Πρόεδρος Αναστασιάδης: «Οι Υπηρεσίες του κράτους πρέπει να αναδιαρθρωθούν»

11:36 10/4/2014 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τόνισε σήμερα ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας για να λειτουργήσει η Κύπρος ως ένα σύγχρονο, κοινωνικό, ευέλικτο και δίκαιο κράτος, οι Υπηρεσίες του κράτους πρέπει να αναδιαρθρωθούν και να ανταποκριθούν σε όλες τις αυξημένες απαιτήσεις των πολιτών για χρηστή διοίκηση, αξιοκρατία, διαφάνεια στη δράση

της διοίκησης και λογοδοσία και, κυρίως, για αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχει.

Μιλώντας σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο στο πλαίσιο της τελετής επίδοσης πράξεων διορισμού της νέας Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, του νέου Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, της Επιτρόπου Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας Ειρένας Γεωργιάδη, της Επιτρόπου Ισότητας Ιωσηφίνας Αντωνίου και του Εκπροσώπου της ελληνοκυπριακής κοινότητας στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων Νέστορα Νέστωρος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε ιστορική την περίοδο που διανύουμε σήμερα, αφού το κυπριακό κράτος βρίσκεται ενώπιον πρωτοφανών προκλήσεων, αλλά και ανάγκης μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.

“Αυτές τις κρίσιμες στιγμές για την εθνική μας οικονομία καλούμαστε να προσαρμοστούμε και να λειτουργήσουμε στο απαιτητικό ευρωπαϊκό περιβάλλον ως ένα σύγχρονο, κοινωνικό, ευέλικτο και δίκαιο κράτος, του οποίου βασική αποστολή πρέπει να είναι η καλύτερη και δικαιότερη εξυπηρέτηση του πολίτη” σημείωσε, υποδεικνύοντας ότι στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας εκσυγχρονισμού, οι Υπηρεσίες του κράτους πρέπει να αναδιαρθρωθούν και να ανταποκριθούν σε όλες τις αυξημένες απαιτήσεις των πολιτών για χρηστή διοίκηση, αξιοκρατία, διαφάνεια στη δράση της διοίκησης και λογοδοσία και, κυρίως, για αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχει.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθύνθηκε στον κάθε ένα από τους νεοδιορισθέντες αξιωματούχους χωριστά.

Στην Χρυστάλλα Γιωρκάτζη είπε ότι οι ικανότητες, το ήθος, η ακεραιότητα και πρωτίστως η ανεξαρτησία της είναι τα κριτήρια που προσμέτρησαν για την επιλογή της στο αξίωμα του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας που αποτελεί έναν από τους κορυφαίους θεσμούς της χώρας. “Είναι αυτονόητο πως σε αυτές τις δύσκολες ώρες για την οικονομία η συνεισφορά σας για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό τομέα είναι κρίσιμης σημασίας για τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουμε για να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη και βεβαίως στις αγορές” πρόσθεσε.

Στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη ανέφερε ότι έχει να διαχειριστεί μια μεγάλη κληρονομία που αφήνει πίσω της η προκάτοχος του Χρυστάλλα Γιωρκάτζη και πως η αδιαμφισβήτητη επαγγελματική του κατάρτιση, η εργατικότητα, η ακεραιότητα, αλλά και η εμπειρία που απέκτησε στο Τμήμα Ελέγχου του Τμήματος Δημοσίων Έργων είναι τα εχέγγυα επιτυχίας του.

Απευθυνόμενος προς την Ειρένα Γεωργιάδου είπε ότι η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας είναι ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση της Κυβέρνησης, διότι θα καταστήσει το κράτος πιο αποτελεσματικό, πιο προσιτό, περισσότερο φιλικό προς τον πολίτη, αλλά και στον επιχειρηματικό κόσμο. “Γνωρίζω ότι είστε αποτελεσματική και δυναμική, αλλά συνάμα και διαλεκτική για να μπορέσετε να συνδυάσετε την πυγμή με τη συναίνεση και να κατορθώσετε να φέρετε σε πέρας μια εξαιρετικά δύσκολη αποστολή” πρόσθεσε.

Προς την Επίτροπο Ισότητας Ιωσηφίνα Αντωνιάδου ανέφερε ότι καλείται να αναλάβει ένα νεοσύστατο, αλλά εξαιρετικά σημαντικό θεσμό στόχος του οποίου είναι η ισότητα των γυναικών. “Δεν θα μπορούσα να σκεφτώ πιο κατάλληλη επιλογή από τη δική σας. Έχετε βαθιές ρίζες στο κυπριακό γυναικείο κίνημα. Τώρα, ολοκληρώνεται η κομματική σας δράση και ως Επίτροπος Ισότητας, ισότιμα θα αντιμετωπίσετε όλες τις γυναίκες της Κύπρου. Δεν έχω αμφιβολία πως θα φέρετε σε πέρας με επιτυχία το έργο σας” πρόσθεσε.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την Επίτροπο Ισότητας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε ότι είναι η πρώτη φορά που διορίζεται Επίτροπος Ισότητας των Γυναικών, υποδεικνύοντας ότι η Κυβέρνηση κάνει πράξη την ισότητα καθώς οι τρεις από τους πέντε σημερινούς διορισμούς εκπροσωπούν τον γυναικείο πληθυσμό. “Δεν θα πρέπει να παραγνωριστούν οι άλλοι διορισμοί που έχουν γίνει και αφορούν είτε τη ΔΕΦΑ είτε την ΕΥΚ είτε ακόμα την Επιτροπή Ανταγωνισμού” συμπλήρωσε.

Τέλος προς τον Νέστορα Νέστορος ανέφερε ότι έχει και αυτός τεράστια πολιτική συνεισφορά στα κοινά, υποδεικνύοντας του ότι η ευθύνη που αναλαμβάνετε ως Εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής πλευράς στην Ερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους είναι άκρως πολιτική, διότι το ζήτημα αν και ανθρωπιστικό αποτελεί κομμάτι του εθνικού μας προβλήματος.

“Οι γνώσεις, το συνεχές ενδιαφέρον για τα προβλήματα της κατεχόμενης πατρίδας μας σε συνδυασμό με τις εμπειρίες και τον ζήλο που επιδεικνύετε στη διεκπεραίωση των αποστολών που σας ανατίθενται αποτελούν τα βασικά κριτήρια επιτυχίας σας” πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχήθηκε καλή επιτυχία σε όλους τους νεοδιορισθέντες, διαβεβαιώνοντας τους ότι τόσο η Κυβέρνηση όσο και ο ίδιος προσωπικά θα βρίσκονται πάντα δίπλα τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα