοιβαία Προστασία Διαβαθμισμένων Πληροφοριών δημιουργεί το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία και ανταλλαγή διαβαθμισμένων πληροφοριών στη βάση κοινών αξιών, διαδικασιών και προτύπων, ενώ διευκολύνει παράλληλα την εφαρμογή και διατήρηση ενός ενιαίου ολοκληρωμένου συστήματος ασφάλειας.

Στόχος της Κυβέρνησης, είπε, είναι να εργαστεί προς την κατεύθυνση της περαιτέρω ενίσχυσης των δεσμών και της συνεργασίας των δύο χωρών σε τομείς όπως οι επενδύσεις, το διμερές εμπόριο, ο τουρισμός, η εκπαίδευση, η υγεία και η έρευνα και ανάπτυξη, διερευνώντας παράλληλα νέα πεδία συνεργασίας μέσα από τη συνομολόγηση συμφωνιών.

Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του, ο κ. Rava είπε ότι οι δύο χώρες μοιράζονται τις αξίες και ελευθερίες της Ευρώπης καθώς και την κοινή αντίληψη για μια ανοιχτή και επιχειρηματική κοινωνία.

Οι οικονομίες μας, συνέχισε ο νέος Πρέσβης, έχουν πληγεί από σοβαρές μακροοικονομικές ανισορροπίες, αν και σε διαφορετικές χρονικές στιγμές και συνθήκες.

Εξέφρασε την εκτίμηση της χώρας του, ως μέλους της ευρωζώνης, για τις επίπονες προσπάθειες της κυπριακής Κυβέρνησης για αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά και για τα όσα υπομένει ο λαός της χώρας, καθώς και την πεποίθηση ότι η Κύπρος θα προωθήσει τα απαραίτητα μέτρα για ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξη της οικονομίας της.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Εσθονίας ο κ. Πρέσβης αναφέρθηκε στους δέκα και πλέον χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται ετησίως τις ακτές της Κύπρου, στη Σύμβαση για την Αποφυγή Διπλής Φορολογίας η οποία τέθηκε σε ισχύ πρόσφατα.

Σε σχέση με το κυπριακό πρόβλημα ο κ. Rava εξέφρασε την ευχή να υπάρξει σύντομα πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη μιας δίκαιης, συνολικής και βιώσιμης λύσης, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ.

Παρόντες στην τελετή ήταν επίσης o Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και o Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου Παναγιώτης Αντωνίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα