Προεδρικές εκλογές διεξάγονται σήμερα στην Αίγυπτο

08:51 23/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ανοίγουν σήμερα στις 08:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Κύπρου) οι κάλπες για τις προεδρικές εκλογές, με συνολικά 13 υποψήφιους να συμμετέχουν στην πρώτη τέτοια διαδικασία μετά την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ πριν από ένα χρόνο.

Πάνω από 50 εκατ. πολίτες που έχουν δικαίωμα συμμετοχής -από το συνολικό πληθυσμό των 80 εκατομμυρίων- καλούνται να το ασκήσουν στην διήμερη ψηφοφορία.

Τα

πάνω από 13.000 εκλογικά τμήματα στις 27 επαρχίες της χώρας θα μείνουν ανοικτά ως τις 20:00 (21:00 ώρα Κύπρου). Το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενοπλων Δυνάμεων, το οποίο ασκεί την εξουσία μετά την ανατροπή του Μουμπάρακ, κάλεσε όλους τους ψηφοφόρους να συμμετάσχουν στην διαδικασία, που αποκάλεσε ένα βήμα για τον εκδημοκρατισμό της Αιγύπτου.

Κάλεσε επίσης, την κυβέρνηση, το λαό, να αποδεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών, το οποίο ”θα αντανακλά την επιλογή του ελεύθερου αιγυπτιακού λαού”.

Σαράντα εννέα εγχώριες μη κυβερνητικές οργανώσεις και τρεις ξένες έχουν λάβει άδεια να επιτελέσουν το ρόλο των παρατηρητών στις εκλογές.

Ανάμεσα στους υποψήφιους οι επικρατέστεροι θεωρούνται ο Αχμεντ Σαφίκ, τελευταίος πρωθυπουργός του Μουμπάρακ ο Αμρ Μούσα, πρώην υπουργός Εξωτερικών και γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου ο Μοχάμεντ Μόρσι της Αραβικής Αδελφότητας ο ανεξάρτητος ισλαμιστής Αμπντουλ Μονέιμ Αμπντουλ Φούτουχϊ και ο Χαμντίν Σαμπάχι.

Τα αποτελέσματα δεν αναμένεται να δοθούν στην δημοσιότητα πριν από την 29η Μαΐου. Εάν ουδείς εκ των υποψηφίων εξασφαλίσει την πλειοψηφία των ψήφων από τον πρώτο γύρο, θα υπάρξει επαναληπτικός γύρος ανάμεσα στους δύο επικρατέστερους υποψήφιους την 16η και 17η Ιουνίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα